Insula oamenilor morți: misterul țărâmului cu sicrie de 500 de ani și al scheletelor infectate cu holeră și ciumă neagră

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Deadman's Island, cunoscută și sub numele de Insula Oamenilor Morți, este o insulă mică situată în estuarul râului Medway, în apropiere de orașul Queenborough din Kent, Marea Britanie. Este un loc izolat și inaccesibil publicului, cunoscut pentru atmosfera sa sumbră și istoria macabră.



Insula își primește numele de la numeroasele rămășițe umane care au fost descoperite aici. Deadman's Island are o istorie ce se întinde din secolul al XVI-lea. Insula a fost folosită ca loc de înmormântare pentru victimele diferitelor epidemii care au lovit Anglia în acea perioadă. Printre cei îngropați acolo se numără marinari, prizonieri și oameni care mureau de boli infecțioase, cum ar fi ciuma și holera.

Totuși, utilizarea insulei ca cimitir a devenit mult mai cunoscută și documentată în secolele XVIII și XIX, în timpul războaielor napoleoniene. Pe lângă prizonierii decedați pe navele-prizonier, există dovezi că insula ar fi fost folosită pentru a îngropa și corpurile celor care nu puteau fi îngropați în cimitirele locale din cauza bolilor contagioase.

Așadar, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, insula a fost folosită ca loc de înmormântare pentru prizonierii care mureau pe navele-prizonier în timpul epidemiei de ciumă și alte boli infecțioase. Navele-prizonier erau folosite pentru a deține prizonieri de război și infractori, și mulți dintre aceștia mureau din cauza condițiilor insalubre și a lipsei de îngrijire medicală. Cadavrele erau îngropate rapid pe insulă, iar în timp, solul moale și eroziunea au adus la suprafață multe dintre aceste rămășițe.

În prezent, în perioadele de maree joasă, fragmente de schelete umane – cranii, oase și chiar sicrie – pot fi văzute ieșind la suprafață pe insulă. Aceste descoperiri au atras atenția arheologilor și istoricilor, dar și a presei și publicului larg, datorită naturii lor neobișnuite și înfricoșătoare.

Accesul pe insulă este strict interzis fără permisiune specială, în principal din cauza pericolului reprezentat de terenul instabil și de condițiile extreme. De asemenea, insula este un loc protejat datorită importanței sale istorice și ecologice.

Insula are, de asemenea, o semnificație ecologică, fiind un loc important pentru diverse specii de păsări și alte forme de viață sălbatică. De aceea, insula face parte dintr-o rezervație naturală.

Deadman's Island poate părea desprinsă dintr-un film Pirații din Caraibe, dar este un loc foarte real. Există și un motiv pentru care „cea mai infectată insulă din lume” pe care a vizitat-o omul este plină de cranii umane și sicrie vechi de 500 de ani.

În 2016, peste 200 de seturi de rămășițe umane au fost localizate pe insulă

„Condamnații veneau de la Londra, Newcastle, de peste tot din țară și erau ținuți pe coclauri în Sheerness până când ajungeau nave comerciale suficient de mari pentru a-i duce în locuri precum Tasmania.”, a declarat cercetătorul Daf Charman, pentru Kent Messenger, despre procesul de prizonierat, în 2020.

Boli precum holera și tifosul erau răspândite printre prizonieri, iar cei care decedau erau aruncați într-un sicriu de lemn și îngropați într-un mormânt nemarcat de pe insulă.

De asemenea, se crede că victimele ciumei din 1665-1666 și-au găsit locul de veci pe Insula Mortului. Povestea bărbaților și băieților îngropați pe insulă a rămas în mare parte pierdută pentru istorie până în 2016, când 200 de rămășițe umane au fost descoperite după ce eroziunea coastei și creșterea nivelului mării au scos la iveală corpurile lor.

De atunci, Deadman's Island a devenit un loc de fascinație morbidă online, YouTuberul Dara Tah încărcând un videoclip pe canalul său (@DaraTah) în care împărtășește fragmente din vizita sa la locație.

În videoclip, acesta prezintă fragmente de oase eșuate printre stânci și nisip de-a lungul țărmurilor insulei. „Am mai vizitat o dată Dead Man's Island. Este o mică insulă mlăștinoasă din sudul Angliei care a fost folosită ca groapă de gunoi pentru probabil mii de schelete infectate cu ciuma neagră, dar de data aceasta ne petrecem noaptea.”, a explicat el.

„Sunt literalmente oase peste tot, Dumnezeule, este un os de coastă, un os de picior, un os de braț.”.

„Văzând aceste lucruri este foarte ciudat, te disociezi total de faptul că este o persoană, dar este o persoană care a trăit cu mult timp în urmă și ei doar ajung pe această insulă și nimeni nu face nimic despre asta. Este destul de trist.”

Reacția lui Tah nu este unică, Natalie Graham, prezentatoarea BBC Inside Out, afirmând că experiența va rămâne cu ea „pentru totdeauna”.

„Ceea ce am văzut acolo va rămâne cu mine pentru totdeauna. Este o priveliște foarte ciudată. Mi-aș imagina că nu poate exista nicăieri pe Pământ așa ceva.”, a declarat ea pentru The Sun, scrie ladbible.com.



Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.73
  • CHF 5.34
  • GBP 6
  • BGN 2.54
  • RUB 0.04
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 5°C icon
  • Cluj-Napoca 2°C icon
  • Constanta 5°C icon
  • Iasi 3°C icon
  • Brasov -1°C icon
  • Timisoara 6°C icon
  • Craiova 4°C icon