Mihai Bendeac, despre ultima întâlnire cu Ion Caramitru: „A avut loc o întâmplare foarte ciudată chiar cu o zi înainte să moară”

6 septembrie 2021   Monden

Mihai Bendeac a primit cu tristețe vestea morții marelui actor Ion Caramitru. Artistul a povestit pentru Actualitate.net că a aflat de trecerea în neființă a fostului director al Teatrului Național în timpul unui spectacol. Întâmplarea face ca actorul de comedie a simțit nevoia să urmărească un interviu cu Ion Caramitru chiar cu o seară înainte ca cineastul să plece din această lume.

article img

Mihai Bendeac, despre ultima memorie cu Ion Caramitru: „Aveam impresia, efectiv, că mă uit la istoria teatrului”

Contactat de jurnaliștii Actualitate.net, Mihai Bendeac a povestit, în exclusivitate, o întâmplare, care i-a rămas în minte, cu Ion Caramitru. Este vorba de un moment în care actorul de comedie se afla la Teatrul Național, unde urma să aibă un spectacol și unde l-a întâlnit pe Ion Caramitru, unde repeta pentru un alt spectacol.

Citește și: Alexandru Arșinel, dezvăluiri neștiute despre Ion Caramitru: „Și-a riscat viața pentru asta, puțină lume știe”

Cu o admirație simțită prin toți porii, Mihai Bendeac a rămas uimit de emoțiile pe care Ion Caramitru le transmitea în timpul repetițiilor. Fostul director al Teatrului Național repeta pentru piesa „Neguțătorul din Veneția”, de William Shakespeare, unde avea rol principal și juca personajul Shylock. Din păcate, de o lună, Ion Caramitru a anulat toate spectacolele, fiind internat la Spitalul Elias, unde a decedat, duminică, 5 septembrie, în urma unei infecții în sânge. 

Mihai Bendeac se numără printre actorii care l-au admirat și idolatrizat pe Ion Caramitru, despre care are are numai cuvinte de laudă.

„Întâmplarea face că acum o lună și un pic am avut doua spectacole la National, la sala Studio, cu Doi pe o bancă, și cu trei zile înainte de prima reprezentație m-am dus să vad sala, să verificăm acustica și așa mai departe. Și acolo se repeta pentru reluarea unui spectacol „Neguțătorul din Veneția”, unde dumnealui juca rolul principal și, tot acolo, în sala de repetiție, a intrat pe scenă și a început să repete. Și, băi, mi s-a părut total senzațional, mi s-a părut atât de puternic, atât de viu, și, dincolo de treaba asta, mă uitam și mi se părea ireal cât poate fi de rasat pe scenă, știi, aveam impresia, efectiv, că mă uit la istoria teatrului.”, a declarat Mihai Bendeac, pentru Actulitate.net.

Mihai Bendeac:: „mi s-a părut ireal faptul că am simțit cu o seară înainte să mă uit fix la acel interviu”

Actorul de comedie a avut parte de o întâmplare neobișnuită, de parcă a simțit că moartea lui Ion Caramitru avea să se întâmplă, ori un lucru în legătură cu domnia sa. Chiar cu o seară înainte de anunț morții fostului director de la Teatrul Național, fără niciun motiv anume, Mihai Bendeac a căutat să vadă un itnerviu pe care Ion Caramitru i l-a oferit Eugeniei Vodă, în emisiunea Profesioniștii, de la TVR. Clipul a fost publicat pe 26 august pe Youtube. 

„A avut loc o întâmplarea foarte, foarte ciudată. Sâmbătă seara, acum două zile, înainte să mă culc, am văzut, nu știu ce mi-a venit, am văzut un interviu pe care l-a dat pentru „Profesioniștii”, pe care l-a avut cu Eugenia Vodă.

Eu văzusem prima ediție „Profesioniștii”, când a fost, după care a mai venit la încă o ediție după 10 ani și pe asta, a doua, nu o văzusem. Și, profitând de faptul că a apărut pe Youtube, am văzut-o. Iar a doua seară, adică aseară, cum ar veni, duminică, pentru că noi am avut spectacol, în timpul spectacolului, efectiv, regizorul tehnic, ne-a anunțat că a murit! Și mi s-a părut ireal faptul că am simțit cu o seară înainte să mă uit fix la acel interviu. 

E o pierdere uriașă, o pierdere colosală pentru teatrul românesc. Mai multe nu pot să spun. Am simțit că la aplauze, aseară, la spectacol, să anunțăm și noi publicul de trecerea lui în neființă și să ridicăm aplauzele de aseară pentru dumnealui! Cam asta aș putea să spun!”, a conchis actorul de comedie. 

Mihai Bendeac este un actor de teatru și film. S-a făcut remarcat pentru rolurile sale în emisiunile tv: În Puii Mei, Băieți de Oraș, iComedy, Mondenii, Jurnalul unui burlac, La Bloc (episodul 377), Românii au Artiști. Multe dintre show-urile din care a făcut parte au fost realizate de el, de la scenarii la întregul moment al emisiunii. Actorul de comedie a fost jurat în emisiunea România dansează, iar, în prezent, este jurat în emisiunea iUmor.

Actorul de comedie și-a făcut debutul în teatru în 1998, în rolul lui Ahile din piesa Pălăria de Eugène Labiche, în regia lui Horațiu Mălăele. Mai departe, Mihai Bendeac a avut numeroase roluri, printre care:

 • Patrick Bennet în „Lady Di” de Tomislav Zajec, regia Andreea Vulpe
 • Orsino în „A douăsprezecea noapte” de Shakespeare, regia Gelu Colceag
 • Harry Perkins în „Bani din cer” de Ray Cooney, regia Horațiu Mălăele
 • Locotenentul în „Pălăria” de Labiche, regia Horațiu Mălăele
 • Brindsley Miller în „Comedie neagră” de Peter Shaffer, regia Alex Mihail
 • Cetățeanul liber în „Ubu înlănțuit” de Alfred Jarry, regia Tompa Gabor
 • Proteus în „Doi tineri din Verona” de Shakespeare, regia Felix Alexa
 • Regele Peter în „Leonce și Lena” de G. Buckner, regia Horațiu Mălăele
 • Ipingescu în „O noapte furtunoasă” de Caragiale, regia Gelu Colceag
 • Richard III în „Richard III” de Shakespeare, regia Titus Scurt
 • Cațavencu în „O scrisoare pierdută” de Caragiale, regia Doru Ana
 • Dandanache în „O scrisoare pierdută” de Caragiale, regia Doru Ana
 • Mitchell Lovell în „Crima la Howard Johnson” de Ron Clark și Sam Bobrik, regia Emanuel Pârvu

În Teatrul TV, Mihai Bendeac i-a jucat pe Leonard în „Pijamale“ de Mawby Green și Ed Feilbert, regia Emanuel Pârvu. De asemenea, actorul de comedie are experință și în filmografie, jucând în Milionari de weekend (2004) și Supraviețuitorul (2008), Wzniard - Gunpowder, Treason and Plot, regia Gillies McKinnon – 2003, Eminescu versus Eminem, regia Florin Piersic jr. - 2005, Fiul – Fix Alert, regia Florin Piersic jr. - 2005, Random Worker - PU-239, regia Scott Z Burns - 2006, Supravieţuitorul, regia Sergiu Nicolaescu, 2008, Cătălin - Poker, regia Sergiu Nicolaescu, 2010, potrivit wikipedia și Teatrul de comedie

În prezent, actorul de comedie promovează spectacolul „Doi pe o bancă”, după Aleksandr Ghelman, regia Mihai Bendeac.