Scandal în Sălaj: Medici inculpați pentru frauda testelor Papanicolau. Pacientele plăteau integral la privat, iar analizele erau prelucrate la negru la stat
O rețea condusă de șefa Serviciului Anatomo-Patologic al Spitalului Județean de Urgență Zalău, Liliana Neaga, a fost demascată într-un caz de fraudă legată de testele Papanicolau. Paciente care plăteau pentru investigații în cabinete private au fost păcălite, iar medicii au fost inculpați pentru prelucrarea ilegală a analizelor.
Frauda cu teste Papanicolau: O problemă gravă de sănătate publică
Un caz șocant de fraudă a ieșit la iveală în Sălaj, unde o rețea condusă de medici, inclusiv șefa Serviciului Anatomo-Patologic al Spitalului Județean de Urgență Zalău, Liliana Neaga, a fost implicată într-un complot pentru a fura bani de la paciente și pentru a prelucra ilegal teste Papanicolau.
Într-o perioadă de peste trei ani, între 2019 și 2022, aproape 3.200 de teste Papanicolau plătite de paciente la cabinetele private ale unor medici ginecologi au fost procesate "la negru" la spitalul de stat.
România se confruntă cu o problemă gravă de sănătate publică legată de cancerul de col uterin, cu o mortalitate alarmant de ridicată în comparație cu restul Europei.
Anual, aproximativ 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin sunt depistate în țara noastră, iar jumătate dintre acestea sunt în stadii avansate ale bolii. În acest context, testarea Papanicolau joacă un rol crucial în detectarea precoce a acestei afecțiuni grave.
Schema frauduloasă, dezvăluită
Medicii implicați în schema frauduloasă luau bani de la femeile care efectuau teste Papanicolau în cabinetele lor private. Aceste paciente nu erau conștiente că probele lor ajungeau, de fapt, la spitalul de stat și erau prelucrate ilegal, fără a fi înregistrate oficial.
Acest lucru presupunea un pericol semnificativ pentru sănătatea femeilor, deoarece rezultatele testelor puteau fi compromise. Însă analizele erau plătite la privat integral.
Pentru fiecare test Papanicolau efectuat, medicii care au fost implicați în această schemă primeau aproximativ 130 de lei de la paciente. Ulterior, ei ofereau sume mai mici, în jur de 30 de lei, colegei lor de la laboratorul spitalului pentru a prelucra ilegal probele.
Astfel, aceștia încasau aproximativ 100 de lei pentru fiecare investigație frauduloasă. În total, în cei trei ani, medicii au colectat aproximativ 65.000 de euro din această schemă ilegală.
Prejudiciu adus spitalului
Doctorița Liliana Neaga a primit 45.000 de lei de la medicii ginecologi implicați în schema frauduloasă. Spitalul Județean de Urgență Zalău a suferit un prejudiciu de 127.960 de lei din cauza acestei scheme ilegale.
Această fraudă nu a fost doar financiară, ci și un risc semnificativ pentru sănătatea publică, deoarece rezultatele testelor nu erau fiabil înregistrate și prelucrate în mod legal.
Doctorița Liliana Neaga a recunoscut în fața procurorilor implicarea sa în această schemă ilegală și a fost condamnată la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, i s-a interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică pentru următorii trei ani.
Cu toate acestea, doctorița Liliana Neaga s-a pensionat la începutul acestui an. În ciuda condamnării, conducerea spitalului din Zalău a lăudat-o pe doctorița Neaga pentru contribuția sa la dezvoltarea serviciilor medicale.
Ancheta continuă
Ancheta în acest caz continuă pentru ceilalți patru medici ginecologi implicați în schema frauduloasă. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au confirmat că urmărirea penală este într-un stadiu avansat și că vor finaliza investigația în curând. Cei patru medici au fost inculpați și riscă consecințe grave pentru implicarea lor în această schemă frauduloasă.
Acest caz de fraudă legată de teste Papanicolau din Sălaj pune în evidență necesitatea unei monitorizări mai stricte a practicilor medicale și a întăririi integrității în sistemul de sănătate pentru a asigura că pacienții primesc servicii medicale corecte și fiabile, iar sănătatea publică este protejată în mod corespunzător, scrie Libertatea.ro.
În acest dosar mai sunt inculpați și alți trei medici, șeful Secției Obstetrică-Ginecologie, dr. Dorel Ciutre, Maria Andrea Berar, Vasile Alexandru Majdik și Ștefana Elena Iuhas.