Andreea Berecleanu o desființează pe Angela Gheorghiu și cere Familiei Regale din România să-i retragă distincția dată de regele Mihai I

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Andreea Berecleanu a publicat o postare pe rețeaua de socializare despre Angela Gheorghiu, după ce ziarul Libertatea a dezvăluit că soprana a avut legături cu Securitatea. Prezentatoarea Prima TV cere ca artistei să i se retragă distincția  „Nihil sine Deo”, acordată de regele Mihai I.

Potrivit anchetei realizate de jurnaliștii publicației menționate anterior, într-un dosar din arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu Securitatea, fiind recrutată pe 23 iunie 1987. Notele ofițerului Securității la adresa sopranei au fost pozitive, iar soprana a avut o singură notă informativă adusă cu privire la activitatea unui coleg care dorea să plece în străinătate. Informațiile erau pozitive și lăudabile, scrie într-un dosar din arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

Pe atunci, Angela Gherghiu se numea Angela Burlacu, iar numele de cod dat de Securitate a fost Gina, așa cum o numea bunica paternă, după cum artista a dezvăluit acest amănunt în cartea autobiografică.

„Artiștii erau considerați persoane foarte riscante. (…) Ne învățam unul pe altul cum să facem pe proștii ca să fentăm vigilența mustăciosului care zi de zi, vreme de doi ani, a stat de pază în fața Conservatorului. (…) Presiunea și amenințarea permanentă mă aduceau de multe ori în pragul lacrimilor, pentru că știam că în acele condiții mi-ar fi fost cu neputință să scap vreodată, să ajung acolo unde m-ar fi putut duce vocea mea.”, a mai spus Angela Gheorghiu.

Soprana a fost recrutată în anul III de studenție pentru a afla care era „atmosfera de la Conservator”, pe când avea doar 21 de ani. Angela Gheorghiu a studiat canto la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București.

Angela Gheorghiu a povestit cartea autobiografică despre teroarea trăită și frică simțită în perioada comunistă. Este posibil ca soprana să fi acceptat propunerea Securității de a fi informatoare tocmai de frica de a nu se întâmpla ceva cu ea.

Stelian Tănase, într-o notă finală în articolul amintit în ziarul Libertatea, a explicat că securiștii au ajuns și la el, însă i-a refuzat. De altfel, mulți studenți erau recrutați, iar de frică acceptau, chiar dacă nu informau cu adevărat ceva.

Angela Gheorghiu a făcut parte din corul Patriarhiei din primul an la Conservator. „Faptul că făceam parte din acest cor, pe lângă un bun exercițiu de lucru, ne oferea șansa plecărilor în turnee internaționale și, nu în ultimul rând, a unui venit decent.”, a mărturisit soprana în cartea autobiografică.

Andreea Berecleanu, atac furibund la adresa Angelei Gheorghiu

„Pentru mine, angajamentul de colaborator al “ Ginei” (căci așa se semnează și în zilele noastre pentru apropiați Angela Gheorghiu) nu este o surpriza. Am avut ocazia să observ de-a lungul vieții că talentul nu are legătură cu caracterul sau cu firea unui om. Inclusiv în ceea ce o privește, derapajele au venit constant și chiar public, desigur printre zâmbetelelargiînvățate din facultate, că instrument de mișcarescenica.

Atenție la acest aspect!

Pe mulți dintre artiști îi ajuta și în viață de zi cu zi aceasta aparenta, asta nu înseamnă că reflecta de fiecare data vreo bucurie a sufletului. Dar să revenim la Gina. Ea a semnat acea nota informativă, ea a semnat acel angajament! Sunt fapte, nu impresii sau păreri.

Din punctul meu de vedere, nu există nicio scuză și nu împărtășesc niciodată ceea ce a lăsat Stelian Tănase să se înțeleagă referitor la unii colaboratori ai Securității. „Nu au avut încotro sau au făcut-o într-un moment de slăbiciune.”  

Dl Octav Bjoza, luptător anticomunist și fost deținut politic, poate contrazice aceste afirmații, trăiește și îl cunoașteți bine, domnule Tănase. La fel și rudele celor care au avut de suferit.

În ceea ce o privește pe Angela Gheorghiu, publicul va ști de acum înainte despre acest gest făcut de artista, fără să fi fost constrânsă. Ci dintr-o alegere personală, poate chiar din dragoste și patriotism. Eu, că simplu cetățean al acestei tari, îmi doresc să-i fie retrasă distincția regală “Nihil sine Deo”, acordata artistei de către Regele Mihai, acum câțiva ani. Familia Regala a României poate face aceastareparație acum, prin reprezentanții ei. O vă face?”

Galerie imagini 1 / 1

Angela Gheorghiu, una dintre cele mai renumite soprane din lume

Soprana are o carieră de succes la nivel internațional, considerată o voce importantă în operă în întreaga lume. Scena pe care a debutat a fost Royal Opera House, Londra, în 1992.

În ultimii 30 de ani, Angela Gheorghiu a cântat în cele mai improtante săli de operă din lume: Viena, Paris și Milano, la Tokyo, Seul, Montreal, Moscova și New York.

Angela Gheorghiu a primit cinci premii Gramophone și, în 2002, a fost nominalizată la premiile Grammy, iar la Classical Brit Award, în 2001, a obținut titlul de „Cea mai bună voce feminină a anului”, în 2010 – „Cea mai bună artistă a anului”.

A primit ordinul de „Steaua României” de la Președinția României și de regele Mihai I cu decorația regală „Nihil Sine Deo” pentru promovarea valorilor românești peste hotare. Din partea Franței, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine