Semn bun sau rău: ce se întâmplă dacă ninge sau plouă de Buna Vestire?
Buna Vestire are loc pe 25 martie în 2024 și anunță momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, eveniment menționat în Biblie în Evanghelia după Luca. Anul acesta, ziua de 25 martie este una de foarte mare importanță pentru creștinii din toată lumea pentru anunțul nașterii Mântuitorului.
Buna Vestire a fost sărbătorită în diferite zile, data nefiind una fixă chiar de la început.
Buna Vestire este, însă, o sărbătoare aprobată de Biserică, iar în trecut era celebrată chiar în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), în timp ce în Bisericile din Apus (Spania, Galia si Milano) era sărbătorită pe 18 decembrie.
De Buna Vestire, Biserica Ortodoxă dă dezlegare la pește, indiferent de ziua în care pică sărbătoarea, care, de obicei, este ținută în Postul Mare al Paștelui. Totodată, este prima dezlegare la pește din Postul Paștelui.
Din momentul Bunei Vestiri și până la Crăciun sunt 9 luni, adică ziua în care sărbătorim Nașterea Domnului.
Sărbătoarea Bunei Vestiri este una dintre cele mai importante din calendarul liturgic creștin și este una dintre cele mai importante sărbători religioase, iar în această zi se fac slujbe speciale la biserică.
În calendarul ortoxod, în ziua de Buna Vestire este cruce roșie, ceea ce înseamnă că nu ai voie să speli, să calci sau să faci curat.
25 martie, Buna Vestire, ziua rugăciunii
Buna Vestire este considerată un moment de mare semnificație teologică, deoarece semnifică începutul marelui mister al Întrupării, când Dumnezeu s-a făcut om în persoana lui Isus Hristos. Este un moment de bucurie și de speranță pentru creștini, deoarece vestea adusă de Arhanghelul Gavriil anunță venirea lui Hristos în lume pentru a aduce mântuirea și speranța omenirii.
„Îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte Fiu şi vei chema numele Lui, Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi a zis Maria către Înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat? Şi, răspunzând, Îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu Se va chema”.
În România, Buna Vestire se sărbătorește cu multă bucurie. Mulți credincioși participă la serviciile religioase organizate în bisericile și catedralele din întreaga țară, unde se citesc pasaje relevante din Biblie, cât și despre importanța Bunei Vestiri.
Mulți oameni vizitează biserica în ziua de Buna Vestire pentru a aprinde lumânări și a se ruga atât pentru vii, cât și pentru morți.
În anumite zone, preoții sau oamenii merg pe la case cu icoana Bunei Vestiri. Ca în zilele multor alte sărbători religioase, în ziua de Buna Vestire se pregătesc bucate alese, printre care plăcintele cu brânză sau cu stafide, dar și alte mâncăruri tradiționale.
Oamenii primesc mâncăruri și alte bunuri pe 25 martie, de Buna Vestire. Fie că merg în jurul bisericilor și li se dă de pomană, fie că împart între vecini, creștinii devin mai buni în această zi.
Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire
De Buna Vestire, dacă ninge sau plouă este un semn bun pentru anul în curs, în special pentru zilele care urmează până la Crăciun. Anul acesta, în majoritatea zonelor de la noi din țară a plouat și a nins, mai ales în zonele de munte, unde pârtiile au devenit neîncăpătoare, la fel ca în plin sezon de iarnă. Astfel, Buna Vestire vine cu vești bune în caz că plouă sau ninge.
Sunt multe tradiții și obiceiuri de Buna Vestire, printre care mai sunt și cel în care tinerii îl întreabă pe cuc când se căsătoresc, iar dacă pasărea cântă, numărul cântărilor înseamnă anii pe care trebuie să aștepte. Dacă cucul nu zice nimic, înseană că cel care a întrebat se va căsători mai repede.
De altfel, în ziua de Bună Vestire, cine aude cucu cântând să facă bine să și numere cântările, căci atât va trăi, spune tradiția populară.
Un alt obicei de Buna Vestire e ca fetele să taie creanga de pe care cântă cucu și să o pună în apa în care se spală pentru a fi plăcute de băieți.
În ziua de Buna Vestire nu e bine să dormi mult, că așa îți va fi tot anul. Nu e bine să te cerți în această zi, că așa îți va fi tot anul. Așa că ferește-te de certuri și scandaluri.
De Buna Vestire, credincioșii au dezlegare la pește, pentru a le merge bine tot anul, adică fix ca „peștele în apă”. Copacii sunt stropiți cu țuică și amenințați că vor fi tăiați cu toporul, astfel că vor da roade. Tradiții populare de Buna Vestire sunt multe, însă trebuie să știți că sunt doar obiceiuri și tradiții, iar acestea nu sunt demonstrate științific.
În Transilvania și Banat, gospodăriile se afumă cu tămâie și alte lucruri arse pentru ține departe șerpii, insectele și omizile din grădini. De altfel, mai fac și zgomot cu un clopoțel pentru a speria spiritele rele.