Ce este HMPV? Virusul respirator care se răspândește în China

Publicat:
3 minute

În ultimele săptămâni, au apărut numeroase rapoarte despre o creștere semnificativă a infecțiilor respiratorii în China, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la un posibil focar al metapneumovirusului uman (HMPV).

Epidemie de infecții virale respiratorii în China

Autoritățile chineze nu au confirmat oficial un focar specific de HMPV, însă datele furnizate de Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China indică o creștere generală a infecțiilor respiratorii, în special a gripei, care reprezintă 30,2% din testele pozitive pentru boli respiratorii.

Cu toate acestea, HMPV este al doilea cel mai frecvent virus respirator detectat în prezent, fiind responsabil pentru 6,2% din cazurile confirmate și 5,4% din spitalizări iar această tendință ridică semne de întrebare cu privire la impactul HMPV și măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii sale.


Cum se răspândește HMPV?

HMPV se transmite prin picături respiratorii atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. De asemenea, se poate răspândi prin contact direct între oameni, cum ar fi îmbrățișările sau săruturile, și prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi a feței.

În general HMPV urmează un model sezonier, atingând vârful în iarna târzie și primăvară conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA și se recomandă măsuri preventive, precum:


Care sunt simptomele HMPV

Simptomele HMPV sunt similare cu cele ale gripei și includ:

Simptomele HMPV

În cazuri severe, virusul poate duce la complicații precum bronșita sau pneumonia, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și cei cu sistem imunitar slăbit.


Factori de risc HMPV

Anumite grupuri prezintă un risc mai mare de boală severă:


Opțiuni de tratament pentru HMPV

Nu există un tratament antiviral specific pentru HMPV și nu există un vaccin disponibil, conform Cleveland Clinic.

Majoritatea persoanelor se recuperează acasă cu odihnă și îngrijire de susținere. Recomandările includ:

Pentru cazurile severe, poate fi necesară spitalizarea, unde medicii pot oferi:


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine