Cum a fost prins Cătălin Cherecheș, primarul fugar din Baia Mare, în Augsburg, Germania. Se afla în compania unei doamne

7 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Cătălin Cherecheș, primarul fugar din Baia Mare, a fost prins după cinci zile de căutări. Edilul a primit pe 24 noiembrie 5 ani de închisoare, într-un dosar de luare și dare de mită. Gândul că va merge la pușcărie nu prea i-a surâs, așa că a fugit din țară. Primarul din Baia Mare a fost prins în Augsburg, Germania.

Cătălin Cherecheș, prins cu mătușa în Germania. Încerca să fugă din țară

Autoritățile române au colaborat cu poliția germană, astfel că au reușit să-i dea de urmă lui Cătălin Cherecheș. Primarul din Baia Mare ar fi avut intenția de a părăsi Germania, iar în momentul în care a fost prins a încercat să se opună și să fugă, provocându-și chiar răni în procesul de arestare.

Anchetatorii sunt de părere că edilul din Baia Mare s-ar fi dus în Germania pentru a lua banii pe care i-a dus în mai multe reprize, în tranșe de câte 10 mii de euro, suma totală fiind 1.500.000 milioane de euro. Banii ar fi fost plasați în locuințele pe care mama și sora acesteia le dețin în Germania. Motivul pentru care Cătălin Cherecheș a apelat la această tehnică de a-și ține banii este pentru că nu are încredere în sistemul bancar din țară sau din lume.

„Sunt unicul fiu al mamei mele. Nu aveam în România niciun fel de rudă, tatăl meu a decedat când aveam 20 de ani și, fiind într-o activitate de ordin civic, implicat de ordin civic, dar și în activități economice și, având dorința de a activa ulterior și în mediul politic, la momentul 20.12.2007, respectiv același moment în care mama mea și societatea vindeau terenul și încasau sumele de bani (n.r. 3,8 milioane Euro) am procedat, împreună cu mama mea, la întocmirea unui contract de împrumut, prin care mama mea mi-a oferit o sumă de cca 800.000 euro din banii dânsei, încasați din această tranzacție imobiliară.

Vă dați seama că un contract de împrumut dintre mamă și fiu este doar o formalitate.

Aceasta este doar pentru a justifica de ce acei bani au ieșit din contul mamei și au intrat în contul meu, prin transferuri din cont în cont, din contul mamei în contul meu sau din contul meu în contul societății ca și aport al meu personal.

Au fost retrageri în numerar, succesive, în sume care nu au depășit 20-30.000 Euro, din motive de siguranță. Retragerile se făceau de către mine sau mama, având împuternicire pe contul dânsei. Au existat mai multe conturi și depozite.”, a menționat Cherecheș, într-o dispoziție de instanță.Cătălin Cherecheș a fost prins în compania mătușii lui, una dintre surorile mamei sale, cu care se afla într-un autoturism cu care mergea cu 200 de km/oră, fiind în foarte mare grabă. Apoi, primarul fugar și ruda sa au ajuns la gară, însă nu au mai apucat să ia bilete sau să schimbe direcția, după ce și-au abandonat mașina cu care au mers.

Polițiștii bavarezi și BKA (n.r. Poliția federală de investigații criminale) l-au prins și l-au arestat. Autoritățile române au colaborat, însă, cu oamenii legi din mai multe țări, printre care Germania, Ungaria, Austria și Italia, pentru a-l prinde pe primarul fugar din Baia Mare.

Cătălin Predoiu, val de mulțumiri după prinderea lui Cherecheș

„În seara zilei de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română. Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în prinderea acestuia.

În continuare, se derulează activități procedurale specifice, pentru aducerea bărbatului în țară”, transmite Poliția Română. Ministrul Predoiu îi felicită pe poliţiştii români şi pe partenerii europeni pentru prinderea lui Cherecheş „Felicit şi mulţumesc poliţiştilor şi partenerilor instituţionali interni și externi, români și germani, care au cooperat direct şi permanent pentru capturarea condamnatului penal Cherecheș Cătălin.

De asemenea, mulţumesc poliţiştilor maghiari, austrieci şi italieni împreună cu care s-a cooperat şi lucrat pe parcursul acestei operaţiuni poliţieneşti internaţionale.

Nu în ultimul rând, mulţumesc jurnaliştilor care au înţeles în aceste zile că trebuie să limităm comunicarea pe acest caz, pentru a proteja operaţiunea de localizare şi capturare”, a scris ministrul de Interne pe Facebook.

Primarul din Baia Mare, fugă în stil mafiot

Cătălin Cherecheș, primarul fugar din Baia Mare, a fugit din țară vineri, ora 07:49, prin vama Petrea, Satu Mare. Edilul știa că urmează să fie închis, motiv pentru care a plecat înainte să fie condamnat la cinci ani de închisoare cu doar câteva ore de sentința judecătorilor.

El s-a folosit de buletinul unei rude din Austria cu care semăna foarte bine, deși unchiul din buletin era născut în 1988, iar Cherecheș are 45 de ani.

Primarul din Baia Mare se afla sub control judiciar și nu avea voie să părăsească țara, motiv pentru care, când s-a constatat că nu se află acasă și în niciun loc din țară, autoritățile l-au dat în urmărire generală, după anumite informații cu privire la fuga sa.

Reamintim că primarul din Baia Mare a făcut declarații suspecte încă de la prinderea socrilor în timp ce voiau să dea șpagă unei judecătoare implicate în procesul în care Cherecheș a fost judecat pentru luare și dare de mită, acuzații pentru care a primit și cinci ani de închisoare.

Atunci, edilul a spus că se dezice de socrii pentru faptele lor, dar și de soție, dacă aceasta ar fi știut de gestul lor. Cherecheș a spsu că nu era la curent cu încercarea rudelor sale de a-l scăpa de pușcărie.

Ulterior, la plecarea frauduloasă din țară, părea că și-a părăsit soția însărcinată, după care au apărut zvonuri că aceasta ar fi plecat după el în Italia, împreună cu mama primarului fugar. De acolo, Cătălin Cherecheș a mers în Germania pentru a-și recupera banii puși la saltea în casele mamei și mătușii sale. Nu a mai avut noroc, căci a fost prins.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine