#Coronavirus

Se redeschid școlile din 8 februarie. Klaus Iohannis, despre condițiile în care se vor desfășura cursurile

2 februarie 2021   Actualitate

Klaus Iohannis a anunțat într-o conferință de presă că de luni, 8 februarie, se redeschid școlile și grădinițele. Sunt, însă anumite condiții și scenarii ce trebuie respectate pentru ca unitățile de învățământ să rămână în continuare deschise pentru elevi.

article img
Președintele României, Klaus Iohannis. Sursa foto: Facebook

România a traversat o perioadă dificilă în ultimul an, mai exact din martie 2020, de când noul coronavirus a devenit o problemă la nivel național, după ce încet, încet a pus stăpânire pe tot globul pământesc.

După o perioadă de stare de urgență, școlile și grădinițele au fost închise de două. Ultima dată când s-a decis închiderea școlilor a fost pe 5 noiembrie, iar de atunci, până luni, 8 februarie, elevii au studiat online.

Klaud Iohannis a anunțat că datorită numărului mai mic de infectări cu COVID-19, dar și apariției vaccinului care va imuniza o bună pate din populație, s-a decis redeschiderea școlilor în România.

De altfel, și numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a început să scadă semnificativ, cât și numărul persoanelor de la ATI.

Klaus Iohannis: „Pregătiți copiii pentru școală!”

În contextul redeschiderii școlilor în România, Klaus Iohannis a anunțat scenariile care trebuie respectate și că toți elevii vor putea merge la școală, mai puțin cei din localitățile aflate în carantină.

„Tocmai am finalizat o întâlnire la care a participat premierul, ministrul Educației, ministrul Sănătății și alți experți. Am discutat o temă extrem de importantă: ce se va întâmpla cu școlile de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi.

Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să spun câteva lucruri clare. Nu, nu am scăpat de pandemie, e nevoie să respectăm măsurile în vigoare, dar putem constata că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic. Avem ceva mai puține persoane la ATI, ceva mai puțin persoane internate în spital zilnic. Deci trendul este descendent, cum spun experții.

Nu suntem singurii în Europa, ne-am uitat să vedem ce fac alții. Putem constata că marea majoritate a țărilor din UE deschid școlile. Sunt foarte puține, doar 3 state care nu deschid școlile. În consecință, în unanimitate am decis: Începând de luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la școală.

Ținem însă cont de situația din fiecare localitate și în fiecare școală se vor lua măsuri stricte. În consecință, în localitățile cu puține cazuri de Covid, scenariul verde, toți copiii merg la școală, inclusiv grădinița. În localitățile din scenariul galben, copiii de grădiniță merg fizic, clasele 1-4 merg la școală, clasa a 8-a și clasa a 12-a merg la școală.

În localitățile din scenariul roșu merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1-4 la școală, restul fac școala online. În localitățile carantinate, toată lumea stă acasă. Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat.

Cum se verifică dacă un copil e bolnav, la câte cazuri de îmbolnăvire într-o școală se închide – toate vor fi rapid clarificate prin ordin comun de ministru al Sănătății și Educației, care va fi pregătit azi și mâine. În consecință, pregătiți copiii pentru școală!”, a declarat Klaus Iohannis în conferința de presă de la Cotroceni.

condițiile care trebuie respectate după reînceperea școlilor

Elevii și copii vor trebui să respectele normele de igienă, de păstrare a distanței, dar și de purtare a măștii în interiorul claselor și în perioada orelor de școală.Potrivit Guvernului, au fost alocate 7 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar.

Chiar dacă școlile se redeschid, sunt anumite categorii de elevi și cadre didactice care vor continua școala online, iar acestea sunt următoarele:

- elevii care au vulnerabilități medicale

- elevii care prezintă simptome de Covid

- elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități

- profesorii cu vulnerabilități medicale

- profesorii care prezintă simptome de Covid