Românii riscă amenzi de până la 1.000 de lei dacă nu respectă această regulă în orice magazin, supermarket sau instituție publică

Publicat:
4 minute
Autor: Redacția

În ciuda existenței unei legi care acordă prioritate gravidelor și părinților cu copii de până la 5 ani la casele de marcat și ghișeele instituțiilor publice, aceasta este frecvent ignorată în multe supermarket-uri din România. Clienții nu respectă "Legea bunului simț", iar pentru asta angajații magazinelor și funcționarii publici riscă amenzi de până la 1.000 de lei dacă nu se conformează.

Cei care nu respectă legea riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Sursa foto: Unsplash.com

Legea care ar trebui să ofere prioritate gravidelor și părinților cu copii mici la casele de marcat și ghișeele instituțiilor publice a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis, însă aplicarea ei lasă mult de dorit.

În realitate, părinții se află în situația de a sta la coadă ca oricare alt client obișnuit. Cu toate acestea, legea le acordă prioritate. O mamă afirmă: „Așteptăm, din păcate, așteptăm și destul de mult, copiii se plictisesc, dar asta este. Este o lege de bun simț în primul rând.”. Cu toate astea, majoritatea părinților se confruntă cu reticența altor clienți de a-i lăsa să meargă în față la casele speciale.

Puțini cunosc faptul că au dreptul să solicite acest lucru angajaților sau funcționarilor publici. În cazul în care nu primesc ajutor, au posibilitatea să facă o sesizare, iar operatorul economic poate fi amendat conform legii.

Amenzi de până la 1.000 de lei pentru cei care nu respectă legea

"Bunul simț" în supermarketuri poate deveni un subiect delicat. Legea stipulează că "neacordarea de prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii până în 5 ani se pedepsește cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

Există, însă, și supermarket-uri care respectă cu strictețe această lege și au introdus case de marcat speciale pentru persoanele care nu pot sta mult timp la coadă.

„Deși aceste case de marcat sunt dedicate fie mămicilor, persoanelor cu dizabilități sau graviduțelor, ele pot fi folosite și de restul clienților, mai ales atunci când sunt deschise. Cu toate acestea, prioritatea va fi acordată categoriilor menționate mai sus.”, explică Loredana Samoilă, reprezentant al unui magazin, scrie Observatornews.

Aceeași lege impune atât sectorului privat, cât și statului să marcheze locuri de parcare speciale pentru femeile gravide și adulții cu copii de până în cinci ani.

În concluzie, legea care acordă prioritate gravidelor și părinților cu copii mici la casele de marcat și ghișeele instituțiilor publice reprezintă un pas important pentru asigurarea unui mediu mai prietenos și inclusiv în România.

Cu toate acestea, ignorarea acestei legi de către clienți și angajați poate duce la amenzi considerabile. Este important ca toți cetățenii să fie conștienți de drepturile lor și să le apere pentru a contribui la o societate mai respectuoasă și mai empatică.




Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine