Părinții unui copil de 10 ani care a lovit o femeie cu bicicleta, obligați să plătească despăgubiri de 15.000 de euro. Ce spune legea despre responsabilitatea părinților?

Publicat:
2 minute

Părinții unui băiat de 10 ani din Oradea au fost obligați de instanță să plătească 10.000 de euro daune morale și 20.643 de lei (total aprox 15.000 euro) despăgubiri materiale unei femei pe care copilul lor a lovit-o cu bicicleta pe un trotuar din centrul orașului.

Accidentul s-a petrecut în septembrie 2021, când băiatul, circulând neregulamentar pe trotuar, a acroșat-o pe femeia care tocmai ieșea dintr-o farmacie. În urma impactului, victima a suferit răni grave, inclusiv secționarea completă a nervului ulnar de la o mână.

Deși copilul s-a speriat și a fugit de la locul accidentului, cazul a ajuns în instanță, unde s-a stabilit că părinții băiatului sunt răspunzători pentru faptele acestuia, conform prevederilor din Codul Civil privind supravegherea minorilor.

Instanța a decis ca ambii părinți să fie responsabili pentru plata despăgubirilor, în ciuda faptului că aceștia sunt divorțați și copilul se afla în grija mamei la momentul incidentului, scrie Libertatea.

Legea din România impune părinților obligația de a-și supraveghea copiii minori, fiind răspunzători pentru orice prejudicii cauzate de aceștia, cu excepția situațiilor în care se poate dovedi că fapta prejudiciabilă nu putea fi prevenită.

În acest caz, instanța a considerat că părinții nu și-au îndeplinit obligațiile de supraveghere, având în vedere că minorul nu ar fi trebuit să circule cu bicicleta pe trotuar, o zonă interzisă circulației bicicliștilor.

Decizia instanței subliniază importanța responsabilității părinților în educarea și supravegherea copiilor, în special în ceea ce privește respectarea regulilor de circulație și prevenirea incidentelor periculoase.


Ce prevede legea română despre responsabilitatea părinților în supravegherea minorilor?

Conform legislației din România, părinții au o responsabilitate clară în ceea ce privește supravegherea copiilor lor minori. Această obligație este reglementată de Codul Civil, care stipulează că părinții sunt răspunzători pentru orice prejudicii cauzate de faptele ilicite ale copiilor lor.

Această răspundere subzistă chiar și în cazul în care minorul nu răspunde penal pentru faptele sale, fie din cauza vârstei, fie din lipsa discernământului.

Pentru a trage la răspundere un părinte, copilul trebuie să fi comis o faptă contrară legii (faptă ilicită a minorului), aceasta trebuie să fi cauzat un prejudiciu nedrept unei alte persoane (prejudiciu), prejudiciul trebuie să fie direct legat de fapta săvârșită de copil (raport de cauzalitate), fapta trebuie să fi fost comisă de un minor (minoritate), iar persoana trasă la răspundere trebuie să fi avut, în mod legal, obligația de a supraveghea minorul (obligația de supraveghere).

Legea oferă o posibilitate de exonerare pentru părinți, însă aceasta este dificil de invocat cu succes. Părinții pot fi exonerați de răspundere doar dacă dovedesc că nu au putut împiedica fapta prejudiciabilă a copilului, ceea ce necesită o demonstrație convingătoare a faptului că au luat toate măsurile rezonabile pentru a preveni incidentul.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine