Faceți cunoștință cu Tulsi Gabbard, „doamna de fier” a Americii. Donald Trump a numit-o șefă a serviciilor secrete. Controverse și legăturile cu rușii

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Tulsi Gabbard este o politiciană și ofițer militar americană, numită în 2025 de președintele Donald Trump în funcția de Director al Informațiilor Naționale (DNI).

Tulsi Gabbard
Tulsi Gabbard

Anterior, a reprezentat al doilea district congresional al statului Hawaii în Camera Reprezentanților a SUA între 2013 și 2021. În 2020, a candidat fără succes pentru nominalizarea democrată la președinție, iar în 2024 s-a alăturat Partidului Republican. Din 2003, Tulsi Gabbard a servit în Garda Națională a Armatei Hawaii și ulterior în Rezerva Armatei SUA.

Cine este Tulsi Gabbard, șefa serviciilor secrete

Născută la 12 aprilie 1981 în Leloaloa, Samoa Americană, Tulsi Gabbard este al patrulea dintre cei cinci copii ai lui Carol (născută Porter) și Mike Gabbard. Familia s-a mutat în Hawaii în 1983.

În adolescență, Gabbard a adoptat credința hinduistă a mamei sale; tatăl ei este romano-catolic. Ambii părinți au lucrat în educație, iar ulterior, tatăl ei a servit în legislativul statului Hawaii.

În 2002, la vârsta de 21 de ani, Tulsi Gabbard a fost aleasă în Camera Reprezentanților a statului Hawaii, devenind cea mai tânără persoană aleasă vreodată în legislativul statului. După invazia Irakului din 2003, s-a alăturat Gărzii Naționale a Armatei Hawaii.

În 2004, a părăsit legislativul statului pentru a servi în Irak, unde a fost repartizată la o unitate medicală. Pentru serviciul său, a primit Insigna de Luptă Medicală.

Ulterior, a urmat cursurile Școlii Accelerate pentru Ofițeri la Academia Militară din Alabama, absolvind în 2007. Între 2008 și 2009, a antrenat unități antiteroriste în Kuweit. În această perioadă, a studiat managementul afacerilor la Universitatea Pacificului din Hawaii, obținând o diplomă de licență în 2009.

View this post on Instagram

A post shared by The Tactical Games (@thetacticalgames)

Tulsi Gabbard este noua șefă a serviciilor secrete din Statele Unite. Cum a intrat în politică

După întoarcerea din Kuweit, Tulsi Gabbard a fost aleasă în Consiliul Municipal Honolulu în 2010. În 2012, a fost aleasă în Camera Reprezentanților a SUA, reprezentând al doilea district congresional al Hawaii. A fost realeasă de două ori și a servit până în 2021.

În 2020, a candidat pentru nominalizarea democrată la președinție, dar nu a reușit să obțină nominalizarea. În 2022, a părăsit Partidul Democrat, criticându-l pentru ceea ce ea a numit o "cabală elitistă de belicoși condusă de lașitatea wokeness". În 2024, s-a alăturat Partidului Republican și l-a susținut pe Donald Trump în campania sa pentru realegere.

În 2025, președintele Donald Trump a numit-o pe Gabbard în funcția de Director al Informațiilor Naționale. Nominalizarea sa a fost controversată din cauza opiniilor sale anterioare despre Rusia și Siria, precum și a întâlnirii din 2017 cu liderul sirian Bashar al-Assad. Cu toate acestea, a fost confirmată de Senat cu un vot de 52 la 48.

Imagine articol

„Sunt onorată și recunoscătoare președintelui Trump pentru oportunitatea de a servi națiunea noastră în calitate de director al serviciilor naționale de informații. Din experiența mea în armată și în Congres, știu pe pielea mea cât de importante sunt informațiile exacte, imparțiale și oportune pentru ca președintele, Congresul și armata noastră să asigure siguranța, securitatea și libertatea poporului american.

Din nefericire, încrederea în comunitatea serviciilor de informații este la cel mai scăzut nivel din toate timpurile. Realegerea președintelui Trump este un mandat clar din partea poporului american de a pune capăt înarmării și politizării CI. În calitate de DNI, aștept cu nerăbdare să lucrez cu cei care sunt însărcinați cu misiunea critică de a asigura securitatea națiunii noastre pentru a face exact acest lucru.”, a spus Tulsi Gabbard la depunerea jurământului în calitate de al optulea director al National Intelligence (DNI) confirmat de Senat și prima femeie veteran de război. DNI Gabbard servește în prezent în Rezerva Armatei SUA și a fost anterior membră a Camerei Reprezentanților a SUA timp de patru mandate.

