Nicușor Dan, la primul interviu ca președinte ales: „România a aruncat cu bani. Urmează luni grele”
Nicușor Dan a vorbit luni seară, la B1 TV, despre prioritățile mandatului său de președinte, admis de Curtea Constituțională, dar care va începe oficial după depunerea jurământului. Printre principalele teme abordate: deficitul bugetar, viitoarea componență a Guvernului, relația cu partidele și riscurile pe care le implică degradarea discursului public în epoca rețelelor sociale și a inteligenței artificiale.
Interviul integral a fost difuzat în emisiunea „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.
Nicușor Dan a admis că perioada imediat următoare, țara noastră va trece prin dificultăți economice, iar asta pentru că România a intrat într-o zonă de dezechilibru financiar: „O să urmeze o perioadă dificilă, cel puțin câteva luni. România a aruncat cu bani și trebuie să corectăm”. În acest sens, președintele ales a anunțat că va reveni în aproximativ o săptămână cu un plan clar privind soluțiile pentru deficit și a precizat că vrea să își asume public de unde se vor face tăieri.
„Am discutat foarte mult cu domnul Bolojan despre deficit. Discuția pe Guvern nu poate fi fără discuția despre deficit.”, a mai spus Nicușor Dan.
Întrebat despre formarea Guvernului, a admis că este o chestiune complexă, dar că obiectivele sunt clare: stabilitate, armonizare cu statele europene și relansarea economiei. „Primul și al treilea sunt interconectate. Aș vrea ca de unde vom tăia banii să fie și responsabilitatea mea.”
Nicușor Dan, un președinte sprijinit de o campanie „a oamenilor”
În dialogul cu cei doi moderatori, Nicușor Dan a insistat asupra mobilizării societății civile care i-a permis să câștige din primul tur: „Au fost realmente oameni care nu aveau de-a face cu politica: cântăreți, fotbaliști, oameni de cultură și mulți alți oameni care au activat și pe rețelele sociale și în spațiul real. A fost o campanie a oamenilor.”
Niculor Dan a recunoscut, totodată, și greșelile din campanie: „Am vorbit de program foarte târziu, trebuia să vorbesc cu o lună înainte. Și nu am construit negativul contracandidaților decât cu câteva săptămâni întârziere. Ce ați văzut la Euronews eu trebuia să vin de luni.”
În ceea ce privește sprijinul financiar, Nicușor Dan a menționat implicarea a mii de persoane: „Au fost 10.000 de oameni care au donat și apoi am împrumutat bani pe care statul mi-i va da înapoi pentru că am depășit 3% (râde).”
Nicușor Dan a anunțat care vor fi primele vizite ca președinte pe plan extern
Despre prima sa vizită oficială în străinătate, președintele ales a indicat trei opțiuni: „Chișinău, Bruxelles sau Washington. Probabil Bruxelles. A fost impresionant efortul pe care l-au făcut moldovenii.”
Referitor la Republica Moldova, a afirmat că o eventuală unire cu România trebuie să pornească de la voința cetățenilor moldoveni: „Unirea se poate face printr-un vot al moldovenilor. Când România o să arate mult mai bine, probabil că procentul de unioniști o să fie mai mare. Pentru moment, obiectivul realist este să ajutăm Moldova să intre în UE, au un calendar, până în 2030.”
Nicușor Dan a adăugat că este pregătit să contribuie cu expertiză și sprijin diplomatic pentru atingerea acestui obiectiv.
Despre sistem, serviciile secrete și pericolul populismului
Întrebat despre rolul serviciilor de informații în momentele de instabilitate, Nicușor Dan a spus că „au meritul că România e o țară stabilă, sigură, au asigurat asta mulți ani. Ce a fost în noiembrie a fost un eșec. Ca președinte vreau să lămurim cât mai repede asta. Nu e normal să știm doar că avem un om de afaceri care a dat 1 milion de euro către niște influenceri.”
A anunțat că va încerca să clarifice responsabilitățile în acest caz și că numirea noilor șefi ai serviciilor secrete va fi abordată după rezolvarea crizei bugetare și formarea Guvernului.
Întrebat dacă este un candidat anti-sistem, Nicușor Dan a răspuns ferm: „Categoric, da. Oamenii au văzut un sistem care ajută niște găști și unii dintre ei n-au făcut evaluarea cine s-a luptat cu adevărat. Mulți s-au dus la cel care țipa cel mai tare, fără să vadă complicitățile între domnul Simion și Ciolacu, spre exemplu.”
Nicușor Dan a explicat și riscurile imaginii externe a României, în contextul populismului: „Când tu spui că președintele Franței e un dictator, cum îți închipui că o să vină mari companii franceze să investească în România?”
În același timp, Nicușor Dan și-a asumat rolul de echilibru de forță între instituții: „Promisiune: din poziția pe care o să o am, o să presez statul să servească cetățenii și nu diferite grupuri de interese. O să fie un echilibru de putere interesant.”
Curtea Constituțională urmează joi după-amiază să valideze oficial mandatul de președinte al lui Nicușor Dan, iar depunerea jurământului este planificată pentru luni, a anunțat președintele ales.
Nicușor Dan a mai confirmat că a purtat deja discuții cu lideri politici, precum Ilie Bolojan, Dominic Fritz și Kelemen Hunor, și că așteaptă lămuriri din partea PSD. „Foarte important nu e cine vor fi oamenii, ci măsurile pe care le va lua Guvernul. Domnul Bolojan rămâne opțiunea mea, fără să promit.”