Alexandru Arșinel, dezvăluiri neștiute despre Ion Caramitru: „Și-a riscat viața pentru asta, puțină lume știe”

6 septembrie 2021   Monden

Alexandru Arșinel a povestit pentru Actualitate.net trăiri nepovestite până acum despre Ion Caramitru și Ivan Patzaichin, două personalități din România care au trecut în neființă în aceeași zi. Lumea sportului și artistică e mai săracă de când cele două nume mari au părăsit această lume. 

Alexandru Arșinel a mărturisit cu durere în suflet că România a pierdut semnificativ în ultima perioadă artiști și oameni valoroși. Din păcate, actorul este resemnat și consideră că tuturor ne vine rândul, transmițând conștient că acest lucru i se va întâmpla și lui.

În vârstă de 82 de ani, trecut prin COVID-19, dar și alte probleme de sănătate, fostul director al Teatrului de revistă Constantin Tănase trăiește fiecare zi de parcă ar fi ultima, optimist, însă cu durere pentru trecerea prematură în neființă a mai multor colegi de breaslă.

Alexandru Arșinel, dezvăluiri despre Ion Caramitru de la Revoluție

article img
Ion Caramitru. Sursa foto: Viva.ro

„Mă leagă multe amintiri de Ion Caramitru, încă din facultate, daca spun din facultate, spun de acum 50 de ani. După Revoluție au fost mai multe. El s-a numărat printre artiștii care au participat efectiv la Revoluție, cu condiții extrem de periculoase. Unul dintre momentele tragice a fost când a intrat în Piața Palatului, s-a urcat pe tanc și cu o goarnă în mână a solicitat să nu mai tragă spre Bibliotecă, ne aducem aminte mulți dintre noi care a fost situația. Și-a riscat viața pentru asta.

După care a urmat o perioada în care ne-am luptat pentru drepturile artiștilor, nu de puține ori am fost în audiență la diferite nivele ale conducerii de după Revoluție pentru a obține protejarea, sa zic, a artiștilor români. M-am înțeles bine cu el, chiar dacă, uneori, întâlnirile noastre erau mai aspre, dar de fiecare dată ne uneam forțele pentru binele artiștilor.

Așa au apărut o serie de drepturi pe care le-au obținut artiștii într-o perioada foarte grea, lefurile, indemnizațiile, tot ce era legat de artă, știință, erau foarte mici, si uite așa au existat multe întâlniri din care artiștii si nu numai doctori etc au obținut unele drepturi. Și asta în mod special datorită lui Ion Caramitru, regret dispariția lui.”, a declarat Alexandru Arșinel, despre Ion Caramitru, fostul său coleg de breaslă.

Alexandru Arșinel, despre Ivan Patzaichin: „Rar mi-a fost dat să întâlnesc un om cu o modestie care uneori părea nefirească”

Fostul director al Teatrului de revistă Constantin Tănase a ținut să-și exprime regretul și față de dispariția marelui sportiv Ivan Patzaichin, care a încetat din viață în aceeași zi cu Ion Caramitru. De fostul canoist român pe Alexandru Arșinel îl leagă mai multe amintiri plăcute, printre care și ultima avută în urmă cu doi ani, la Timișoara, în restaurantul pescăresc pe care Ivan Patzaichin îl deținea. 

article img
Ivan Patzaichin. Sursa foto: Fanatik.ro

„Regret și dispariția unui alt om la fel de minunat, mă refer la Patzaichin, pe care l-am cunoscut mai de aproape. Și există o relație mai strânsă.

Nu demult, mă refer acum doi ani, am fost la o întâlnire la Timișoara, la un eveniment mai special, și ne-am întors cu avionul, m-a invitat la el la local, avea un restaurant cu produse din pește, și apăruse o ciorba trăsnet, ciorba pescărească a lui Patzaichin, și așa a fost un prânz de excepție.

Un om minunat, rar mi-a fost dat să întâlnesc un om cu o modestie care uneori părea nefirească, atât de modest era în tot ceea ce făcea, făcea totul fără ca sa reclame vreo recompensă, poate în afară de o strângere de mână nimic altceva.”, a declarat Alexandru Arșinel, despre Ivan Patzaichin.

Alexandru Arșinel privește îndurerat dispariția colegilor de scenă, a artiștilor din România, oameni care și-au pus amprenta pe tot ce înseamnă artă, cultură și, în general, lumea artistică. Marele actor a declarat pentru Actualitate.net, cu durere în suflet, dar și cu resemnare, că nici el nu va fi scutit de plecarea din această lume, dar și că, din păcate, cu o moarte suntem datori cu toții. 

„Greu de suportat și nu mai e mult și urmează și altele, alte personaje, pentru ca a venit vremea scadențelor. Mai sunt artiști și personalități care își așteaptă rândul. Îmi aștept rândul și eu. Nu sunt prea grozav cu sănătatea, dar mergem înainte. Poate vom mai depăși niște momente. În spital veți auzi ca am fost mereu pentru ca fac analize la 3 luni, dar asta nu înseamnă ca m-am internat mereu.”, a conchis Alexandru Arșinel.

Ion Caramitru și Ivan