Ilie Bolojan dezvăluie adevăratul motiv pentru care nu candidează la prezidențiale. Ce funcție urmărește?
Președintele interimar Ilie Bolojan a solicitat, într-un interviu pentru Digi24, ca instituțiile statului și cetățenii să adopte un comportament responsabil pentru ca alegerile prezidențiale din luna mai să fie libere și corecte. Intervenția președintelui interimar al României a venit în urma protestelor violente din Piața Victoriei, după ce candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă. Ilie Bolojan a explicat și motivele care stau la baza deciziei sale de a nu candida la prezidențiale, dar și în ce context politic dorește să rămână la guvernare.

Ilie Bolojan a abordat și subiecte legate de situația politică internă, de securitatea Europei și de transparența cheltuielilor din mandatul lui Klaus Iohannis.
Violențele din timpul protestului de la BEC, condamnate de Ilie Bolojan
Referindu-se la protestul de duminică seară din fața Biroului Electoral Central, Ilie Bolojan a declarat că orice formă de violență sau instigare la violență nu trebuie acceptată într-o societate democratică. „Cred că în orice țară democratică și stabilă, violențele și instigarea la violență sunt de condamnat. Orice om responsabil trebuie să respingă astfel de comportamente și îndemn pe toți cei care protestează să o facă într-o manieră civilizată”, a afirmat Bolojan.
Răspunzând la declarațiile lui George Simion, care a cerut „jupuirea în public a celor responsabili de lovitura de stat”, Bolojan a calificat astfel de afirmații drept inacceptabile: „Îndemnurile la violență duc la degradare și distrugere. Orice om politic cu vizibilitate publică are o responsabilitate suplimentară. Sfatul meu pentru cei care incită la violență este să se oprească, pentru că nu aceasta este soluția”.
Despre decizia BEC de a invalida candidatura lui Călin Georgescu, Ilie Bolojan a menționat că instituția are competența legală să aprobe sau să respingă candidaturi, iar cei nemulțumiți pot contesta decizia la Curtea Constituțională. „Indiferent de nemulțumire, un om rațional urmează căile legale. Altfel, dacă deciziile se iau după bunul plac, ajungem într-o societate nesigură”, a adăugat el.
Ilie Bolojan a mai explicat că „evit aprecieri și etichete. Cred că ceea ce trebuie să fac eu e să folosesc aceste două-trei luni de zile pentru a face posibil ce mi-e dat pentru țara noastră. Cred că nu e fair play să intru în campanie pe lângă cei care sunt în campanie. Dl. Călin Georgescu s-a calificat sau descalificat prin afirmațiile și acțiunile sale și românii și-au făcut o impresie asupra lui”.
Poziția lui Bolojan față de candidatura sa la prezidențiale
Întrebat de ce nu candidează la alegerile prezidențiale, Ilie Bolojan a explicat că decizia privind un candidat comun al coaliției a fost luată anterior, printr-un protocol semnat de partidele majorității parlamentare. „Am considerat că evitarea conflictelor în coaliție este un lucru bun. Stabilitatea guvernamentală este esențială pentru a preveni riscuri economice. Nu avem nevoie de instabilitate, ci de o guvernare solidă”, a spus Bolojan.
El a mai afirmat că rolul președintelui României este limitat, comparativ cu atribuțiile președinților din Franța sau SUA. „Constituția României a fost gândită ca un sistem cu două volane: unul la Parlament, altul la președinte. Stabilitatea politică depinde de dialogul dintre aceste instituții”, a explicat Bolojan.
Despre propunerea lui Crin Antonescu pentru candidatura comună a coaliției, Ilie Bolojan a precizat că decizia a fost luată de PNL împreună cu partenerii de coaliție, fără a intra în detalii despre cine a avut inițiativa. El a explicat că, în calitate de președinte interimar, trebuie să adopte o poziție echidistantă față de toți candidații: „Indiferent de simpatiile personale, respectul pentru toți candidații este o chestiune de normalitate”.
În ceea ce privește viitorul său în politică, dar mai ales dacă va accepta funcția de premier după ce se va alege un nou președinte al României, Ilie Bolojan a răspuns că „această chestiune nu s-a discutat deloc în coaliție. (...) Nu există salvatori. Ideea asta că vine cineva la președinție și rezolvă toate problemele României este una falsă. Dacă nu ai dialog cu forțele politice, cu cetățenii, nu ai cum să faci nimic”.
Transparența cheltuielilor din mandatul lui Klaus Iohannis
Ilie Bolojan a anunțat că, în câteva zile, vor fi făcute publice detalii despre costurile deplasărilor fostului președinte Klaus Iohannis. „Cred că oamenii trebuie să aibă acces la informații despre cheltuielile instituțiilor publice, pentru a se asigura că acestea sunt realizate la un nivel decent. Periodic, toate cheltuielile Administrației Prezidențiale vor fi transparente”, a precizat Bolojan.
El a dezmințit informațiile conform cărora ar fi furat un camion din Germania în anii ’90, afirmând că la acea vreme era student și nu avea nicio legătură cu astfel de acuzații.
Bolojan a explicat și decizia de a locui la Palatul Cotroceni pe perioada interimatului, argumentând că acest lucru este mai eficient din punct de vedere al timpului și al costurilor: „Este mai practic să stau la Cotroceni pentru a economisi timp și resurse, evitând deplasările cu coloana oficială”.
Despre zborurile cu avioane de linie, Bolojan a spus că acestea sunt o opțiune mai economică și mai eficientă: „Mi se pare normal să folosesc un avion de linie atunci când este posibil. Este o formă de respect față de cetățeni.”, a concluzionat președintele interimar. Interviul video îl puteți urmări pe Digi24.