Imagine articol

Controversatele legături cu Rusia

Tulsi Gabbard este considerată pro-rusă de către unii critici datorită pozițiilor și acțiunilor sale anterioare, care au fost interpretate ca fiind favorabile față de Rusia, în special în contextul relațiilor internaționale și al politicii externe. Acestea sunt câteva motive pentru care a fost percepută astfel:

  • În 2017, Tulsi Gabbard a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele sirian Bashar al-Assad. Ea a susținut că această întâlnire a avut scopul de a înțelege mai bine situația din Siria și de a promova pacea, dar această acțiune a fost văzută de mulți ca un semn de simpatie față de un regim considerat de multe țări ca fiind un aliat al Rusiei.
  • Tulsi Gabbard a fost o critică vocală a intervențiilor militare ale Statelor Unite, în special în Orientul Mijlociu. De exemplu, ea a condamnat bombardamentele americane în Siria și a susținut că politicile externe agresive ale SUA doar contribuie la instabilitate globală, poziție care se aliniază uneori cu retorica rusă.

Poziția lui Tulsi Gabbard față de NATO și Ucraina

Tulsi Gabbard s-a exprimat împotriva extinderii NATO spre est, o temă deosebit de sensibilă pentru Rusia. De asemenea, a fost criticată pentru reticența de a condamna ferm acțiunile Rusiei în Ucraina, inclusiv anexarea Crimeii.

Aceste poziții au dus la percepția că Tulsi Gabbard ar putea fi pro intereselor rusești, mai ales în contrast cu politicile externe mai critice ale altor politicieni americani față de regimul lui Vladimir Putin. Totuși, Tulsi Gabbard a declarat că nu este o susținătoare a Rusiei, ci doar un critic al politicii externe americane, pe care o consideră prea militaristă și implicată în conflicte externe inutile.

Cazul Edward Snowden și audierea înainte de a fi numită șefă a serviciilor secrete

Tulsi Gabbard a avut o poziție favorabilă față de Edward Snowden, fostul contractor al Agenției Naționale de Securitate (NSA), care a dezvăluit informații sensibile despre programele de supraveghere ale guvernului SUA. Gabbard a susținut că Snowden ar trebui să fie considerat un "whistleblower" (informator) și nu un trădător.

Ea a declarat în mai multe rânduri că Snowden a acționat din motive de conștiință și că dezvăluirile sale au fost importante pentru a expune abuzurile guvernului american privind încălcarea drepturilor cetățenilor. În cadrul unei dezbateri din 2019, Gabbard a menționat că Snowden a făcut ceea ce a considerat a fi corect, oferind publicului informații care ar fi trebuit să fie deja accesibile, iar guvernul ar trebui să-l protejeze, nu să-l persecute.

În 2020, Tulsi Gabbard, pe atunci membră democrată a Congresului, a introdus un proiect de lege prin care solicita guvernului federal să renunțe la toate acuzațiile împotriva lui Edward Snowden, contractorul Agenției Naționale de Securitate care, în 2013, a dezvăluit existența colectării în masă a înregistrărilor telefonice ale americanilor de către NSA înainte de a fugi în Rusia.

Joi, 30 ianuarie, Tulsi Gabbard a refuzat să spună, în fața întrebărilor insistente ale parlamentarilor republicani și democrați din cadrul Comisiei pentru serviciile de informații a Senatului, dacă ea crede acum că acțiunile lui Snowden au fost trădătoare, relatează CNN.

Evitările repetate ale lui Tulsi Gabbard în timpul audierii sale pentru a deveni directorul serviciilor naționale de informații ale președintelui Donald Trump ar fi putut periclita și mai mult o nominalizare care părea deja să fie pe muchie de cuțit.

„A fost el un trădător în momentul în care a luat secretele Americii, le-a făcut publice și apoi a fugit în China și a devenit cetățean rus?”, a întrebat senatorul republican James Lankford într-o lungă serie de întrebări care au descris sentimentul larg al comunității de informații că acțiunile lui Snowden au fost echivalente cu trădarea.

„Mă concentrez pe viitor și pe modul în care putem preveni ca așa ceva să se întâmple din nou”, a spus Gabbard. Ea a încercat să prezinte reformele pe care le va întreprinde pentru a preveni viitoare scurgeri de informații de amploarea celor ale lui Snowden, inclusiv „să se asigure că fiecare persoană din forța de muncă cunoaște canalele legale de denunțare care îi stau la dispoziție”.

În alte momente, ea a dat același răspuns aproape textual, un răspuns care sugerează că încă vede valoarea acțiunilor sale: „Edward Snowden a încălcat legea”, a spus ea. Dar, a adăugat ea, „de asemenea, chiar dacă a încălcat legea, a publicat informații care au expus programe grave, ilegale și neconstituționale care au loc în cadrul guvernului nostru și care au condus la reforme serioase”.

Chiar și atunci când a fost presată de mai multe ori de un senator democrat Michael Bennet, vizibil furios, să dea un răspuns „da” sau „nu”, Gabbard a refuzat cu calm și fermitate să dea unul.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.75
  • CHF 5.29
  • GBP 6.02
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti -7°C icon
  • Cluj-Napoca -11°C icon
  • Constanta -6°C icon
  • Iasi -12°C icon
  • Brasov -17°C icon
  • Timisoara -7°C icon
  • Craiova -8°C icon