Din ce cauză a murit tatăl lui Nicușor Dan. Detalii despre decesul ascuns al lui Grigore Dan
Tatăl lui Nicușor Dan, noul președinte al României, a murit la începutul acestui an, în timp ce fostul edil al Capitalei pregătea campania electorală pentru Cotroceni. Decesul a fost păstrat în cerc restrâns, fără anunțuri publice sau ceremonii oficiale. În prezent, familia pregătește parastasul de șase luni.

Tatăl lui Nicușor Dan, moarte discretă, în afara ochilor publici
Grigore Dan, tatăl lui Nicușor Dan, s-a stins din viață pe 24 ianuarie 2025, într-un azil de bătrâni din București, unde fusese internat în urmă cu doi ani. Avea 85 de ani și suferea de mai multe afecțiuni cauzate, în principal, de anii petrecuți în mediul industrial, la combinatul de gaze. Potrivit apropiaților, în ultimii ani, starea sa fizică se degradase treptat, necesitând îngrijire medicală constantă.
Fostul primar general al Capitalei a decis mutarea tatălui său din casa părintească de la Făgăraș într-un centru specializat din București, unde se aflau și copiii săi. Măsura a fost luată după ce bătrânul începuse să aibă episoade de pierdere a echilibrului și leșinuri frecvente. „I se făcea rău, cădea în curte. Nu putea sta vecinul toată ziua cu el. Așa că l-a luat Nicu la București”, a declarat unchiul lui Nicușor Dan, Ioan Barbu, pentru Fanatik, unde puteți vedea și imagini cu locuința tatălui președintelui României, dar și locul de veci unde a fost înmormântat.
Tatăl lui Nicușor Dan, înmormântare la Făgăraș, fără ceremonii oficiale
Grigore Dan a fost înmormântat la Făgăraș, în cimitirul din curtea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”, din cartierul Galați, în apropierea casei părintești. În același loc este îngropată și soția sa, mama lui Nicușor Dan, decedată în noiembrie 2019.
Înmormântarea a fost organizată fără vreo ceremonie publică sau anunț în presă. Nu au existat declarații oficiale, invitați din zona politică sau apariții publice legate de acest eveniment. Potrivit celor apropiați, doar câțiva colaboratori implicați direct în campania electorală a lui Nicușor Dan știau despre decesul tatălui său. La momentul respectiv, președintele ales participa la un eveniment dedicat Unirii Principatelor Române, pe 24 ianuarie, și a lipsit de pe rețelele sociale două zile.
Informația despre moartea tatălui lui Nicușor Dan a fost confirmată de rude ale acestuia, contactate de jurnaliștii Fanatik. Ioan Barbu, unchiul președintelui, a precizat că familia nu a dorit să facă publică vestea. „Nu s-a aflat nimic pentru că nu s-a făcut popularitate”, a declarat acesta.
Unchiul a menționat că parastasul de șase luni este programat pentru 21 sau 22 iulie și că președintele a promis că va fi prezent. De asemenea, Nicușor Dan a participat și la pomana de șase săptămâni, potrivit acelorași surse.
Ultimul interviu al lui Grigore Dan, în 2022
În 2022, pe vremea când Nicușor Dan era primar al Capitalei, într-un interviu în casa sa din Făgăraș oferit sursei menționate, Grigore Dan a vorbit despre viața sa . Atunci, tatăl președintelui României a povestit că trăia singur, după moartea soției sale, și că se bucura de vizitele copiilor. „Soția mea a murit acum 8 luni, acum sunt singur. Nu împlinise 80 de ani, a făcut un infarct. Îmi văd de treabă, mă mai supără spatele, dar nu mă plâng”, spunea acesta.
Părinții lui Nicușor Dan sunt înmormântați alături de Petru Marhao, unul dintre primii învățători ai localității Galați (actual cartier al Făgărașului). Marhao a absolvit seminarul Andreian din Sibiu în 1853 și, alături de alți doi tineri din sat – Ioan Grozea și Gheorghe Păcală – a contribuit la dezvoltarea educației și administrației locale. Conform monografiei comunei, Marhao a murit în 1942 și a fost considerat un erou local pentru activitatea sa.
Niciun comentariu oficial din partea președintelui
Până la acest moment, Nicușor Dan nu a făcut nicio declarație publică despre moartea tatălui său. Nici în perioada de după deces și nici după câștigarea alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025, președintele nu a abordat acest subiect.
Decizia de a păstra discreția în jurul acestui moment personal pare să fi fost una asumată, în contextul unei campanii electorale extrem de concentrate, care l-a propulsat pe Nicușor Dan în funcția de șef al statului, la capătul unei competiții tensionate și mediatizate intens.