Ion Caramitru, linșat mediatic de Mihai Călin și Marius Manole
Ion Caramitru a primit, în ultimii ani, acuzații grave din partea mai multor colegi de la Teatrul Național, printre care Mihai Călin, Marius Manole, dar și Medeea Marinescu. Fostul director TNB a spus, ulterior, că atacul i s-a părut un linșaj mediatic și că imaginea i-a fost zdruncinată.
Foto sus: Mihai Călin, Marius Manole și Medeea Marinescu. Foto jos: Ion Caramitru
Ion Caramitru, umilit de Marius Manole și Mihai Călin, care l-au dus pe băncile tribunalului
La începutul protestului împotriva lui Ion Caramitru s-au alăturat mai muli actori, însă, la final, Marius Manole și Mihai Călin s-au trezit singuri în această luptă, mai ales după ce scandalul s-a mutat în instanță.
Mihai Călin i-a adus public o serie de acuzații lui Ion Caramitru. Mai mult, actorul nu a avut nicio intenție de a se cenzura în vorbire și a dat frâu tuturor frustrărilor pe care le avea în legătură cu fostul director TNB. În septembrie 2019, Mihai Călin a scris, la fel ca și Ion Caramitru în iulie 2019, o scrisoare publică prin care îi reproșa marelui actor o serie de lucruri, printre care că a profitat de funcția sa pentru a încasa venituri de la Teatrul Național.
„Am trăit astăzi la Adunarea salariaților din TNB, convocată de dvs., 3 ore de tristețe amară. Ați adunat sute de oameni cu scopul principal de a „înfiera” doi actori, Marius Manole și cu mine, care în calitate de lideri (împreună cu Medeea Marinescu și Diana Dumbravă) ai Sindicatului actorilor din TNB și-au „permis” să trimită, în primăvară ,un memoriu Ministerului Culturii, în care menționau oserie de probleme, și mai ales lipsa totală de deschidere spre dialog a dvs., domnule Caramitru. Memoriul a fost sprijinit de colegii noștri.
Nu vreți profesionalism, ci supușenie. Ați confiscat, în mare parte, TNB. Noi nu am sesizat ministerului ilegalități, ci faptul că legea managementului, pe care dvs ați reușit s-o modificați de ani buni, este sursă a permanentizării în funcție a unor oameni care se transformă din directori în patroni.
Nu aveți vârstă de pensionare, nu există concurs deschis (nimeni nu are dreptul să concureze, la final de mandat, cu dvs.) și băgați în buzunar 10% din încasările nete pe fiecare reprezentație a unui spectacol regizat de dvs. Dacă nu la toate, măcar la cele mai profitabile. Numiți șefii de departamente (fără concurs).
Încerc să fac teatru în TNB din 1990, dar nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes, mediatic și mai ales financiar. Știu, o tot spuneți, legea vă permite. În 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de dvs.(10% din încasări).
Teatrul (chiar și managementul lui) se face cu iubire sau măcar cu respect, considerație și chiar grijă pentru colegi și public. Sunteți egoist și disprețuitor dar, bineînțeles, asta nu e ilegal. Atmosfera e dominată de nemulțumiri, bârfe și frică de a vorbi liber”, a mai scris Mihai Călin.”, a scris Mihai Călin, la vremea respectivă.
Marius Manole i-a adus o serie de acuzații lui Ion Caramitru și în emisiunea lui Denise Rifai, unde l-a acuzat, de asemenea, de lipsă de profesionalist, dar și că ar fi confiscat Teatrul Nașional. Cu toate asta, la auzul veștii că a murit, actorul i-a adus un ultim omagiu chiar în seara de duminică, pe scena TNB.
Scrisoarea lui Ion Caramitru după acuzațiile aduse de către MIhai Călin și Marius Manole
Ion Caramitru, fostul director al Teatrului Național București (TNB), a răspuns, pe8 iulie 2019, după linșajul mediatic pe site-ul institutului pe care l-a condus, într-o scrisoare deschisă. Marele actor, căruia i-a fost zdruncinată imaginea de către colegii de breaslă, povestea că era pregătit pentru lupta ce urma să o aibă cu actorii de la TNB care s-au plâns că profita de funcția pe care o avea pentru foloasele proprii.
Omagiat de însăși Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, Regele Mihai și președintele României, Klaus Iohannis, Ion Caramitru a fost cu adevărat o personalitate remarcantă în România. Cineastul s-a văzut nevoit să explice motivele care au dus la conflictul care s-a generat la Teatrul Național București.
„Mă adresez pe această cale oamenilor-în general, spectatorilor-în special, prietenilor și celor care nu-mi sunt prieteni. Când am debutat în rolul Eminescu, în 1964, la TNB, regizorul Sică Alexandrescu mi-a scris o dedicație pe cartea dăruită la premieră: `Dragă Caramitru, cine are talent are și mulți dușmani, tu ai mult talent, îți doresc cât mai mulți dușmani!`. Pot să-i spun maestrului meu că urarea s-a împlinit. Am destui dușmani și în teatru, și în Parlament, și în Guvern și chiar pe stradă. Am ajuns, iubite maestre, la maturitate!
Nu am a-mi reproșa mai nimic, nici privind conduita mea civică, nici profesională și nici materială. Trebuie să-mi reproșez încrederea în oameni și naivitatea de a uita ceea ce românul, tot timpul știe, că surprizele majore, dramatice și uneori chiar tragice vin de la cei cărora, într-un fel sau altul, le-ai făcut doar bine în viață și în carieră.
De-aici și până la linșajul mediatic pe care îl trăiesc, e doar un pas. Trebuie să mă apăr, să dovedesc, să mă dezbrac în fața lumii, pentru a arăta unde mă doare și ce am de gând să fac. Cam cum era în comunism. Am mai trecut prin asta. Sunt pregătit!
Mă simt nevoit, pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani, să-mi salvez onorabilitatea. În 2001, tot la inițiativa Ministerului Culturii, s-a decis un control, chitit să mă compromită, în legătură cu UNITER. La final, am câștigat în instanță un proces de calomnie care s-a încheiat cu condamnarea penală a Secretarului de Stat Ion Antonescu, zis `Mareșalu`. Am cerut, atunci, daune morale de 1 Leu, fiindcă nu câștigul material m-a interesat, ci ca adevărul să iasă la lumină.
Între 2015 și 2017, am fost controlat în toate ipostazele de funcționar public, de binecunoscutul organism A.N.I. În 2017, dosarul a fost clasat. Astăzi, mă pregătesc pentru a treia încercare. Acuzele curg torențial, sunt deja un infractor, terenul e aproape inundat.
Astăzi, cauza mea este, în principal, salvarea de la inactivitate și faliment a Teatrului Național din București și a principalelor instituții naționale ale României, aflate în directă legătură cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, responsabil, de facto, de activitatea noastră.
Alături, un alt traseu de abordat, pornit de la delațiuni și neadevăruri venite de la câțiva colegi lipsiți de scrupule. Sunt pregătit și pentru asta. Vreau să-mi asigur prietenii că nu am nevoie de ajutor, că am adevărul de partea mea și că voi lupta să-l dovedesc. Îi rog doar să mă urmărească în tot ce fac. Atât.”, a scris Ion Caramitru, într-o scrisoare deschisa, pe rețelele de socializare și pe site-ul TNB.