Biserica a primit între 1990 - 2021 peste 1 miliard de euro din bugetul statului

2 martie 2021   Actualitate

În perioada 1990 - 2021 cultele religioase, inclusiv Biserica Ortodoxă, au primit peste 1 miliard de EURO din bugetul statului, conform datelor oficiale.

Doar în 2021 guvernul a alocat un buget de peste 160 de milioane de EURO către biserici.

article img
Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, Făgăraș

Reamintim că aceste sume sunt alocate către Biserici în timp ce România are cele mai mici bugete din Uniunea Europeană alocate Educației și Sănătății.

Cultele au de asemenea și alte beneficii primite din partea Statului Român cum ar fi scutiri de taxe pe anumite tipuri de activități comerciale: nu plătesc TVA şi sunt scutite de impozitul pe venitul provenit din activităţile specifice cultului precum vânzarea de obiecte de cult (ex: lumânări, icoane, etc) dar și banii pentru nunți, botezuri și alte servicii religioase.

Câți bani face Biserica Ortodoxă?

România are aproximativ 150.000 de nașteri și peste 250.000 de decese anual și conform ultimului recensământ național peste 85% dintre oameni sunt ortodocșii (sau cel puțin așa se declară).

Pe baza unui calcul rezervat , în cazul în care 50% din populație organizează botez sau înmormântare, și la un preț mediu de 500 lei pe eveniment, atunci Biserica Ortodoxă încasează peste 100 milioane lei (aprox 20 mil euro), neimpozitabili, doar din aceste evenimente.

De precizat că Biserica Ortodoxă are de asemenea multe alte activități comerciale printre care și o agenție de turism (intern/extern/pelerinaje religioase): Basilica Travel.

De ce continuă statul să aloce bani bisericii?

Biserica continuă să primească an de an suport financiar consistent din partea statului, folosind aceste fonduri inclusiv pentru construcția de noi lăcașuri de cult asta în timp ce imobile importante, precum școli, spitale etc, continuă să fie utilizate în condiții deplorabile.

Constrast Biserică vs Școli și Spitale

Contrastul între Biserică și infrastructură, școli sau spitale se poate observa peste tot în România.

Un astfel de exemplu de contrast se regăsește în Orașul Făgăraș, județul Brașov.

Făgăraș are o populație în scădere, estimată la sub 30.000 de locuitori dar are în acest moment peste 5 biserici active , inclusiv o catedrală.

Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, din Făgăraș, județul Brașov, este vizibilă cu mult înainte de intrarea datorită faptului că este cea mai înaltă clădire din zonă dar și pentru că acoperișul aurit reflectă puternic razele soarelui.