Marius Manole, prima reacție după ce Ion Caramitru a murit! / Video

8 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Marius Manole se afla pe scena Teatrului Național, după ce s- răspândit vestea că Ion Caramitru a murit. Actorul, deși nu se afla în cele mai bune relații cu directorul TNB (Teatrul Național București), a ținut să-i aducă un omagiu și a ținut un discurs la finalul spectacolului despre cel care i-a fost exemplu în actorie până la finalul vieții.

article img

Marius Manole. Sursa foto: Instagram

Marius Manole a primit cu tristețe vestea că Ion Caramitru a încetat din viață. Dintre toți colegii, tocmai el a fost cel care a ales să spună câteva vorbe despre fostul director al Teatrului Național. Ion Caramitru a murit, pe 5 septembrie, la Spitalul Elias din Capitală, după o lungă suferință.

Cineastul a fost un real sprijin pentru generațiile de actori, chiar dacă a avut răfuieli cu Marius Manole, ori Mihai Călin, cu care ajunsese să se războiască inclusiv în instanță. Deși nu se aflau în cele mai bune relații, Marius Manole a ținut un discurs despre Ion Caramitru, ce a însemnat el pentru teatrul românesc, cine a fost pentru el și colegii lui, motiv pentru care a solicitat un ultim șir de aplauze.

Teatrele din România, duminică seara, au ținut să-i aducă un ultim omagiu lui Ion Caramitru. Printre actorii care au ținut să aducă ropote de aplauze în numele fostului director TNB a fost și Mihai Bendeac.

„Ion Caramitru managerul Teatrului Național, dar mai important decât atât a fost omul și colegul nostru, și actorul Ion Caramitru care a sprijinit scenă românească atâția ani și care a fost un actor pe care toată lumea l-a iubit, a încetat din viață în această zi, drept pentru care o să vă rog să ținem un moment de reculegere și apoi să îl aplaudăm pentru ultima oară.", a spus Marius Manole, pe scena Teatrului Național, la finalul unui spectacol, duminică seara, 5 septembrie, după aflarea morții lui Ion Caramitru.

Marius Manole și Mihai Călin, acuzații dure la adresa lui Ion Caramitru: „Tot ce este sub domnul Caramitru este jalnic”

Marius Manole l-a acuzat, în emisiunea lui Denise Rifai, de la Kanal D, pe Ion Caramitru că ar fi confiscat Teatrul Național. Războiul dintre cei doi actori a început în 2019, după ce, împreună cu Mihai Călin, într-o scrisoare deschisă, l-au acuzat pe directorul TNB că ar fi confiscat Teatrul Național București, dar și de lipsă de profesionlism, că profită de funcția sa pentru a pune șefi și pentru a aduce actori după bunul plan la teatru. Inițial, mai mulți actori s-au alăturat cauzei celor doi, însă, după ce scandalul s-a mutat în instanță, colegii susținători au dispărut.

Denise Rifai l-a întrebat, în emisiunea de pe 16 martie 2021, pe Marius Manole - „De ce nu au actorii coloană vertebrală?”, iar răspunsul artistului a fost neașteptat.

„Nu ştiu. E o întrebare la care mă chinui să găsesc răspuns. Pentru că ne e frică, pentru că actorul are un statut foarte ciudat, actoria e o meserie extrem de subiectivă. Oricine poate să vorbească despre tine, să spună ăsta nu e un actor bun. Iar meseria asta depinde de nişte şefi, de nişte oameni care să te ia să te pună într-un rol.

E foarte complicat! Şi ca să nu ţi se taie aripile, ca să poţi să faci lucruri, trebuie tot timpul să fii docil, să ai grijă cum vorbeşti, cu cine vorbeşti. Să nu spui o vorbă care să jignească pe mai marele...

Vă imaginaţi că la noi la Teatrul Naţional, când era domnul Săraru director, o doamnă de serviciu, care lucrează şi astăzi în teatru, înainte să intre în lift, dădea cu deodorant, şi pe culoar, şi spunea Daţi-vă, daţi-vă că vine domnul... Vă daţi seama că noi eram în România, după Revoluţie?“, a răspuns Marius Manole.

Actorul a povestit atunci și despre conflictul pe care îl avea cu Ion Caramitru, care ar fi avut un comportament nepotrivit față de el.

„Şi acum directorul meu îmi face aşa cu degetul. De ce să-mi facă aşa cu degetul? Nu e tata, nu stau pe banii lui acolo, nu m-a făcut el, nu m-a educat el. De ce să-mi facă aşa cu degetul? Dar pot să-i fac şi eu lui aşa...

De ce să nu pot să-i fac aşa? Nu zic, e un actor foarte mare pe care îl respect, dar nimeni nu are dreptul să-i facă aşa altui om! Nimeni! Doar părinţii mei! Şi atunci toţi actorii sunt foarte docili şi cuminţi şi sunt ţinuţi aşa.

Tot ce este sub domnul Caramitru este jalnic. Gândiţi-vă că s-a luptat ca acum să avem contracte determinate (n.red pe perioadă determinată) şi ţi se spune Oricând poţi să zbori din teatru. Şi atunci tu, ca actor tânăr, ce să faci? Ce înţelegi din asta, că trebuie să te supui. Eu am noroc că sunt pe contract nedeterminat.

Nu bag mâna în foc că nu aş fi fost şi eu fără coloană vertebrală. M-am şi gândit la asta”, a afirmat Marius Manole în emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai”.

A „confiscat” Ion Caramitru Teatrul Național? : „totul se întâmplă după bunul lui plac într-o instituţie mare”

Marius Manole a povestit la Kanal D prin ce tensoiuni a trecut cu Ion Caramitru. Deși directorul Teatrului Național a fost unul dintre cei mai mari actori din toate timpurile, acest lucru nu l-a împiedicat pe artistul de 42 de ani să spună public ce nemulțumiri are la adresa lui Ion Caramitru.

„Da. Din păcate, l-a confiscat. Ştiţi care e problema cu tipul ăsta de oameni? Ei de fapt sunt construiţi de cei din jur. Este o vorbă în teatru, regele nu trebuie să joace că e rege, ceilalţi trebuie să joace rolul de rege. Oamenilor le e atât de frică, încât el e susţinut de chestia asta, de frica lor. Da, a confiscat teatrul, dacă totul se întâmplă după bunul lui plac într-o instituţie mare. Principalii pioni de imagine din teatru, şi acum o să se supere lumea, sunt nişte oameni care n-au legătură cu meseria asta, n-au legătură cu PR-ul.

Tot ce este sub domnul Caramitru este jalnic. Jalnic! Aşa arată Teatrul Naţional, aşa se şi comportă.    Pentru că ne-am spălat lucrurile în familie de 30 de ani, dragi colegi, de-aia avem teatrul pe care îl avem în România: inutil, prost, degeaba   Ştiţi că în Consiliul Artistic la Teatrul Naţional nu există niciun actor, în afară de doi, care sunt întâmplător, directorii teatrului? Când am spus să ne dea şi nouă dreptul, unui actor să fie în Consiliul artistic, mi s-a spus „Ce nevoie aveţi, că e domnul Mircea Rusu”. Da, dar el e director! Eu am nevoie de o parte care să vadă din afară lucrurile, nu să fie implicat, ca dl director când spune că vrea un proiect, eu să spun dacă e bine, că poate nu e bine, că se cheltuiesc prea mulţi bani sau poate nu e regizorul bun .

„Dar ce vrei tu Manole să...?”,  ţipa la mine peste un rând. Nu vreau nimic, vreau să fie dreptate şi să se facă lucrurile transparent şi pe bune, cum nu se face aproape nimic în teatrul românesc!

Când am fost în Instanţă, m-a acuzat (n.r. Ion Caramitru) că noi jucăm în multe teatre şi de aceea facem scandal. Le-am cerut programul înainte pe două luni, nu ni l-au dat. Am întrebat de ce montează atât de mult la Teatrul Naţional? Că până să fie director la TNB, eu nu ştiu să fi avut o carieră de regizor fulminantă. Ei, cum naiba a înflorit exact de când e director, ca şi altă carieră care înfloreşte acum, tot de când e director?

