Misterul luminilor observate înainte de unele cutremure. Iată ce cred oamenii de știință că înseamnă.

2 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Actualitate.net

Încă de pe vremea Greciei antice, ar fi fost relatate observații ale unor lumini pe cer care apăreau în preajma sau în timpul cutremurelor majore, precum cele menționate după seismul de 6,8 grade din Maroc.

Aceste manifestări luminoase, vibrante, în nuanțe diverse, au constituit dintotdeauna o enigmă pentru comunitatea științifică.

Chiar dacă nu există încă un consens privind cauza exactă a acestora, „ele sunt cu siguranță autentice”, a afirmat pentru CNN.com John Derr, un fost geofizician care a colaborat cu US Geological Survey.


Geologul a precizat că lumini din filmările recente din Maroc, seamănă cu alte lumini similare surprinse de camerele de securitate în timpul unui seism din 2007 din Pisco, Peru.


Ce sunt aceste lumini asociate cu aceste cutremure?

Luminile cutremurelor, observate încă din vremea Greciei antice, pot apărea sub diverse forme, de la fulgere la sfere strălucitoare în aer. Fostul geofizician a examinat aceste fenomene în mai multe studii, inclusiv unul din 2014 care a analizat rapoarte din ultimii 400 de ani. Majoritatea acestor lumini au fost asociate cu cutremure puternice, apărând în preajma evenimentului seismic. Deși s-ar aștepta ca acestea să fie legate de marginile plăcilor tectonice, multe au fost observate în interiorul plăcilor, în special lângă văile rift, unde crusta terestră s-a separat în trecut.


Friedemann Freund, fost cercetător la NASA, a propus o teorie legată de luminile cutremurelor. El sugerează că tensiunile tectonice din roci pot genera electricitate, transformând rocile din izolatoare în semiconductoare. Aceasta este doar una dintre multele ipoteze referitoare la acest fenomen, și, până acum, comunitatea științifică nu a ajuns la un consens. Există speranța că în viitor aceste lumini sau sarcinile electrice ar putea ajuta la previzionarea cutremurelor.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine