Protest în toată țara împotriva jocurilor de noroc: păcănele și case de pariuri: „Singurele câștiguri la jocurile de noroc sunt dependența, sărăcia și foamea”
Campania "Joacă, nu jocuri" a fost inițiată de organizația Salvați Copiii și a luat prin surprindere mai multe orașe din România. Cu bannere plasate strategic în apropierea caselor de pariuri și a reclamelor la pariuri, această campanie are ca scop principal să tragă un semnal de alarmă asupra unui fenomen tot mai preocupant: dependența de jocurile de noroc în rândul minorilor.
Blocuri întregi au fost "îmbrăcate" în prelate cu mesaje clare: "1 din 4 copii a practicat jocuri de noroc pe bani," însoțite de chemarea la acțiune, "Joacă, nu jocuri."
Campania "Joacă, nu jocuri"
Majoritatea blocurilor din foarte multe orașe din țară, mai ales în Capitală, sunt adesea pline cu reclame video ale caselor de pariuri sau bannere cu sloganuri precum "Norocul e în mâna ta." Salvați copiii și-a pus propriile bannere, care sunt împotriva jocurilor de noroc, iar acestea apar chiar în locurile unde sunt amplasate și bannerele caselor de pariuri, cazinouri sau păcănele.
Pe lângă blocuri, stadionul a fost un alt loc ales pentru promovarea campaniei. În timpul meciului FCSB-Rapid, desfășurat pe 5 noiembrie pe Arena Națională, siglele caselor de pariuri au rulat pe panourile de la marginea terenului, dar au fost, de altfel, însoțite și de mesajele campaniei Salvați Copiii:"Joacă, nu jocuri." Salvați Copiii a postat imagini de la meci pe pagina sa de Facebook, subliniind "foamea de bani a unora vs. foamea celor mulți."
Campania a fost inițiată pentru a evidenția o problemă care nu primește suficientă atenție în societate. Potrivit reprezentanților organizației Salvați Copiii, este esențial să se vorbească deschis despre dependența de jocurile de noroc, clasificată drept o problemă de sănătate mintală de către Organizația Mondială a Sănătății.
Cu toate acestea, nu au mai fost efectuate studii serioase cu privire la această problemă din 2019, iar cifrele actuale arată că "1 din 4 copii a jucat jocuri de noroc pe bani," ceea ce nu reflectă întreaga gravitate a fenomenului.
Salvați Copiii trage un semnal de alarmă privind dependența de jocurile de noroc în rândul minorilor
Scopul campaniei "Joacă, nu jocuri" este să declanșeze o dezbatere largă în societate cu privire la reglementarea strictă a accesului minorilor la jocurile de noroc.
Reprezentanții Salvați Copiii își propun să inițieze discuții în diverse medii, inclusiv în școli, pentru a educa copiii cu privire la dependența de jocurile de noroc și efectele sale negative.
Unul dintre principalele mesaje ale campaniei este că "Singurele câștiguri la jocurile de noroc sunt dependența, sărăcia și foamea."
Bannerele Salvați Copiii sunt amplasate în apropierea caselor de pariuri și a reclamelor la pariuri și au un logo reprezentat de o farfurie, simbolul organizației, înconjurată de o furculiță și un cuțit.
Faiăr a lansat campania împotriva jocurilor de noroc, cu sprijinul Salvați Copiii
Campania a fost inițiată de Silviu Istrate, un cunoscut vlogger pe care oamenii îl știu drept Faiăr pe internet, care a vorbit despre cum reclamele la pariuri și jocuri de noroc au devenit omniprezente pe platformele online și în televiziune.
Acestea ajung adesea și la copii și adolescenți, deși nu sunt marcate corespunzător ca și conținut destinat exclusiv adulților. După ce bannerul "Joacă, nu jocuri" a fost amplasat în Piața Dorobanți, o casă de pariuri și-a retras reclama de pe ecranul din proximitate, arătând că campania începe să-și facă simțită influența.
Statisticile arată că, în ultimul an, în România au fost difuzate 110.639 de ore de reclame la jocuri de noroc, echivalentul a 12,5 ani de difuzare continuă, conform BRAT (Biroul Român de Audit Transmedia).
Salvați Copiii subliniază că acest fenomen ar trebui să îngrijoreze autoritățile, care ar trebui să dezvolte politici publice pentru a proteja minorii. ONG-ul propune măsuri precum eliminarea caselor de pariuri stradale din proximitatea unităților de învățământ și interzicerea reclamelor la jocurile de noroc sau a însoțirii lor de avertismente privind efectele negative.
În plus, campania dorește să schimbe percepția cu privire la cuvântul "joacă," astfel încât să nu mai fie asociat cu industria de pariuri. Reprezentanții Salvați Copiii susțin că "joaca," în lumea copiilor, nu are nicio legătură cu ideea de a câștiga bani, iar ideea de a juca responsabil nu are sens în contextul jocurilor de noroc.
Ce face Guvernul în privința jocurilor de noroc
Guvernul României a început să acționeze în acest sens, emițând o ordonanță de urgență în octombrie pentru reglementarea activității caselor de pariuri în țară. Aceasta impune ca firmele să aibă sediu permanent în România și să înregistreze veniturile aici. De asemenea, au fost majorate taxele plătite de firmele de pariuri, iar 70% din contribuțiile lor ajung la bugetul statului, fiind direcționate către combaterea dependenței de jocurile de noroc.
O altă schimbare importantă se referă la reclamele stradale, care nu pot depăși dimensiunea de 35 de metri pătrați și nu pot afișa sumele sau bunurile care pot fi câștigate. De asemenea, Guvernul a propus interzicerea sponsorizării programelor TV pentru copii de către casele de pariuri și a publicității în emisiunile pentru copii la jocurile de noroc, băuturile energizante și cele alcoolice.
În concluzie, campania "Joacă, nu jocuri" a Salvați Copiii se bucură de sprijin și a început să schimbe percepția asupra dependenței de jocurile de noroc în rândul minorilor din România.
Prin amplasarea bannereleor în locuri strategice și prin promovarea unor măsuri legislative mai stricte, această campanie își propune să protejeze viitorul copiilor români și să combată dependența de jocurile de noroc.
Este esențial ca societatea și autoritățile să continue să discute și să acționeze pentru a asigura un mediu sănătos pentru dezvoltarea tinerilor și prevenirea unor efecte negative ale jocurilor de noroc.