Reacția dureroasă a lui Narcis Hogea, tatăl unuia dintre tinerii morți în tragedia din Colectiv, după ce filmul cu același nume a fost nominalizat la Oscar

16 martie 2021   Știri interne

Alex Hogea, un tânăr de 19 ani, a murit pe 22 noiembrie, la aproape o lună de la tragedia din Colectiv. Tatăl tânărului mort în urma incendiului din clubul de pe strada Tăbăcari, Narcis Hogea a apărut în documentarul Colectiv, documentar care a impresionat lumea filmului atât de mult încât a fost nominalizat la Premiile Oscar de două ori. Într-un interviu pentru Cătălin Tolontan, tatăl îndurerat crede că odată cu apariția documentarului s-a făcut o dreptate. 

article img

Narcis Hogea a încercat în ultimii 5 ani să găsească vinovați pentru tragedia din Colectiv, în urma căreia fiul său, Alexandru Hogea, de doar 19 ani, a murit. Tânărul a murit din cauză că nu a fost transportat la timp într-un spital din străinătate.

Citește și: Documentarul Colectiv, primul film românesc nominalizat de două ori la Premiile Oscar 2021

Alex a murit în Spitalul Akh din Viena, unde se afla de 2 săptămâni. Era student în București, iar în urma incendiului din clubul Colectiv a suferit arsuri grave. După trei săptămâni în care s-a luptat pentru viața lui, organismul tânărului a cedat. Alexandru Hogea a fost dus în Viena, după ce părinților li se supusese că va fi dus în Bruxelles.

Narcis Hogea: Simt o ușurare!

„Simt o ușurare. Simt că s-a făcut un pic de dreptate. Mă gândesc la cîți oameni în lumea asta o să vadă filmul acesta odată cu dubla nominalizare Oscar. N-aș fi vrut să fiu în film, bineînțeles. Aș fi vrut să fim o familie dintr-un oraș mic românesc, cu o viață fericită. Dar Alex a plecat dintre noi și, acum, în ziua asta, simt că nu e în zadar.”, a declarat Narcis Hogea, pentru Cătălin Tolontan, într-un scurt interviu.

„Imaginile finale din documentarul românesc Colectiv, cu tatăl, mama și sora tânărului Hogea, sunt cele mai devastatoare pe care mi-a fost dat să le văd în tot anul 2020, socotind aici și știrile de la televiziuni.”, cronicar de film, citat de Cătălin Tolontan.

Documentarul Colectiv, dublă nominalizare la Oscar

Filmul Colectiv, regizat de Alexander Nanau și Bianca Oana, a primit dublă nominalizare la Premiile Oscar din acest an. Pelicula este despre tragedia din noaptea de 30 octombrie 2015, în urma căreia 64 de oameni au murit.

Clubul Colectiv a luat foc pe strada Tăbăcari, iar incendiul a lăsat sute de oameni marcați pe viață, cu semne fizice și sufletești, dar și o Românie îndoliată. este 100 de mii de oameni au ieșit în stradă în semn de prostest, Guvernul Ponta a fost dat jos, iar primarul Sectorului 4, Cristian Piedone, a demisionat din funcție. S-au căutat vinovați, de la autorități, spitale și lipsa de competență în sistemul sanitar. 

La cinci ani de la moartea celor 64 de tineri, vinovații încă nu au fost găsiți. Trăim vremuri grele, cu un sistem de sănătate prost realizat, autorități care se mișcă greu și cu o siguranță pe care nimeni nu poate să ți-o dea sută la sută.

Incendiul din Clubul Colectiv a demonstrat că în România se moare în spitale, unde poate ajungi cu o boală, însă pleci cu alte infecții, ori nu mai pleci deloc.

Alexandru Hogea este doar una dintre victimele unui sistem corupt care nu și-a întors fața încă spre tinerii ce alcătuiesc România.