Cât de ușor se pot trimite e-mailuri de amenințare și de ce trebuie acestea ignorate de media dar investigate de poliție - cazul Maiei Morgenstern

29 martie 2021   Știri interne

Pe adresa de e-mail a teatrului evreiesc a fost trimis un nou mesaj plin de ură și amenințări la adresa evreilor și a Maiei Morgenstern, conform adevarul.ro

article img

Noul mesaj de amenințare vine la doar două zile după ce un alt mesaj revoltător a fost trimis pe mai multe adrese de e-mail ale teatrului evreiesc.

Primul mail a fost trimis pe 27 Martie 2021 către mai multe adrese ce aparțineau Teatrului Evreiesc. Mesajul ar fi fost trimis de către un tânăr de 25 de ani din București, cu afecțiuni psihice. Acesta a fost reținut de către Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru aceste amenințări.

Brigada Antiteroristă a SRI s-a implicat în ancheta privind ameninţările aduse Maiei Morgenstern și a teatrului evreiesc. Maia Morgenstern a primit aceste mesaje de amenințare și le-a făcut publice pe contul său de Facebook.

Amenințări via e-mail

Trimiterea unui e-mail se poate face foarte ușor de pe un cont de e-mail temporar sau fals folosind instrumente ușor accesibile oricărei persoane cu minime cunoștințe tehnice.

Pentru găsirea sursei și autorului se folosesc de cele mai multe ori log-urile de access la internet și adresa de ip de pe care a fost trimis e-mailul.

IP-ul este o adresa unică, de multe ori temporară, ce este atribuită oricărui dispozitiv ce accesează internetul. Pe baza acestuia se poate identifica relativ ușor sursa unui mesaj de ură.

Sursa unui mesaj de tip e-mail poate fi foarte ușor ascunsă atunci când pentru accesul la internet este folosit de exemplu o rețea de internet cu acces liber (ex: parc, mall, etc) și/sau tehnologii precum VPN , Onion network etc.

De ce nu este indicată publicarea și mediatizarea acestor mesaje?

Ținând cont de cât de ușor poate fi publicat un mesaj pe internet sau pe e-mail, este posibil ca mediatizarea puternică a acestor tip de mesaje să aibă un efect încurajator pentru persoanele rău intenționate.

Printre altele acest lucru poate să intre și în vizorul persoanelor de tip Internet Troll, care profită de oportunitate pentru a provoca și crea conflicte pentru propriul amuzament. 

Ce este un Internet troll?

Termenul de internet troll a devenit de mult cunoscut în istoria internetului ca o persoană care publică informații și mesaje prin internet cu scopul de a agita și a crea conflicte. Aceștia se folosesc de multe ori de subiecte curente pentru acest lucru și nu de puține ori recurg inclusiv la amenințări.

Chiar recent, juranalistul Piers Morgan, spunea că a primit amenințări cu moartea de la troli ai internetului. Acesta ar fi fost amenințat că o să fie ucis în fața copiilor săi, conform insider.com