Cum este afectată Grecia și producția de brânză feta de "ciuma oilor și a caprelor" (PPR)?
Fermierii greci au reasigurat publicul că producția de brânză feta, un aliment de bază al dietei mediteraneene, nu va fi afectată semnificativ de recenta epidemie de virus mortal în rândul caprelor și oilor.
În ciuda sacrificării a mii de animale pentru a limita răspândirea bolii, oficialii din industria zootehnică sunt încrezători că exporturile de feta vor rămâne stabile.
„Aproximativ 9.000 de animale au trebuit să fie sacrificate din cauza focarului, dar acest lucru nu va pune în pericol exporturile de feta,” a declarat Christos Tsopanos, o figură importantă din cadrul Asociației Crescătorilor de Animale din Grecia, conform theguardian.com
„Țara noastră are 14 milioane de capre și oi, mai mult decât orice alt stat.”
Tsopanos a subliniat că 120.000 de tone de brânză moale și sfărâmicioasă vor fi produse în acest an. „Avem suficient lapte. Autoritățile au acționat rapid pentru a gestiona această situație,” a adăugat el.
Ce este ciuma oilor și a caprelor?
Virusul, cunoscut sub denumirea de „ciuma oilor și caprelor” sau peste des petits ruminants (PPR), este extrem de infecțios și poate ucide între 80% și 100% din animalele infectate. A fost confirmat pentru prima dată în Grecia pe 11 iulie.
Virusul, care a fost înregistrat pentru prima dată în 1942 în Coasta de Fildeș, s-a răspândit ulterior la nivel global. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU estimează că boala cauzează pierderi în valoare de până la 2,1 miliarde de dolari anual.
Regulamentele UE impun că, dacă un caz de PPR este detectat într-o turmă, întreaga turmă trebuie sacrificată, iar zonele afectate, inclusiv fermele, trebuie dezinfectate.
Ministerul Dezvoltării Rurale și Alimentației din Grecia a răspuns impunând restricții la nivel național privind mișcarea caprelor și oilor. Peste 200.000 de animale au fost testate pentru infecție, în principal în regiunea centrală Thessalia, unde a fost raportat inițial focarul.
Această provincie abia începea să se recupereze după inundațiile severe și pagubele cauzate fermelor de animale de o furtună mortală din septembrie anul trecut.
Kostas Tsiaras, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din Grecia, a interzis, de asemenea, sacrificarea comercială a caprelor și oilor, ceea ce a dus la temeri de posibile lipsuri de carne dacă interdicția persistă.
„Întărirea măsurilor de securitate în toată țara este necesară din motive preventive și are ca scop limitarea răspândirii și eradicarea bolii,” a declarat ministerul într-un comunicat.
Oficialii greci au subliniat că virusul nu afectează oamenii. „Consumatorii trebuie să înțeleagă că doar animalele sunt afectate de această boală,” a spus vicepreședintele SEK, Dimitris Moskos. „Este pentru prima dată când apare în Grecia și acum credem că a fost importat din România în turme destinate sacrificării.”