Cel mai straniu obicei din lume: bărbați costumați în diavoli sar peste bebeluși așezați pe saltele

Publicat:
4 minute

În lumea noastră diversificată și plină de tradiții, unele obiceiuri pot părea extrem de ciudate pentru cei din afara culturii respective. Printre cele mai neobișnuite obiceiuri din lume se numără festivalul „El Colacho” din Spania, o tradiție veche de peste 400 de ani, în care bărbați costumați în diavoli sar peste bebeluși așezați pe saltele.

Foto: Wikimedia Commons

Practica face parte dintr-un ritual de „purificare” și protecție împotriva răului, iar localnicii cred că bebelușii care trec prin acest ritual vor fi protejați de spiritele rele pe tot parcursul vieții​, scrie Travel.Earth și The Garfors Globe.

Un alt obicei neobișnuit este întâlnit în tribul Dani din Papua, Indonezia. În această cultură, atunci când un membru al familiei decedează, femeile din trib își taie vârful degetelor ca semn de doliu și respect față de defunct. Experiența în sine este una extrem de dureroasă, însă este considerată o modalitate de a alina spiritele și de a exprima durerea pierderii​, potrivit Street Trotter.

Un alt exemplu fascinant este festivalul „Monkey Buffet” din Thailanda, unde, anual, localnicii pregătesc o masă uriașă pentru maimuțele care trăiesc în orașul Lopburi. Aceste animale sunt considerate sacre și aducătoare de noroc, iar festivalul atrage numeroși turiști curioși de această tradiție unică​, scrie Travel.Earth.

Cel mai ciudat obicei din România

Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri din România este legat de "Paparuda", un ritual străvechi de invocare a ploii practicat în unele zone rurale, în special în perioade de secetă.

Astfel, oamenii practică un dans ritualic efectuat de fete sau femei tinere, care sunt adesea îmbrăcate în frunze, flori sau chiar în haine tradiționale specifice. Dansatoarele colindă satele, cântând incantații și dansând în cercuri, în timp ce localnicii le stropesc cu apă pentru a simboliza ploaia mult dorită.

Originea acestui obicei se pierde în negura timpului, fiind legată de practicile păgâne precreștine. „Paparuda” este considerată a fi o zeitate agrară a ploii și fertilității, iar ritualul în sine era menit să îmbuneze spiritele naturii pentru a aduce ploaie și a asigura o recoltă bogată. Cu toate că acest obicei a pierdut din popularitate în ultimele decenii, el încă mai este practicat în unele sate, mai ales în regiunile Oltenia și Muntenia.

Ce face acest obicei cu adevărat ciudat pentru mulți este aspectul său aproape mistic și straniu, având în vedere implicațiile sale directe cu elementele naturale și puterea atribuită unor astfel de ritualuri într-o lume din ce în ce mai modernizată. Este interesant, însă, de observat cum un astfel de obicei a supraviețuit schimbărilor culturale și religioase majore.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine