Un bărbat diagnosticat cu cancer pulmonar împărtășește semnul subtil al bolii pe care aproape l-a ignorat
Malcolm Ledgar îi îndeamnă pe oameni să își consulte medicul de familie dacă au „vreun sentiment că ceva nu este în regulă”. Bărbatul a fost diagnosticat cu un cancer pulmonar și spune că a fost aproape să ignore un semn subtil al bolii.
Malcolm Ledgar și-a ignorat inițial problemele de sănătate, crezând că sistemul său respirator funcționează perfect, deoarece își făcea radiografii pulmonare în mod regulat, scrie ladbible.com.
Azbestul, o cauză a îmbolnăvirii de cancer pulmonar
Totuși, după ce a observat un simptom ciudat și persistent, fostul constructor a decis să își expună îngrijorările medicului său de familie. Astfel, a descoperit că suferă de mezoteliom, un tip de cancer care se dezvoltă în mucoasa ce acoperă suprafața exterioară a unor organe, în cazul său – plămânii.
Potrivit NHS, această boală incurabilă, diagnosticată la peste 2.700 de persoane anual în Marea Britanie, este de obicei legată de expunerea la azbest.
Malcolm, care locuiește în Nottingham, a dezvăluit că a fost expus în mod regulat la fibrele toxice în timpul anilor săi de muncă în construcții. Aceste particule pot rămâne blocate în plămâni și pot provoca daune grave.
Bărbatul a explicat că a început să lucreze la o firmă din Cheshire ca ucenic tâmplar la vârsta de 15 ani, iar în acea perioadă a avut contact frecvent cu azbestul, întrucât „nimeni nu știa cât de periculos era”.
„În anii ’70 și ’80, în primul an de ucenicie, primeai mereu cele mai grele sarcini. Trebuia să dărâmi pereți sau să faci reparații. Nimeni nu știa cât de periculos era azbestul, nu existau echipamente de protecție personală sau altceva de genul acesta. Îmi amintesc că am lucrat cu azbest, dar nu aveam habar de riscuri.”, a declarat bărbatul bolnav de cancer la plămâni.
Malcolm a părăsit compania după aproximativ opt ani, dar spune că aceea a fost singura perioadă în care poate „indica” cu certitudine că a fost expus la azbest.
Bărbatul bolnav de cancer a mai spus că un fost coleg a murit ulterior din cauza unei afecțiuni suspectate a fi azbestoză. După acest eveniment, a început să își facă radiografii pulmonare regulate pentru a se asigura că este sănătos.
„Gândul mi-a rămas mereu în minte”, a spus el. Însă, după ce s-a mutat din Cheshire în Nottingham în 2009 și și-a schimbat medicul de familie, controalele medicale au fost date uitării.
Simptomul aproape ignorat de Malcolm, pacient bolnav de cancer
După o discuție cu soția sa despre „vremurile de demult”, Malcolm a decis să facă o nouă radiografie în martie 2023, care a ieșit clară. Totuși, în septembrie anul trecut, a observat un simptom ciudat.
„A început cu o mică durere sub coasta dreaptă, doar un disconfort enervant”, a spus Malcolm, acum bolnav de cancer la plămâni. A decis să meargă la medic, care l-a trimis urgent pentru o radiografie la Spitalul Nottingham City.
Apoi, i s-a spus că trebuie să facă și un CT, din cauza unor „îngrijorări” legate de plămânii săi. În cele din urmă, s-a confirmat că Malcolm are mezoteliom malign în mucoasa plămânului drept, iar pe 7 ianuarie a început tratamentul cu imunoterapie.
„Nu există un tratament pentru boală, iar în prezent îmi acoperă plămânul drept”, a spus Malcolm. „Nu am intrat prea adânc în detalii, nu am întrebat exact în ce stadiu mă aflu.”
El îi îndeamnă pe toți cei care au lucrat în industrie în anii ’70 și ’80 să nu ignore semnalele pe care corpul lor le transmite.
„Dacă simțiți dureri sau știți că ați inhalat particule de praf, cereți un control și spuneți că simțiți că ceva nu este în regulă. Dacă aveți măcar o bănuială, solicitați o radiografie – doar voi vă cunoașteți cel mai bine corpul”, a spus el.
„Aș putea să dau vina pe cineva și să fiu furios pe lume, dar asta nu ar rezolva nimic. Mai bine mă bucur de viață și profit de timpul pe care îl am.”
Malcolm se descrie ca fiind „o persoană foarte pozitivă” și spune că nu lasă diagnosticul să-i stea în cale. „Nu mă va afecta personal, îmi planific vacanțe și fac planuri.”
În luna mai, va pleca într-o croazieră de familie alături de soția sa, Nicola, copiii și nepoții. De asemenea, pe 1 februarie organizează o petrecere pentru a-și „sărbători” viața alături de cei dragi.
A creat și o pagină GoFundMe pentru a strânge bani în sprijinul a două organizații caritabile – East Midlands Asbestos Support Team (EMAST) și Mesothelioma UK – care l-au ajutat.
Pentru a afla mai multe despre campania sa de strângere de fonduri, accesați acest link.