De când vor fi interzise centralele de apartament în România? Directiva, aprobată de Parlamentul European. Cu ce vor fi înlocuite?

4 minute
Publicat:
Autor: Daria Andries

Centralele de apartament vor fi interzise în Uniunea Europeană, directiva fiind aprobată, marți, 12 martie, de Parlamentul European, fiind supusă la vot cu 370 „pentru”, 199 „împotrivă” și 46 de abțineri.

Țările UE trebuie să găsească soluții pentru înlocuirea centralelor de apartament. Foto: Freepik.com
Țările UE trebuie să găsească soluții pentru înlocuirea centralelor de apartament. Foto: Freepik.com


Încălzirea globală pune presiune pe statele Uniunii Europene, care vor trebui să găsească soluții pentru înlocuirea centralelor de apartament. Potrivit documentelor oficiale, clădirile din UE consumă 40% din blocul comunitar și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Din 2023, Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța, Austria, Germania, Marea Britanie și Belgia au început interzicerea centralelor pe gaz.

„Directiva are ca scop reducerea progresivă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și a consumului de energie în sectorul clădirilor din UE, pentru ca acesta să devină neutru din punct de vedere climatic până în 2050”, precum și „renovarea unui număr mai mare de clădiri cu cele mai slabe performanțe și îmbunătățirea schimbului de informații privind performanța energetică.”, scrie în comunicatul de presă de pe site-ul europarl.europa.eu.

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să găsească soluții rapide pentru ca noua lege să intre în vigoare, astfel că toate țările „trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.”, se mai arată scris în comunicatul de presă.

Centralele de apartament, interzise din 2025

Pentru persoanele care dețin o centrală în locuință, fie că vorbim de apartament sau casă, clădire de birouri etc, „subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. r.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură.”, scrie Euractiv.com, citat de Adevărul.ro.

Directiva adoptată de Parlamentul European are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seară, în contextul în încălzirii globale și a poluării mediului.

Potrivit comunicatului remis de către Parlamentul European, directiva are ca scop îmbunătățirea calității aerului, astfel că, din 203o, toate clădirile trebuie să aibă zero emisii, cu mențiunea că toate clădirile noi deținute de autoritățile publice să aibă emisii zero din 2028.

În cazul clădirilor rezidențiale, țările membre în UE trebuie să găsească soluții pentru reducerea energiei primare medii utilizate de cel puțin 16% până în 2030 și de cel puțin 20-22%, scrie Libertatea.ro.

Țările din Uniunea Europeană trebuie să renoveze 16% dintre clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe până în 2030 și, până în 2033, 26%, dar și să implementeze instalații solare pe clădirile publice și nerezidențiale, dar și rezidențiale până în 2030.

În această directivă nu sunt incluse clădirile de patrimoniu sau agricole, cât și clădirile istorice, bisericile sau lăcașurile de cult.


Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 0°C icon
  • Cluj-Napoca -4°C icon
  • Constanta 2°C icon
  • Iasi 0°C icon
  • Brasov -1°C icon
  • Timisoara -0°C icon
  • Craiova -1°C icon