Cine este cu adevărat Regina Sofia a Spaniei? Întâmplările dramtice prin care a trecut

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Actualitate.net

Regina Sofia a Spaniei a fost în centrul atenției recent, în timpul ceremoniei de majorat a nepoatei sale, Leonor, moștenitoarea tronului spaniol. Cu toate acestea, absența sa la eveniment a stârnit întrebări, iar momentul în care a fost surprinsă în lacrimi a generat speculații. Ea a adus un omagiu unui prieten de-al ei, fizicianul Emilio Lora-Tamayo, aflat în scaun cu rotile, care a fost numit rector onorific pe viață de către Universitatea Camilo José Cela din Madrid.

Regina Sofia, o prezență discretă în familia regală

Surse din Palatul Zarzuela au declarat pentru ziarul spaniol El País că Regina Sofia nu a fost invitată ceremonia constituțională care a marcat împlinirea a 18 ani de către Leonor, moștenitoarea tronului spaniol, din cauza situației lui Juan Carlos I, fostul rege aflat în exil.

Interesul public - supranumit Leonormania - a fost uriaș în Spania. Tânăra moștenitoare este o figură importantă într-o țară altfel destul de divizată. Există un interes considerabil și față de bunica lui Leonor, Regina Sofia, și față de ceea ce pare a fi o relație ocazional tulbure cu nora acesteia, regina Letizia.

Întrucât Juan Carlos nu a fost invitat, fiul ei a luat decizia de a nu include și numele Sofiei pe listă, deși se înțelege că a fost invitată ulterior la festivitățile familiei.

Regina Sofia a Spaniei a devenit cunoscută în întreaga lume ca soția fostului rege Juan Carlos, însă viața ei nu a fost lipsită de provocări și evenimente notabile. Născută în Grecia, Sofia a avut o copilărie plină de evenimente, iar căsătoria ei cu Juan Carlos a adus-o în centrul atenției în calitate de regină a Spaniei.

Tânăra Sofia a excelat în iahting și a reprezentat Grecia în echipa de navigație care a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de vară din 1960, alături de fratele ei, Constantin, scrie Dailymail.co.uk.

Căsătoria cu Juan Carlos a marcat un moment important în viața Sofiei. Ea s-a convertit la catolicism și și-a schimbat numele din Sophia în Sofia pentru a se potrivi cu noua ei identitate. Împreună, ea și Juan Carlos au avut trei copii: Elena, Cristina și Regele Felipe.

Regina Sofia a jucat un rol important în susținerea cauzelor sociale și umanitare în timpul domniei ei. Ea a fost președinte executiv al Fundației Regina Sofia și a fost implicată în diverse organizații caritabile, inclusiv Consiliul Regal pentru Educație și Îngrijirea persoanelor cu handicap din Spania și Fundația Spaniolă de Ajutor a Dependenților de Droguri.

Cu toate acestea, regina Sofia a evitat să facă comentarii publice privind chestiunile politice, păstrându-și o poziție neutră în aceste domenii.

În iunie 2014, Juan Carlos a abdicat în favoarea fiului său, iar Felipe și Letizia au devenit rege și regină a Spaniei. Cu toată popularitatea sa timpurie, Juan Carlos a fost infidel în serie și a fost acuzat de multiple acuzații de corupție.

Regina Sofia, relație tensionată cu nora sa, Letizia

Regina Sofia a Spaniei a avut o viață bogată și plină de evenimente, marcată de căsătoria sa cu regele Juan Carlos și implicarea sa în cauzele sociale și umanitare.

Cu toate acestea, relațiile sale în familia regală au fost subiectul unor speculații și evenimente tensionate, care au fost atent urmărite de publicul spaniol și internațional. Regina Sofia rămâne o figură importantă și respectată în istoria Spaniei și a monarhiei spaniole.

În ciuda contribuției sale active la viața publică și caritabilă, relația reginei Sofia cu familia regală spaniolă a fost subiectul unor speculații și evenimente tensionate. Incidentul de la slujba de Paște din 2018 a sugerat un conflict între ea și nora sa, regina Letizia, în legătură cu expunerea fetelor lor, Leonor și Sofia, în fața presei.

Această tensiune s-ar putea să fi apărut din cauza schimbărilor în dinamica familială după venirea pe lume a fetelor lui Felipe și Letizia. În ciuda acestor evenimente, Sofia a fost prezentă la evenimentele familiei regale și și-a însoțit fiul și familia în diverse ocazii.

Cu toate astea, când singurul ei fiu, Felipe, cunoscut pe atunci sub numele de Prinț de Asturia, și-a anunțat logodna cu Letizia Ortiz în noiembrie 2003, Sofia a luat-o sub aripa sa pe fosta jurnalistă și prezentatoare de știri. Letizia i-a adus un omagiu viitoarei sale soacre în timpul primului său discurs de când s-a logodit. Ea a declarat: „De acum înainte, și din ce în ce mai mult, mă voi integra pe deplin în această nouă viață, cu responsabilitățile care vin odată cu ea... și cu sprijinul și afecțiunea Regelui și a Reginei și cu exemplul neprețuit al reginei.”.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine