Putin anunță un armistițiu de Paște, Ucraina reacționează: „Nu putem avea încredere în el”

Publicat:
6 minute

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat încetarea tuturor operațiunilor militare în Ucraina pentru 30 de ore, cu prilejul sărbătorilor pascale ortodoxe. Kievul a confirmat că va respecta armistițiul, dar avertizează că Moscova a încălcat deja înțelegerea și nu poate fi considerată un partener de încredere.

Putin vrea încetarea războiului în perioada Paștelui. Photo by Stijn Swinnen / Unsplash

Armistițiu anunțat de Kremlin în Sâmbăta Mare

Într-o declarație oficială transmisă public în ajunul Paștelui ortodox, Vladimir Putin a anunțat că Rusia va opri toate acțiunile militare în Ucraina până duminică la ora 22:00 BST (00:00, ora Moscovei), în ceea ce a numit o „pauză umanitară” dedicată sărbătorii religioase.

„Din considerente umanitare, partea rusă anunță un armistițiu de Paște. Ordonați oprirea tuturor activităților militare pe această perioadă”, i-a transmis Putin șefului Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gherasimov. Totuși, liderul de la Kremlin a precizat că trupele ruse trebuie să fie pregătite să răspundă oricăror „încălcări sau provocări ale inamicului”.

Ministerul rus al Apărării a confirmat ulterior că armistițiul va fi respectat „doar dacă partea ucraineană îl respectă la rândul său”.

De altfel, o inițiativă similară a avut loc și în ianuarie 2023, cu ocazia Crăciunului ortodox, dar tentativa de încetare temporară a focului a eșuat după ce cele două tabere nu au reușit să ajungă la un acord clar.

Zelenski: „Putin se joacă cu viețile oamenilor”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina va respecta armistițiul, însă a acuzat Rusia că l-a încălcat chiar înainte să intre în vigoare. Liderul ucrainean a precizat că drone rusești au fost observate în spațiul aerian ucrainean chiar înainte de debutul oficial al pauzei de foc, ceea ce, în opinia sa, reflectă „adevărata atitudine a lui Putin față de Paște și față de viața umană”.

„Dacă Rusia este brusc pregătită să se angajeze cu adevărat într-o tăcere totală și necondiționată, Ucraina va acționa în consecință – oglindind acțiunile Rusiei”, a transmis Zelenski, adăugând că a propus extinderea armistițiului după 20 aprilie.

La rândul său, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andrii Sîbiga, a făcut public faptul că Ucraina a fost de acord cu o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile, acuzând Rusia că oferă doar „30 de ore în loc de 30 de zile”.

„Din păcate, avem o istorie lungă a declarațiilor lui Putin care nu se potrivesc cu acțiunile sale. Știm că nu putem avea încredere în cuvintele lui și vom judeca după fapte, nu după declarații”, a scris Sîbiga pe platforma X (fostul Twitter).

Negocieri blocate și reacții din SUA

În pofida inițiativelor diplomatice, eforturile Statelor Unite de a intermedia un acord de pace între Rusia și Ucraina nu au dat rezultatele așteptate. Luna trecută, Moscova a respins o propunere americană de încetare totală și necondiționată a focului, care fusese deja agreată de Kiev.

Într-o declarație recentă, președintele american Donald Trump a avertizat că Washingtonul ar putea renunța la eforturile de mediere, dacă nu se înregistrează progrese rapide. „Trebuie să aflăm foarte repede – și vorbesc de câteva zile – dacă acest lucru este posibil. Dacă nu, atunci vom merge mai departe”, a spus Trump.

Secretarul de stat Marco Rubio a confirmat poziția Administrației, afirmând că Statele Unite „nu vor continua acest demers săptămâni sau luni la rând”, întrucât „există și alte priorități de gestionat”.

Un conflict cu final incert

Invazia rusă din Ucraina a început pe 24 februarie 2022. De atunci, conflictul s-a soldat cu sute de mii de victime, majoritatea dintre ele fiind soldați, potrivit estimărilor independente. În ciuda apelurilor internaționale la pace și a tentativelor de armistițiu ocazional, cele două tabere nu au ajuns la un acord durabil, iar acțiunile militare continuă.

Armistițiul de Paște anunțat de Rusia vine pe fondul presiunilor internaționale tot mai mari pentru identificarea unei soluții diplomatice, însă scepticismul exprimat de Kiev și de partenerii occidentali lasă puține speranțe în privința eficienței acestui gest unilateral.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine