Moldovenii au votat pentru aderarea la UE. Maia Sandu acuză Rusia pentru instigare la violență și proteste: „Intenția grupurilor criminale este de a răspândi frica și panica în societate”
Referendumul din Moldova, desfășurat pe 20 octombrie 2024, a avut ca scop modificarea Constituției pentru a include aderarea țării la Uniunea Europeană ca obiectiv strategic. Referendumul din Moldova a avut loc simultan cu alegerile prezidențiale.
Conform Comisiei Electorale Centrale (CEC), pentru ca referendumul să fie validat, era necesar ca cel puțin o treime din electorat să participe. Până la ora 15:00 în ziua votului, prezența la urne a depășit pragul minim, ajungând la 35,57%.
Rezultatele finale au arătat că referendumul a fost aprobat, cu un procent de 50.39% (750238) voturi "Da" față de 49.61% (738636) voturi "Nu", ceea ce indică un rezultat extrem de strâns. Așadar, referendumul a fost validat, iar modificarea Constituției pentru a stipula aderarea la UE va fi adoptată oficial.
Totuși, în timpul procesului electoral au existat și acuzații de interferență externă, în special din partea Rusiei. Autoritățile moldovene au declarat că au descoperit comploturi menite să influențeze rezultatele, inclusiv prin aducerea organizată a votanților și crearea de tulburări civile. Evenimentele au atras sancțiuni din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite împotriva persoanelor și entităților implicate în aceste acțiuni de influență.
Autoritățile moldovene au identificat 100 de tineri care ar fi fost antrenați în Rusia și țări balcanice pentru a crea haos în jurul referendumului și a alegerilor prezindențiale din Moldova, operațiune pusă la cale de Ilan Șor, un om de afaceri și politician din Republica Moldova, cunoscut pentru activitatea sa controversată în domeniul afacerilor și pentru implicarea sa în politica moldovenească.
Mai multe clipuri video au fost făcute publice de către polițiști pentru a arăta cum mai mulți tineri se antrenau în diferite săli din Rusia, Serbia și Bosnia-Herțegovina pentru proteste și care scandau „limba noastră e rusa”, „nu cetățeniei duble”, „noi nu vrem în Europa”.
Maia Sandu a acuzat că au existat „grupuri criminale” care lucrează cu „forțe străine ostile intereselor noastre naționale”, care încearcă să mențină țara „prinsă în incertitudine și instabilitate”.
„Avem dovezi clare că aceste grupuri criminale au urmărit să cumpere 300.000 de voturi - o fraudă de o amploare fără precedent. Obiectivul lor a fost să submineze un proces democratic. Intenția lor este de a răspândi frica și panica în societate”, a declarat Maia Sandu pe X.
Referendumul din Moldova a fost validat, cu o prezență la vot suficientă și un rezultat pozitiv pentru modificarea Constituției în favoarea aderării la UE, deși în contextul unor tensiuni și acuzații de interferență externă.