Caniculă și incendii de vegetație în Grecia: Impactul asupra turiștilor ce plănuiesc să viziteze Grecia în 2024

5 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Mulți turiști români își planifică cu entuziasm vacanțele în Grecia, atrași de peisajele sale frumoase, siturile istorice și cultura vibrantă. Totuși, anul acesta trebuie să ia în considerare și creșterea temperaturilor, precum și amenințarea crescândă a incendiilor de vegetație, care ar putea influența planurile lor de călătorie.

Iarnă și primăvară cu temperaturi record în Grecia

Grecia se confruntă în prezent cu o creștere semnificativă a temperaturilor, țara înregistrând cea mai călduroasă iarnă din istoria măsurătorilor, urmată de temperaturi neobișnuit de ridicate în primăvară.

Această tendință este un indicator clar al schimbărilor climatice și a pregătit scena pentru o vară potențial severă.

Turiștii ar trebui să fie pregătiți pentru posibilitatea unor călduri intense, mai ales dacă plănuiesc să viziteze zone tipic mai calde, cum ar fi portul Peloponez Gythio, care a înregistrat anul trecut o temperatură maximă de 46,4 grade Celsius.


Grecia urmează deja să aibă câteva zile extrem de calde în Iunie

Grecia se pregătește pentru o perioadă de caniculă severă în iunie, cu temperaturi care vor atinge valori extrem de ridicate, conform avertizărilor emise de Serviciul Național Meteorologic din Grecia (EMY).

Aceasta caniculă este cauzată de un câmp de presiune înaltă care se extinde dinspre coasta Africii și Marea Mediterană Centrală, aducând cu sine mase de aer foarte cald. Acest fenomen va avea un impact semnificativ asupra condițiilor meteorologice din Grecia, afectând atât localnicii, cât și turiștii.

Marți, 11 iunie: Temperaturile vor fi ridicate în special în regiunile centrale și sudice ale continentului. Maximele vor varia între:

 • 36-37°C în regiunile continentale de nord și 37-38°C în Macedonia Centrală.
 • 36-39°C în Sterea și Peloponezul de vest.
 • 39-40°C în Sterea de est, Tesalia și Peloponezul de est, cu posibilitatea de a ajunge local la 41°C.
 • 34-36°C pe insule, 37-38°C în Insulele Ionice și Dodecaneze, și până la 39°C în interiorul Cretei.

Miercuri și joi, 12-14 iunie: Temperaturile vor atinge valorile maxime și minime ale perioadei:

 • În regiunile continentale de nord, maximele vor ajunge la 38-39°C și local în Macedonia Centrală la 40°C, cu minime de 25-27°C.
 • 38-40°C în Sterea și Peloponezul de vest, 41-42°C în Tesalia cu minime de 26-28°C.
 • 41-42°C în Sterea și Peloponezul de est, și posibil 43°C local. Minimele vor varia între 27-29°C.
 • Pe insule, temperaturile maxime vor fi de 35-37°C, iar în Insulele Ionice și Dodecaneze de 38-39°C, cu posibilitatea de a atinge 40-42°C în interiorul Cretei. Minimele vor fi de 27-29°C.

Vineri, 14 iunie: Temperaturile vor scădea în vest, centrul și nordul țării, dar vor rămâne foarte ridicate în restul regiunilor. Spre seară sunt așteptate schimbări de vreme în nordul Greciei, cu furtuni și vânturi puternice.

 • Maximele vor varia de la 34 la 36°C în nord și 37°C în Macedonia Centrală, cu minime de 24-26°C.
 • În restul zonelor continentale, temperaturile vor atinge 36-38°C, și 39°C în interiorul Sterea, Tesalia și Peloponez. Minimele vor fi de 25-27°C.
 • În zonele insulare, maximele vor fi de 34-36°C și în insulele din Egee, Dodecaneze și interiorul Cretei între 37-39°C și posibil 40°C, cu minime de 27-28°C.

Impactul incendiilor asupra turismului în Grecia

Anul trecut, Grecia a experimentat incendii devastatoare, cu focuri ce au consumat aproape 175.000 de hectare de păduri și terenuri agricole după un val de căldură de două săptămâni — cel mai lung înregistrat vreodată.

Aceste incendii nu numai că provoacă daune mediului, dar reprezintă și un risc semnificativ pentru turiști, putând duce la evacuări și întreruperi ale planurilor de călătorie.

Uniunea Europeană a clasificat unul dintre aceste incendii, cel din parcul național Dadia, ca fiind cel mai mare incendiu de vegetație din istoria uniunii.


Avertismente ale Guvernului din Grecia

Observatorul Național din Atena a emis avertismente despre o vară intensă, cu temperaturi ridicate care ar putea duce la incendii de vegetație mai frecvente și mai severe.

Panelul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) notează de asemenea că temperaturile crescute din cauza emisiilor de combustibili fosili produse de om prelungesc sezoanele de incendii la nivel global, crescând atât frecvența cât și intensitatea acestora.

Măsuri precauționare și sfaturi de siguranță pentru turiștii ce inteționează să călătorească în Grecia

Pentru turiștii care doresc să se bucure de frumusețea naturală a Greciei, este crucial să rămână informați despre vreme și avertismentele de incendii pe parcursul vizitei lor.

Guvernul grec și-a intensificat capacitățile de răspuns în caz de dezastre, inclusiv o îmbunătățire semnificativă a infrastructurii de protecție civilă, cu investiții în bombardiere de apă, elicoptere, mașini de pompieri și drone de supraveghere.

Turiștii ar trebui să fie de asemenea conștienți de semnele incendiilor de vegetație și să urmeze cu strictețe directivele și ordinele de evacuare locale. Starea în zone bine populată și bine pregătite ar putea reduce riscul, dar turiștii ar trebui să aibă întotdeauna un plan de rezervă.


Având în vedere aceste condiții, turiștii români trebuie să ia în considerare serios riscurile. Deși Grecia rămâne o destinație frumoasă și primitoare, probabilitatea crescândă de incendii de vegetație și temperaturi extreme ar trebui să joace un rol crucial în planificarea călătoriilor.

Vizitatorii potențiali ar trebui să monitorizeze regulat avertizările de călătorie, să ia în considerare achiziționarea unei asigurări de călătorie cuprinzătoare care să acopere dezastrele naturale și, eventual, să planifice vizite în regiuni mai puțin afectate de căldură și incendii.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine