România, Franța și Moldova – în vizorul Kremlinului. Purtătorul de cuvânt al Federației Ruse: „În România un candidat câștigă alegerile, dar e înlăturat. Cine a condamnat România pentru asta?”

6 minute
Publicat:
Autor: Alex Maricica

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acordat un interviu publicației franceze Le Point, în care a lansat o serie de acuzații la adresa unor țări europene, între care România, Moldova și Franța. Oficialul rus a contestat legitimitatea lecțiilor de democrație oferite de Occident și a susținut că lideri deschiși dialogului cu Rusia sunt eliminați din cursa electorală.

Dmitri Peskov. Foto / Actualitate.net
Dmitri Peskov. Foto / Actualitate.net

Pe fundalul unui climat intern marcat de propaganda aniversării „victoriei” din 1945 și a campaniei mediatice despre avansul armatei ruse în Ucraina, Dmitri Peskov își exprimă nemulțumirea față de criticile venite dinspre Vest. Într-un dialog cu jurnaliștii de la Le Point, purtătorul de cuvânt al Kremlinului lansează acuzații la adresa liderilor europeni și elogiază disponibilitatea lui Donald Trump de a purta discuții directe cu Rusia.

România, Franța și Moldova – în vizorul Kremlinului

Dmitri Peskov a ales să atace dur mai multe state europene, acuzându-le că oferă lecții de democrație fără să-și asume propriile limite și derapaje. „Europenii au vrut să ne învețe despre democrație, așa că au început să-l critice tot timpul pe Putin. Cine a dat lecțiile? România, Franța, Moldova!”, a declarat Peskov.

Oficialul rus a amintit cazul fostului director FMI, Dominique Strauss-Kahn, implicat într-un scandal sexual care l-a scos din cursa prezidențială din Franța. Fără a menționa numele, Peskov a făcut aluzie și la liderul suveranist român Călin Georgescu, despre care a spus că a fost „înlăturat” pentru deschiderea sa față de Rusia.

„În România, un candidat câștigă alegerile prezidențiale, dar e obligatoriu să fie un candidat prost în măsura în care e dispus să discute cu Rusia. Ca urmare, este înlăturat. Cine a condamnat România pentru asta? Este simplu: nu mai vrem să primim lecții de la europeni!”, a susținut Peskov, fără să ofere dovezi.

Declarațiile sale sugerează o teorie a conspirației potrivit căreia elitele politice occidentale ar interveni în alegeri pentru a împiedica dialogul cu Moscova.


Trump, modelul de lider „deschis dialogului”

Peskov a rezervat un ton mai conciliant când a vorbit despre fostul președinte american Donald Trump, pe care l-a lăudat pentru atitudinea sa pragmatică. „Pozițiile lui Donald Trump și Vladimir Putin sunt similare, dar nu în toate. Ceea ce îi unește este faptul că ambii înțeleg absurditatea refuzului dialogului”, a declarat oficialul rus.

În opinia sa, disponibilitatea de a discuta chiar și cele mai sensibile subiecte internaționale reprezintă o calitate esențială a unui lider. „Ceea ce îi unește este faptul că sunt pregătiți să rezolve cele mai dificile probleme prin discuții. Exact ceea ce a lipsit administrației anterioare a lui Biden.”

Peskov a sugerat că Trump a reușit să revină în politica americană nu doar datorită pozițiilor sale, ci și „pentru că personalitatea sa este foarte puternică”.

Oficialul de la Kremlin a reluat astfel linia de discurs promovată constant de Moscova, care contrastează rigiditatea administrațiilor democrate din SUA cu deschiderea, văzută ca pragmatică, a republicanilor în frunte cu Trump.


Retorica „victoriei” și propaganda internă

Declarațiile lui Peskov au fost acordate în contextul în care Rusia se pregătește de celebrarea, pe 9 mai, a Zilei Victoriei – moment central în mitologia națională rusă, care marchează capitularea Germaniei naziste în 1945.

La Moscova și în restul țării, vitrinele magazinelor sunt împânzite de afișe și autocolante cu mesajul „Fiers de victoria noastră”, într-o încercare evidentă de a crea o punte simbolică între războiul din trecut și conflictul actual din Ucraina.

Peskov a lăsat să se înțeleagă că, din perspectiva Kremlinului, victoria poate fi atinsă și acum – „fie pe cale pașnică, fie pe cale militară”, după cum a declarat într-o altă parte a interviului, subliniind voința Moscovei de a-și atinge obiectivele indiferent de cost.

În acest peisaj dominat de propagandă, poziția oficială rusă încearcă să legitimeze acțiunile externe printr-o retorică istorică și un discurs naționalist tot mai agresiv. Interviul acordat de Peskov reflectă tocmai această combinație între disprețul față de modelul occidental și încercarea de a-și justifica propria abordare prin imaginea unui Occident corupt și lipsit de legitimitate morală.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.36
  • CHF 5.3
  • GBP 5.81
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.25
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 17°C icon
  • Cluj-Napoca 16°C icon
  • Constanta 9°C icon
  • Iasi 18°C icon
  • Brasov 12°C icon
  • Timisoara 16°C icon
  • Craiova 18°C icon