Cum va fi vremea în luna februarie 2021: „Discutăm de abateri mai mari de 5,5 grade Celsius față de normalul climatologic”

1 februarie 2021   Actualitate

Cum va fi vremea în luna februarie ne spune chiar Elena Mateescu, directorul ANM, care anunță temperaturi cu mult mari ridicate decât de obicei.

article img
Prognoza meteo pentru luna februarie 2021. Sursa foto: Hans/Pixabay

Dacă ultimele zile din ianuarie v-au speriat în anumite zone din țară, iată că frigul nu va persista mult și în luna februarie.

Potrivit ANM, temperaturile vor fi mai ridicate, ceea ce înseamnă că nu va fi la fel de frig. Elena Mateescu menționează, însă, că de obicei, în această perioadă, temperaturile ar fi trebuit să fie mai scăzute, fiind totuși luna de iarnă, gerar, însă iată că ne vom bucura de zile de chiar până la 14-15 grade.

Luna februarie este de regula a doua cea mai friguroasă și geroasă din anotimpul iarna, iar valorile termice scad.

Din cauza încălzirii globale, temperaturile au crescut cu aproximativ 1 grad Celsius în ultimii 10 ani, comparativ cu anii 1981-2010. O scădere semnificativă este evidentă și în ceea ce privește ninsorile și viscolele, care sunt din ce în ce mai rare în această perioadă. 

Sunt zone în România în care abia a nins, ori nu a nins deloc iarna aceasta, comparativ cu ultimii vremea înainte de 2010, când iarna își făcea simțită prezența.

În primele zile din februarie va fi mai frig, în special în zonele montane și de Nord, după care temperaturile vor scădea treptat pe măsură ce zilele trec.

„Prima săptămână din februarie aduce temperaturi mai ridicate decât cele specifice perioadei din calendar, mai ales în zonele centrale și cele de sud-vest, acolo unde abaterile termice sunt cele mai mari.

Așa cum arată informațiile la acest moment, discutăm de abateri mai mari de 5,5 grade Celsius față de normalul climatologic al unei prime săptămâni din februarie și precipitații deficitare în regiunile sud-vestice, iar în rest valori apropiate de normal.

Cu siguranță, săptămâna 1-8 aduce valori mai ridicate. Miercuri – joi, vor fi temperaturi maxime de 14-15, posibil chiar 16 grade Celsius în partea de vest, sud-est și minime preponderent pozitive. După care, urmează două săptămâni cu temperaturi mai coborâte.

Următoarea săptămână, 8-15 februarie, vine cu temperaturi medii ușor mai coborâte în special în partea de est și nord-est a țării, în rest valori apropiate de normal.

În săptămâna 15-22 februarie, vor fi temperaturi mai coborâte în toate regiunile, mai ales în nord estul țării.

Ultima săptămână, 22 februarie- 1 martie, aduce valori apropiate de norme, iar, în ceea ce privește valorile de precipitați, cu excepția primei săptămâni când informațiile indică un semnal al unor precipitații deficitare, următoarele trei săptămâni sunt caracterizate de valori apropiate de normal, dar luna februarie este cea mai săracă lună în precipitații a iernii și a anului” a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, pentru DCNews.