China promite că va „lupta până la capăt” în contextul războiului tarifar declanșat de Trump

8 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Bogdan

China a refuzat să cedeze în fața a ceea ce a numit „șantaj” din partea Statelor Unite, în timp ce un război comercial global, declanșat de tarifele generalizate impuse de președintele Donald Trump, nu dădea semne că s-ar diminua marți, chiar dacă piețele bursiere afectate își reveneau ușor.

Photo by Jon Parry / Unsplash
Photo by Jon Parry / Unsplash

Replica Beijingului a venit după ce Trump a amenințat că va crește tarifele pentru importurile din a doua cea mai mare economie a lumii la peste 100% începând de miercuri, ca răspuns la decizia Chinei de a impune tarife „reciproc” echivalente cu cele anunțate inițial de Trump săptămâna trecută.

„Amenințarea părții americane de a escalada tarifele împotriva Chinei este o greșeală peste altă greșeală, care expune din nou natura de șantaj a părții americane”, a transmis Ministerul Comerțului din China.
„Dacă SUA insistă să procedeze în acest fel, China va lupta până la capăt.”

Producătorii chinezi de bunuri, de la veselă la pardoseli, emit avertismente privind scăderea profiturilor, încearcă să planifice fabrici noi în străinătate și negociază prețurile cu clienții, fiind afectați puternic de noile tarife.

Uniunea Europeană a propus propriile contra-tarife, ca răspuns la ofensiva tarifară a lui Trump, care a cuprins zeci de țări, a provocat turbulențe pe piețele financiare și a alimentat temeri că economia globală s-ar putea îndrepta către recesiune.



Piața bursieră începe să-și revină după scăderi abrupte

Piețele bursiere au revenit pe un teren mai stabil, după câteva zile dificile pentru investitori, ceea ce i-a determinat pe unii lideri din mediul de afaceri – inclusiv apropiați ai lui Trump – să îi ceară președintelui să își schimbe strategia.

Indicele Nikkei din Japonia a crescut cu 6% marți, recuperând pierderile din sesiunea anterioară, când atinsese un minim al ultimului an și jumătate. Evoluția pozitivă a venit după ce Trump și premierul japonez Shigeru Ishiba au fost de acord să deschidă discuții comerciale.

Acțiunile de tip blue-chip din China (.CSI000300) au urcat cu 1%, recuperând parțial scăderea de peste 7% de luni. La Hong Kong, indicele Hang Seng (.HIS) a crescut cu 2%, după cea mai slabă zi bursieră din 1997, cauzată de tarifele pe care liderul centrului financiar le-a numit „nemiloase”.

Futures-urile pentru bursele din Europa și SUA indicau, de asemenea, o deschidere pozitivă, după mai multe zile de pierderi. Prețurile globale ale petrolului și-au revenit și ele după un val masiv de vânzări.

Pe de altă parte, piețele din Indonezia au fost puternic afectate: acțiunile au pierdut 9%, iar moneda națională, rupia, a atins un minim istoric odată cu reluarea tranzacțiilor după o vacanță prelungită. Banca centrală a anunțat că va interveni, alăturându-se altor autorități globale care încearcă să limiteze declinul din ultimele zile.

Trump a declarat că tarifele – de minimum 10% pentru toate importurile din SUA, cu rate țintite de până la 50% – vor ajuta Statele Unite să recupereze baza industrială pierdută, în opinia sa, de-a lungul deceniilor de liberalizare a comerțului.
„Este singura șansă a țării noastre de a reseta masa negocierilor. Pentru că niciun alt președinte nu ar fi dispus să facă ceea ce fac eu, sau măcar să încerce”, le-a spus Trump jurnaliștilor la Casa Albă.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Uniunea Europeană analizează măsuri de răspuns

Comisia Europeană a propus contra-tarife de 25% pentru o serie de bunuri americane, printre care soia, nucile și cârnații, deși alte produse potențiale, cum ar fi whisky-ul bourbon, au fost lăsate în afara listei, potrivit unui document obținut de Reuters.

Oficialii europeni au declarat că sunt pregătiți să negocieze un acord de tip „zero pentru zero” cu administrația Trump. „Mai devreme sau mai târziu, ne vom așeza la masa negocierilor cu SUA și vom găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți”, a declarat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-o conferință de presă.

Blocul comunitar, format din 27 de membri, se confruntă deja cu tarife impuse pentru autoturisme și metale, și riscă să fie afectat de o taxă de 20% pentru alte produse începând de miercuri. Trump a amenințat și cu impunerea de tarife pentru băuturile alcoolice din UE.

În fața unora dintre cele mai ridicate taxe vamale care urmează să fie aplicate la nivel mondial, Vietnamul – un centru de producție cu costuri reduse – a solicitat o amânare de 45 de zile și a anunțat că va cumpăra mai multe bunuri americane, inclusiv produse din domeniul apărării și securității, pentru a echilibra balanța comercială.

Investitorii și liderii politici încearcă încă să determine dacă tarifele impuse de Trump sunt permanente sau reprezintă o tactică de presiune pentru a obține concesii de la alte țări.

Potrivit publicației Politico, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, s-a întâlnit cu Trump în Florida duminică pentru a-l convinge să accentueze ideea unor acorduri comerciale, ca să transmită piețelor că există un plan clar în spatele strategiei americane, anunță publicația Reuters.

Oficialii administrației spun că zeci de țări au contactat Casa Albă în încercarea de a evita tarifele ce urmează să intre în vigoare miercuri.

Aceștia susțin că Trump respectă promisiunea de a inversa deceniile de liberalizare comercială, care, în opinia sa, au afectat economia americană.

„El dublează miza pe ceva ce știe că funcționează și va continua să facă asta”, a declarat economistul Casei Albe, Kevin Hassett, la Fox News.

„Dar va asculta și ce au de spus partenerii noștri comerciali, iar dacă vin cu acorduri foarte bune care avantajează industria și agricultura americană, sunt sigur că va fi dispus să le asculte.”



Liderii din afaceri avertizează asupra riscurilor

Liderii de pe Wall Street au lansat avertismente legate de tarifele americane. Directorul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a afirmat că acestea pot avea consecințe negative pe termen lung, în timp ce managerul de fonduri Bill Ackman a spus că pot duce la o „iarnă nucleară economică”.

Ackman, unul dintre puținii susținători ai lui Trump care și-au exprimat îndoiala față de strategie, a fost însoțit în acest demers de miliardarul Elon Musk. Acesta, care conduce eforturile lui Trump pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale, a pledat pentru tarife zero între SUA și Europa în weekend și i-a cerut direct președintelui să renunțe la tarife, potrivit Washington Post.

Luni, consilierul comercial al lui Trump, Peter Navarro, l-a respins pe CEO-ul Tesla, calificându-l drept un „montator de mașini”.

Investitorii pariază acum că riscul tot mai mare de recesiune ar putea determina Rezerva Federală a SUA să reducă dobânda de politică monetară chiar de luna viitoare. Trump și-a repetat luni apelul către banca centrală pentru scăderea dobânzilor, dar președintele Fed, Jerome Powell, a indicat până acum că nu se grăbește să ia această măsură.


Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.36
  • CHF 5.35
  • GBP 5.73
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 10°C icon
  • Cluj-Napoca 3°C icon
  • Constanta 9°C icon
  • Iasi 4°C icon
  • Brasov 4°C icon
  • Timisoara 7°C icon
  • Craiova 7°C icon