Acum, toată breasla o să spună Nu ai voie să vorbeşti aşa! Nu ai dreptul! Lucrurile se spală în familie. Mai terminaţi! Pentru că ne-am spălat lucrurile în familie de 30 de ani, dragi colegi, de-aia avem teatrul pe care îl avem în România: inutil, prost, degeaba.

N-aveţi decât să săriţi şi să-mi tăiaţi şi gâtul, şi capul...“, a mai spus Marius Manole.

Ion Caramitru, o carieră profesională înfloritoare!

Ion Caramitru a murit duminică, 5 septembrie 2021, la Spitalul Elias, unde era internat de o lună, în urma unei infecții cu un stafilococ auriu. Directorul Teatrului Național București a murit la vârsta de 79 de ani. Marele actor s-a făcut remarcat în multe piese de teatru și filme românești. Cel mai cunoscut rol a fost cel al profesorului Socrate, din Liceenii, difuzat în 1985, și care a avut un real succes în toată țara.   Printre ultimele reprezentații publice, Ion Caramitru a luat parte la Gala Uniter, din luna iulie 2021, moment difuzat și la TV.

Marele actor este bucureștean, s-a născut pe 9 martie 1942, într-o familie de aromâni. A studiat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti.

Ion Caramitru a fost actor, director și regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandra", fiind, în perioada 1990-1993 și a interpretat peste 60 de roluri în piese de teatru și a jucat în roluri principale în 40 de filme. De asemenea, a fost președintele Uniunii Teatrale din România din 15 februarie 1990 până la moartea sa.

Așa cum a povestit și Alexandru Arșinel într-un interviu pentru Actualitate.net, Ion Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticeauşiste din timpul Revoluției române din 1989, riscându-și viața pentru popor. El a fost primul care a anunțat pe postul național, după ce a pătruns în clădirea Televiziunii Publice, înlăturarea dictaturii. „Fraților, mulțumită lui Dumnezeu ne aflăm în studiourile Televiziunii. Am reușit să ajungem aici în spatele tancurilor, cu armata și cu studențime și cu mii și mii de români așa cum ne vedeți!"

Ion Caramitru a fost ministru al Culturii în 1996, în Guvernul Ciorbea, după care s-a înscris în PNȚCD. A continuat sub funcție până în 2000, în cabinetele lui Radu Vasile și Mugur Isărescu.

Ion Caramitru a fost cel de-al 57-lea director TNB, din perioada 2005-2021. Lista cu directorii Teatrului Național o găsiți pe site-ul TNB, unde sunt menționate nume importante din cultura românească.

La 44 de ani de la debutul său pe scena Teatrului Național, Ion Caramitru a revenit pe scena TNB, în 2008, cu piesa „Eduard al III-lea" de Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu şi scenografia lui Dragoş Buhagiar.

Ulterior, a semnat regia uneia dintre premierele stagiunii 2008-2009 a TNB - „Şapte dintr-o lovitură", montare după o piesă scrisă de Lia Bugnar, special pentru şapte tineri actori angajaţi atunci la Teatrul Naţional.

Fostul director al Teatrului Național a fost decorat în 1995 de către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ordinul Imperiului Marii Britanii în Grad de Cavaler. De altfel, actorul a fost decorat de două ori şi de regele Mihai I al României. Pe lângă alte aprecieri importante, a primit şi cea mai înaltă distinţie a statului român, Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Cavaler, de la Klaus Iohannis.

Ion Caramitru va fi înmormântat la cimitirul Bellu, cu onoruri militare.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.73
  • CHF 5.34
  • GBP 5.96
  • BGN 2.54
  • RUB 0.04
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 7°C icon
  • Cluj-Napoca 6°C icon
  • Constanta 7°C icon
  • Iasi 4°C icon
  • Brasov 5°C icon
  • Timisoara 9°C icon
  • Craiova 7°C icon