Joe Biden refuză să intervină: Vânzarea Apple Watch rămâne suspendată în SUA

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alex Hortopan

Apple Inc. (AAPL.O) a făcut apel împotriva unei hotărâri care interzice importurile de ceasuri Apple în Statele Unite. Această acțiune survine după ce administrația Biden, condusă de președintele SUA, Joe Biden, a refuzat să invalideze o decizie a unui tribunal guvernamental referitoare la o plângere venită din partea companiei de tehnologie medicală Masimo (MASI.O).

Apple Watch Ultra 2

Disputa se centrează pe acuzațiile Masimo că Apple a încălcat tehnologia sa de oximetrie puls, o funcție pentru măsurarea nivelurilor de oxigen din sânge. Masimo a acuzat Apple nu doar de sustragerea acestei tehnologii, dar și de recrutarea unor angajați cheie, inclusiv un CTO și un CMO, care au fost esențiali în dezvoltarea acestei tehnologii.


Acest conflict juridic a dus la decizia Comisiei Comerciale Internaționale a SUA (ITC) de a interzice importurile și vânzările ceasurilor Apple care folosesc această tehnologie disputată. Interdicția se aplică în special modelelor Apple Watch începând cu seria 6, lansată în 2020.

Situația a escaladat când reprezentanta comercială a SUA, Katherine Tai, a decis să nu revoce interdicția după consultări amănunțite. Astfel, decizia ITC a devenit definitivă pe 26 decembrie.

În replică, un purtător de cuvânt al Apple a anunțat că compania a apelat la Curtea de Apel pentru Circuitul Federal din Washington. Declarația Apple exprimă un dezacord puternic față de decizia USITC și subliniază eforturile lor de a face disponibile modelele Serie 9 și Apple Watch Ultra 2 pentru clienții din SUA cât mai curând posibil.

Această luptă juridică este remarcabilă din mai multe motive. În primul rând, este rar ca companii de calibrul Apple să se confrunte cu astfel de interdicții de import. În al doilea rând, natura presupusei încălcări atinge aspecte complexe ale dreptului de brevet, unde distincția între inovație unică și derivare comună este adesea ambiguă. Acuzațiile Masimo se extind dincolo de furtul tehnologic, incluzând și recrutarea strategică a executivilor săi de către Apple, adăugând un strat de complexitate cazului.


Mai mult, Masimo a intrat recent pe piața de consum cu un ceas inteligent care seamănă cu designul Apple. Această mișcare sugerează că inovațiile Apple în tehnologia de purtat și lanțurile sale de aprovizionare stabilite sunt acum folosite de Masimo pentru propriile sale produse, complicând și mai mult disputa legală dintre cele două companii.

Masimo W1 Sport

În ciuda interdicției, alte modele ale Apple, cum ar fi Apple Watch SE, rămân neafectate și continuă să fie vândute. Compania a suspendat, de asemenea, vânzările ceasurilor sale Serie 9 și Ultra 2 în SUA, deși aceste modele sunt încă disponibile prin alți comercianți.

Landscape-ul juridic al acestui caz este complex, fiind bazat pe subtilitățile dreptului de brevet și pe contextul istoric al tehnologiilor implicate. Situația amintește de disputa de brevete din timpul administrației Obama, unde un ordin ITC împotriva Apple a fost anulat, contrastând cu poziția actuală a administrației Biden.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine