fb pixel

Probe dintr-un asteroid aduse pe pământ de NASA. Misiunea OSIRIX-REx

4 minute
Publicat:
Autor: Redacția Redacția

NASA a marcat recent un moment istoric în cercetarea spațială, reușind să aducă pe Pământ o probă valoroasă de pe un asteroid. Acest pas înainte oferă oportunitatea unică de a studia originile sistemului nostru solar și să ofere indicii despre posibilele amenințări cosmice ce pot veni din partea asteroizilor în viitor.

Imagine articol

Misiunea OSIRIS-REx, demarată în 2016, a parcurs un traseu remarcabil ajungând în orbita asteroidului Bennu în 2018, de unde a colectat probe în 2020. Ulterior, a început călătoria de întoarcere, încheind astfel o misiune de șapte ani.

Imagine articol

Proba a aterizat fără incidente în Poligonul de Testare și Instruire din Utah, coborând din orbită cu o viteză controlată. Administratorul NASA, Bill Nelson, a lăudat echipa OSIRIS-REx, menționând că "Această misiune subliniază faptul că NASA poate realiza proiecte impresionante, care să inspire și să unească umanitatea".

Probă va fi analizată detaliat la Centrul Spațial Johnson al NASA. Astfel de studii sunt esențiale nu doar pentru a dezvălui informații despre trecutul cosmic, dar și pentru siguranța  Pământului.

Lori Glaze, directorul Diviziei de Științe Planetare de la NASA, a subliniat că asteroizii precum Bennu sunt văzuți ca fiind martori ai primelor momente ale universului. Studiind aceste probe, cercetătorii speră să obțină o perspectivă mai clară asupra evoluției sistemului solar.

Misiunea OSIRIS-REx reprezintă un punct de reper în cercetarea spațială. Probă de pe Bennu ne oferă o legătură directă cu trecutul cosmic și poate deveni o resursă esențială pentru viitorul nostru.



La ce distanță de Pământ se află asteroidul Bennu?

La momentul lansării misiunii OSIRIS-REx de către NASA, Bennu avea o distanță medie de aproximativ 0,0022 unități astronomice (UA) față de Pământ. Convertit, acest lucru reprezintă aproximativ 329.800 de kilometri.


O unitate astronomică (UA) este distanța medie dintre Pământ și Soare, aproximativ 149,6 milioane de kilometri.


Asteroidul Bennu trece periodic aproape de Pământ. Deși distanța sa variază, uneori este aproape la fel de departe ca și Lună. Există un risc foarte mic să colideze cu Pământul în viitor.


Ce este un asteroid mai exact?

Un asteroid este un obiect format din metal sau rocă care orbitează în jurul Soarelui și are dimensiuni mai mici decât o planetă. Majoritatea asteroizilor se află în centura de asteroizi, localizată între Marte și Jupiter. Asteroizii variază în dimensiune, de la câțiva metri până la sute de kilometri în diametru.

Imagine articol

Se consideră că asteroizii sunt fragmente rămase din perioada formativă a sistemului solar, de acum 4,6 miliarde de ani. Datorită influenței gravitaționale a lui Jupiter, aceste fragmente nu au putut să se combine într-o planetă.

Compoziția asteroizilor este variată, incluzând minerale și metale. Analizându-i, putem obține indicii despre condițiile primare ale sistemului solar.

Există și asteroizi care se apropie de Pământ, numiți asteroizi din apropierea Pământului (NEA). Aceștia au orbite care îi aduc în vecinătatea planetei noastre. Asteroizii pot fi de interes atât pentru știință, cât și pentru exploatare minieră, dar reprezintă și un potențial risc în cazul unei coliziuni cu Pământul.


Centura de asteroizi este o regiune a sistemului solar situată între orbitele planetelor Marte și Jupiter. Ea conține numeroși asteroizi, care sunt obiecte stâncoase și metalice de diferite dimensiuni. Se crede că asteroizii din această centură sunt resturi din formarea timpurie a sistemului solar, care nu s-au unit pentru a forma o planetă din cauza perturbațiilor gravitaționale ale lui Jupiter.

centura de asteroizi din sistemul nostru solar
centura de asteroizi din sistemul nostru solar


Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.5
  • CHF 5.32
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 18°C icon
  • Cluj-Napoca 16°C icon
  • Constanta 18°C icon
  • Iasi 18°C icon
  • Brasov 16°C icon
  • Timisoara 15°C icon
  • Craiova 17°C icon