Apple depășește Samsung și conduce piața smartphone-urilor cu un record al cotei de piață

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alex Hortopan

Apple a preluat pentru prima dată poziția de lider pe piața globală a smartphone-urilor, conform datelor furnizate de International Data Corporation (IDC). Apple a atins o cotă de piață record de 20,1% în 2023, înregistrând o creștere de 3,7% față de anul anterior, în ciuda unei contracții generale a pieței de 3,2%.


Raportul IDC evidențiază o "schimbare a puterii" în sectorul smartphone-urilor, tradițional dominat de producătorii de Android.

Samsung, liderul de lungă durată al pieței, a căzut acum pe locul al doilea cu o cotă de piață de 19,4%, în urma unei scăderi de 13,6% în 2023.

Mărcile chinezești Xiaomi și Oppo au suferit, de asemenea, scăderi semnificative, cu cote de piață de 12,5% și respectiv 8,8%. I

Transsion, un brand mai puțin cunoscut pe piețele occidentale, dar un jucător major pe piețele emergente precum Africa, a văzut o creștere remarcabilă de 30%, asigurându-și locul al cincilea cu o cotă de piață de 8,1%.


Această schimbare a pieței este atribuită abilității Apple de a domina segmentul dispozitivelor premium, care acum reprezintă peste 20% din piață.

Strategia Apple contrastează puternic cu cea a concurenților săi, care se concentrează în mod tradițional pe vânzarea de dispozitive de la low la mid-range.

Prețul mediu de vânzare al unui telefon Android în T2 2023 a fost de 250 de dolari, în timp ce iPhone-urile au avut un preț mediu de 949 de dolari. În mod notabil, modelele cel mai bine vândute de la Apple au fost iPhone 14 Pro Max și iPhone 14 Pro de înaltă calitate, cu prețuri de 1.100 și respectiv 1.000 de dolari.


În 2020, Apple se afla pe locul al patrulea în ceea ce privește cota de piață, în urma Samsung, Huawei și Xiaomi.

Această urcare pe primul loc în 2023 este semnificativă, având în vedere concentrarea Apple în general pe produse mai scumpe.


Piața globală a smartphone-urilor, deși se confruntă cu provocări, se îndreaptă spre redresare. Datele preliminare ale IDC arată că livrările globale de smartphone-uri în 2023 au scăzut la 1,17 miliarde de unități, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Cu toate acestea, creșterea în a doua jumătate a anului indică o posibilă revenire în 2024. Ultimul trimestru al anului 2023 a înregistrat o creștere de 8,5% față de anul anterior, cu 326,1 milioane de livrări, depășind prognoza de creștere de 7,3%.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine