Acțiunile companiilor de tech din SUA au explodat în 2023 în ciuda valurilor de concedieri

Publicat:
4 minute

Acțiunile din domeniul tech din SUA au avut parte de o revigorare impresionantă în anul 2023, marcând una dintre cele mai bune perioade ale sectorului în ultimele două decenii.

Creșterea a fost cu atât mai evidentă în cazul indicelui Nasdaq, care listează foarte multe dintre companiile mari de tech din SUA, care a înregistrat o creștere de 43%, un nivel neegalat din anul 2020 și aproape comparabil cu performanța sa din 2009.


După o scădere de 33% în anul precedent (2022), Nasdaq se apropie acum de nivelul său record atins în noiembrie 2021, fiind cu doar 6,5% sub acest maxim istoric.


De notat că în anul 2023, industria tech a fost marcată de o serie de concedieri în masă, ca răspuns la diverse provocări economice și strategice.

Giganții tehnologici precum Meta, Microsoft, Alphabet (compania-mamă a Google) și Amazon au anunțat reduceri masive de personal.


Redresarea sectorului tech din acest an a fost în mare măsură alimentată de reînnoita înclinare către asumarea riscurilor stimulată de decizia Rezervei Federale de a opri creșterea ratelor dobânzii și de o perspectivă mai stabilă asupra inflației.

Companiile au profitat de asemenea de pe urma măsurilor de reducere a cheltuielilor implementate anterior, axându-se pe eficiență și pe sporirea marjelor de profit.


Un impuls semnificativ pentru industria tech a fost avântul inteligenței artificiale generative. Acest nou val tehnologic a atras investiții considerabile în sector, companiile dorind să fie în avangarda acestui progres tehnologic major.


În acest context, Nvidia s-a distins ca unul dintre principalii câștigători. Valoarea acțiunilor sale a urcat cu 239% în 2023, susținută de cererea mare pentru unitățile sale de procesare grafică de la marii furnizori de servicii cloud și startup-uri bine finanțate. Aceste unități sunt vitale pentru antrenarea și funcționarea modelelor avansate de AI.

Valoare acțiuni Nvidia în 2023

În primele trei trimestre ale anului 2023, Nvidia a raportat un venit net de 17,5 miliarde de dolari, o creștere impresionantă față de anul anterior.


Din punct de vedere al performanței bursiere, acțiunile Amazon au crescut cu 81%, cel mai bun an de la 2015, în timp ce Microsoft a înregistrat o creștere de 58%, cea mai mare din 2009.

Valoare acțiune Amazon în 2023

Meta a avut parte de o creștere semnificativă a acțiunilor, aproape dublându-și valoarea.

Această creștere a fost stimulată de angajamentul lui Mark Zuckerberg pentru eficiență, ceea ce a dus la reduceri masive de personal și la o revenire a creșterii veniturilor, în special în publicitatea digitală.

Valoare acțiune Meta (Facebook) în 2023

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine