Interviu cu Allen Coliban, fost primar al Brașovului, despre lupta împotriva Sistemului. Cum l-au împiedicat Alexandru Rafila și Marcel Ciolacu să ridice un spital în Brașov: „Au fost niște manevre politice de a întârzia semnarea contractului”

Publicat:
28 minute

Allen Coliban, fostul primar al Brașovului, a vorbit pentru Actualitate.net despre mai multe probleme cu care administrația locală se confruntă în acest moment, atacurile politice, dar și cum i-au fost blocate proiecte importante pentru brașoveni atât în timpul mandatului, cât și după ce a predat primăria lui George Scripcaru, actualul primar al Brașovului.

Allen Coliban, fost primar al Brașovului 2020-2024, actual candidat la alegerile parlamentare pentru funcția de deputat din partea USR. FOTO: Actualitate.net

Allen Coliban (USR)a pierdut alegerile locale din 9 iunie în fața contracandidatului său George Scripcaru (PNL) cu o diferență de 4.000 de voturi.

În interviul acordat Actualitate.net, Allen Coliban, actual candidat la Camera Deputaților din partea USR, a discutat despre campania electorală și speranțele sale pentru viitor.

De altfel, fostul primar al Brașovului menționează și importanța generației din care face parte de a intra în politică și își exprimă dorința de a o duce pe Elena Lasconi la Cotroceni.

Allen Coliban vorbește despre greșelile făcute în mandatul său de primar, menționând dificultățile de a convinge anumite segmente ale populației de a fi alături de el, dar și impactul negativ al dezinformării realizat pe întreaga perioadă de campanie din partea PSD și PNL. Am dezbătut, astfel, mai multe acuzații care i-au fost aduse în ultimele luni.

Allen Coliban critică actuala administrație și partidele politice pentru blocarea unor proiecte importante, cum ar fi realizarea unui parc în centrul orașului.

Fostul primar al orașului Brașov detaliază și eforturile sale în atragerea de fonduri europene și dezvoltarea infrastructurii, inclusiv un spital regional, care nu a mai fost realizat din cauza faptului că nu a fost dat acordul de către Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, și de premierul României, Marcel Ciolacu.

De asemenea, Allen Coliban discută despre provocările întâmpinate în achiziționarea platformei industriale de la Bod, care a fost achiziționată, în mare parte de Mihaela Neagu, apropiată PSD, și nu de municipalitate, dar și despre acuzațiile aduse împotriva sa, pe care le consideră nefondate.

Indiferent de rezultatele de la parlamentare, Allen Coliban promite că va continua să lupte pentru interesele comunității și pentru a recâștiga primăria în viitor.

Allen Coliban: „Singurul candidat de pe zona de dreapta care are șanse să ajungă în turul 2 este Elena Lasconi”

Actualitate.net: Bună ziua, tuturor! Astăzi ne aflăm la sediul USR, alături de fostul primar al Brașovului, Allen Coliban, și actual candidat la Camera Deputaților din partea USR.

Allen Coliban: Bine ați venit!

Actualitate.net: Mulțumim că ne-ați răspuns pozitiv la invitație. Cum vă găsim?

Allen Coliban: În mijlocul unei campaniei obositoare, sunt trei weekenduri de alegeri, și foarte atenți la ce ne spun oamenii și totodată să transmitem mesajul ăsta. Eu cred că a venit momentul generației noastre. Asta mesajul pentru această campanie.

Actualitate.net: Ce speranțe aveți pentru perioada următoare?

Allen Coliban: Principala speranță este să reușim să ducem pe Elena Lasconi la Cotroceni. Și cred că pentru prima oară avem șanse. Avem o șansă reală în sensul ăsta.

Actualitate.net: Are șanse Elena Lasconi să ajungă în turul 2?

Allen Coliban: Are! Toate sondajele din ultima săptămână arată că e o luptă strânsă cu George Simion. Chiar dacă s-a vorbit foarte mult în spațiu public despre eventualele aranjamente, că PSD-ul ar da niște voturi tocmai când să intre Simion în turul 2, pentru că ar fi singurul candidat pe care Ciolacu poate să-l învingă, vedem o energie foarte bună în rândul oamenilor cu care ne întâlnim.

Allen Coliban, USR

Actualitate.net: Într-o situație ipotetică, dacă Elena Lasconi nu ar intra în turul 2 și ar intra Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, pe cine ați vota dintre cei doi?

Allen Coliban: Am văzut luni seara când ar fi trebuit să fie toți candidați într-o dezbatere pe TVN și Marcel Ciolacu a lipsit. L-am auzit declarând că sigur nu va fi în turul 2 Nicolae Ciucă. Dovadă că ceea ce am spus se confirmă. Sondajele PNL sunt croite pe aceea strategie pe care au aplicat-o și la locale. Să încerce să creeze emulații, să creeze o impresie că ar avea șansă candidatul lor, dar nu, nu are nicio șansă. Singurul candidat de pe zona de dreapta aspectului politic care are șanse să ajungă în turul 2 este Elena Lasconi.

Actualitate.net: Ați spus recent: „Am greșit la primărie, nu o să faceți același lucru ca și deputat.” Acum vă întreb eu: cu ce ați greșit la primărie? De ce ați făcut această afirmație

Allen Coliban: Cu siguranță, în momentul în care pierzi alegerile, ai greșit. Și în primul rând greșeală, analizând la rece lucrurile, Brașov a avut cel mai mult program de dezvoltare și cele mai multe proiecte și cele mai multe fonduri atrase, fonduri nerambursabile, din ultimii 20 de ani.

Greșeala cred că se referă la în ce măsură am fost capabil să convoc brașovenii, mai ales anumite nișe, anumite segmente de vârstă, că aceasta e direcția corectă de dezvoltare. Și pare că nu am fost suficient de iscusit în acest sens. Pe de altă parte, am rămas cu gustul amar al minciunilor care erau aruncate în campanie împotriva lucrurilor pe care le-am făcut. Și cred că e o temă de gândire pentru tot ce înseamnă situația actuală a democrației. În ce măsură mai există informare obiectivă, în ce măsură mai există șansa oricărui om de a se documenta într-o lume care e foarte inflamată de banii care sunt vărsați în promovarea aceasta electorală.

Actualitate.net: Cum ați găsit noua administrație?Pentru că acum sunt cumva tot cam tot aceiași consilieri

Allen Coliban: Noua administrație, vă referiți acum la mandatul de consilier?

Actualitate.net: Da.

Allen Coliban: În principiu sunt cam aceiași oameni, în aparatul executiv.

Actualitate.net: Ok, pentru că știu că ați avut niște răfuieli recente, chiar și cu domnul de la Aur, domnul Dan Tanasă. Ce s-a întâmplat acolo?

Allen Coliban: În primul rând, cred că Aur încearcă să ascundă sub agresivitate și încearcă să ascundă ceea ce e evident pentru toată lumea. Faptul că ei nu sunt un partid de antisistem, ci din potrivă. Ei votează pentru diverse beneficii în Consiliu Local, împreună cu PNL și PSD. A fost un subiect atât de important pentru brașoveni, realizarea unui parc în centrul orașului, un demers care necesită ani de pregătire și documentații tehnici. Ne necesită o secvență de pași, astfel încât, la final, exproprierea în interes public să nu poată fi atacată instanță. Acest demers a ajuns la faza de vot al Consiliului Local. Vot la care reprezentanții Aur, la fel cu reprezentanții majorității PNL-PSD, au lipsit de la ședință. Dar de ce blochează acest proiect, această inițiativă noastră? Adică, de ce n-ar vrea colegii noștri din Consiliul Local să se facă acest parc?

Actualitate.net: Și, ca o paranteză, spuneau că, totuși, ați avut șansa asta să faceți ceva și cu parcul din Tractorul, dar n-ați făcut-o. Și că acum vă folosiți, cumva, ca să candidați. Acestea au fost acuzațiile pe care eu le-am citit în presă și pe rețele de socializare din partea colegilor din celelalte partide.

Allen Coliban: Răspunsul de ce nu avem încă parc pe fosta platformă Lubrim se regăsește negru pe alb în planurile de urbanism aprobate de George Scripcaru în 2018. Când, pe acea platformă, care era o zonă industrială, deci municipalitatea putea să spună care e cea mai bună destinație pe care o dorește respectivului teren, pe acea platformă au fost permise blocuri de P+14, P+15 și așa, clădiri impozante și foarte, foarte înghesuite.

Practic, o aglomerare suplimentară de blocuri într-o zonă care, oricum, are deficit de spații verzi. Ce am reușit să facem în ultimii patru ani de zile a fost să întoarcem această direcție. În 2023 nu am mai prelungit acest P+15. Prin urmare, acum, oricine ar dori să construiască sau să investească acolo are nevoie de un nou plan urbanistic zonal. Plan urbanistic care nu mai poate fi trecut pe nevăzute, pentru că există etape de consultări publice, există dezbatere, există... Iată, aproape 6000 de brașoveni care au semnat că vor acest parc și cred că este important de spus și esențial de înțeles că e o luptă pe termen mediu și lung.

Actualitate.net: De câte semnături aveți nevoie?

Allen Coliban: Nu este un număr, neapărat. Legea prevede că 12500 de brașoveni pot să aibă o inițiativă cetățenească, doar că și legislația aceasta este neactualizată de ceva vreme. Astfel încât semnăturile pe care oricine le poate strânge acum.

Acum, pentru un referendum local, se cer semnături, un dosar cu șină, tabel, serie de numere de buletin și toate aceste condiții. Cred că e mai puțin importantă semnătura sau numărul de semnături fizice pe această inițiativă, cât suportul pe care un astfel de proiect îl lăsa. Suportul acesta, cu siguranță, e mai mare decât numărul la care facem referire, care reprezintă doar 5% din alegătorii Brașovului.

Actualitate.net: Ce ați primit în momentul în care ați fost ales primar al Brașovului și cum ați lăsat mai departe Primăria?

Allen Coliban: La finalul 2020...

Actualitate.net: Erau cam 100 de proiecte. Sunt 38 de proiecte în mediu, 44 mobilitate, urbanism, 37, 43 educație (...)

Allen Coliban: Am trecut de 100 deja (râde).

Actualitate.net: Câte dintre acestea ați făcut dumneavoastră și câte ați lăsat?

Allen Coliban: Adică sunt cele 100 lăsate noii administrații, care practic... Vă spun așa. În 2020, am preluat mandatul la finalul anului și acest final de an reprezenta un final de ciclu de finanțare europeană. Pentru că 2014-2020 a fost al doilea ciclu de finanțare pe program operațional regional de când e România stat membru.

Următorul ciclu, 2021-2027, ar fi trebuit să aibă deja proiecte derulate, proiecte pregătite, proiecte într-un stadiu avansat. Acestea lipseau. Inclusiv pe ciclu 2014-2020, proiectele au fost depuse de fosta administrație, Scripcaru, foarte târziu, la nivel de 2019. Unul de contracte, chiar în 2020 semnat. Asta înseamnă că au fost ani de zile care au fost pierduți și totodată o întârziere semnificativă în condițiile în care finalul acestor proiecte ar fi trebuit să se întâmple până în 2023.

De atunci, din 2020, am demarat tot ceea ce avea nevoie Brașovul pe fiecare verticală importantă. Pe sănătate, nu doar că am finalizat studiul de fezabilitate la care se lucra din 2015 și care, în momentul în care l-am preluat, a fost un proiect de rezolvare. Studiul de fezabilitate pentru spital regional. Spitalul era dimensionat la vreo 700 de locuri. Ori noi acum avem spitale pe care vrem să ne înlocuim prin această investiție număr 1500 de locuri.

Allen Coliban, despre Spitalul de Pneumoftiziologie: „Blocajul a fost după ce a ajuns domnul Rafila ministru”

Actualitate.net: Ca o paranteză, știți că a venit și domnul Rafila împreună cu domnul Scripcaru ... Ați încercat și dvs. în trecut să găsiți fonduri pentru un spital.

Allen Coliban: Este cel mai bun exemplu.

Actualitate.net: Și nu s-a întâmplat nimic în timpul mandatului dvs.

Allen Coliban: Acum, imediat la venirea domnului Scripcaru...

Actualitate.net: Eu sunt foarte atent la termen. Spitalul de Pneumoftiziologie, de care Brașov are atâta nevoie, nu exista pe agenda niciunui partid până în 2020. Despre el nu se vorbea. Nu se vorbea despre nevoia aceasta, deși știm cu toții cum arată spitalul acolo.

Actualitate.net: Și cine avea această idee?

Allen Coliban: Am pornit această inițiativă la momentul 2020.

Actualitate.net: Până la urmă, dvs. sunteți inițiatorul?

Allen Coliban: Da, absolut. Și am pornit această inițiativă și într-un context în care eram într-o criză pandemică. Și în care a fost cu atât mai evidentă nevoia de investiții pe zona de pneumologie și infecțioase. Acest spital a ajuns la faza de documentații tehnice, de struguri de fezabilitate aprobat în finalul anului 2021, când a și fost depus spre finanțare Ministerului Sănătății. Exista această linie în PNRR-ul gândită tot de USR, pentru a dezvolta infrastructura spitalicească în toată România.

În apelul respectiv de proiecte, spitalul nostru a fost, alături de alte 47, evaluat de o comisie independentă, obiectivă, aici pe locul 7 din 48. Un demers pe care l-am făcut într-un timp record și cu sprijinul parlamentarilor noștri de Brașov. Colegii mei din USR au inițiat o lege prin care puteam folosi terenul răspunsului.

Am folosit terenul rămas de la centru de afaceri și de la viitorul spital regional pentru a adăuga această infrastructură. Deci am reușit să modificăm legea, să rezolvăm problema terenului. Am reușit să rezolvăm probleme cadastrale și totodată să terminam acest studiu de fezabilitate.

Actualitate.net: Și unde a fost blocajul?

Allen Coliban: Blocajul a fost după ce a ajuns domnul Rafila ministru și, deși au anunțat în ianuarie, deci foarte repede s-au evaluat aceste proiecte și a rezultat lista finală, noi din ianuarie 2022 am așteptat să fim chemați să semnăm contractul. De câte ori am trimis hârtii oficiale și am avut chiar dialog și cu domnul Rafila și cu domnul Ciolacu, prim-ministru, am întrebat: "Ce se întâmplă cu spitalul nostru?" "Ah, îl semnăm, vine imediat, mai ne trebuie...".

Nu există nicio explicație logică. Mi s-a spus inițial că trebuie o rectificare bugetară pe creditele de angajament, adică acele previziuni bugetare pe mai mulți ani de zile, astfel încât să fie prinse nu doar spitalul nostru, mai multe spitale care nu mai încăpeau în bugetul aprobat. Dovada a fost în luna iulie-august, că toate aceste manevr au fost niște manevre politice de a întârzia semnarea contractului, în cazul nostru.

Și la acel moment, domnul Rafila ieșit cu niște declarații surprinzătoare, care dovedeau că nici măcar nu cunoaște stadiul și realitatea proiectului, cum că avem probleme cu terenul. Că nu se poate construi. Evident că nu era adevărat. Dimpotrivă am vorbit și cu arhitecții. Proiectul era exact pregătit așa cum ar fi trebuit să fie și era culmea chiar într-un stadiu mai avansat decât alte proiecte care au fost contractate.

Actualitate.net: Și iată în octombrie s-a întâmplat marea minune, domnul Rafila

Allen Coliban: De atunci am și spus, pentru genul acesta de manevre, PNRR ar trebui să fie un cadru echitabil și bazat pe o evaluare obiectivă. Ori să întorci dintr-un pix politic evaluarea asta obiectivă e un gest inconștient în condițiile în care tot Ministerul Sănătății. Subraa pierdut niște miliarde de euro exact de la spitalele acestea. Ori, ulterior ni s-a spus că se va lua un împrumut de la Banca Europeană de Investiții. Așteptăm de 2 ani de zile semnarea acestui contract în condițiile în care noi am finalizat și licitația pentru...

Actualitate.net: Dar la până la anul anului s-a promis rezolvarea. Adică a promis că se va semna

Allen Coliban: Este tot o perdea de fum și o abatere a atenției. Ca un magician. Mută atenția.

Actualitate.net: Domnul Rafila a promis public, așături de domnul Scripcaru.

Allen Coliban: Da, doar că nimic nu-l oprește acum să semneze. Ce a anunțat public?

Actualitate.net: A anunțat că va fi semnat în luna ianuarie.

Allen Coliban: În luna ianuarie vom avea un cu totul alt guvern. Mi-e foarte greu să cred că va fi domnul Rafila în continuare. Ministrul al Sănătății nu are, repet, niciun motiv pentru care nu ar fi putut să semneze acest contract începând din ianuarie 2022.

Actualitate.net: Domnul Scripcaru spunea, la preluarea mandatului, că a găsit primăria cu o gaură în buget de 30 de milioane de lei, dacă nu mă înșel.

Allen Coliban: Despre ce gaură în buget vorbești? Eu cred că dezbaterile pe care le-am avut pe rectificarea bugetară arată că domnul Scripcaru clar nici nu înțelege foarte bine bugetele, de fapt. Și spun foarte serios acest lucru și e foarte grav, pentru că are 20 de ani în administrație, discuțiile pe care le-am avut la rectificare în care confundă exercițiul financiar anterior, cu exercițiu curent, confundă creditele bugetare cu creditele de angajament. Aștept și eu răspunsul la care este acea gaură, pentru că bugetul Brașovului este un buget echilibrat, foarte bine alcătuit, executat mult mai bine decât a fost în perioada anterioară, în 2020.

Chiar într-o metrică obiectivă mă uitam pe cam care era gradul de execuție bugetară, mai ales pe investiții înainte de mandatul, și după. Și creșterea performanței a fost de două până la trei ori. Cu aceiași oameni lucrând.

Allen Coliban, despre scandalul cu Mihaela Neagu: „Firmele care gravitează în jurul conducerii PSD pun mâna pe prețuri de nimic”

Actualitate.net: Aș vrea să vă întreb și despre un subiect care s-a dezbătut mult recent, în legătură cu doamna Mihaela Neagu. Ați făcut dumneavoastră o postare la un moment dat, i-ați adus niște acuzații, v-a cerut să îi cereți public scuze. Ați făcut-o?

Allen Coliban: Nu am remarcat acea solicitare. Nu cred că am de ce să-i cer scuze. Dimpotrivă.

Actualitate.net: Doamna Neagu spune că a luat legal terenul de la Bod. A luat legal terenurile din Bod și a pus procesul verbal pe Facebook.

Allen Coliban: Dacă nu aș fi contestat legalitatea aia, ar fi avut o plângere penală și aș fi anunțat acest lucru.

Actualitate.net: Dar care este povestea la Bod?

Allen Coliban: Povestea la Bod e următoarea. Există în tot ceea ce înseamnă și Brașov și zona larg-metropolitana, există mai multe platforme industriale care vor trece printr-un proces de regenerare. Sunt firme care au intrat fie în insolvență, fie în faliment și care încearcă să vândă activele prin lichidatori astfel încât aceste platforme să își găsească o nouă folosință.

Actualitate.net: Ok. Și au fost niște licitații?

Allen Coliban: Au fost niște licitații. Există un lichidator din Brașov care avea această platformă de niște ani de zile la licitații.

Actualitate.net: Și primăria a dorit să...

Allen Coliban: Dacă la o licitație nu se prezintă nimeni, automat prețul scade și scade și scade și scade. Ce se întâmplă de fapt în lumea asta reală? Sunt niște șmecheri care au un ochi pe aceste imobile și care așteaptă runde și runde și runde de licitații până ajunge prețul la 2 lei și un pic astfel încât să cumpere. Nu sunt prezenți activi, nu depun oferte. Ce s-a întâmplat cu această platformă? Ea a ajuns până la prețul de 2 euro pe metru pătrat.

În condițiile în care vorbim de 30 de hectare, forța fabrică de zahăr BOT, 30 de hectare cu cale ferată industrială, cu curent de mare putere, cu toate utilitățile disponibile.

Actualitate.net: Și dvs. ați dorit să o achiziționați?

Allen Coliban: Văzând acest lucru, am spus: municipiul Brașov are nevoie de zone, în primul rând pentru a gândi planuri de relocare pentru industria situată în oraș. Aveam stații de asfalt, aveam industrie poluantă în cartiere ale Brașovului, care au crescut mult în ultimii ani și practic acești poluatori au ajuns să fie în zone rezidențiale acum.

Și după aceste planuri de relocare, să cumpărăm o platformă de 30 de hectare cu cale ferată industrială, am considerat că ar fi un lucru oportun, mai ales la prețul respectiv, pentru că prețul de pornire era 600.000 de euro.

Actualitate.net: Și ce v-a împiedicat? Citesc acum, ca o paranteză, doamna Neagu spune că a cumpărat la 3,2 euro. Acesta a fost prețul?

Allen Coliban: Da. Tot un preț groaznic de mic. Deci să cumperi o platformă, o fabrică de 30 de hectare teren, cu toate facilitățile pe care le-am spus, la prețul ăsta, la 2 euro inițial, 3 euro, 3 euro după aceea. E un preț groaznic de mic. Mai ales că vorbim de zona metropolitană a Brașovului, vorbim de proximitatea viitoarei autostrăzi care leagă Bacăul de Brașov. Deci o zonă care se dezvoltă, o zonă care are potențial. Vorbim de o zonă care are și forță de muncă, pentru că Bodul a fost dezvoltat în jurul acestei fabrici.

Ce mi s-a părut, dacă n-ar trebui să ridice niște semne de exclamare, ar putea să fie chiar anecdotic, reacția lichidatorului. Când l-am chemat la birou să discutăm despre... trebuia să rezolvăm și o situație cu o altă firmă pe care o avea în lichidare și i-am menționat și intenția.

"Am văzut că aveți și fabrica de zahăr Bod, municipiul vrea să o cumpere." Efectiv s-a schimbat la față, s-a speriat. Și zice: "Păi stați un pic, de ce aveți reacția asta?". N-ar trebui să dorească altceva decât să găsească un cumpărător și un cumpărător de bună credință. Și a început să vorbească în dodii, ceva cu generali de securitate, cu interese, cu... și zice: „Pe mine, nu mă interesează poveștile astea.”

Actualitate.net: Adică v-a spus că vrea, dar are cineva interese?

Allen Coliban: Că există niște oameni, da, da, că acolo sunt interese. Și am zis: "Nu mă interesează altceva și nici pe dumneavoastră n-ar trebui să vă intereseze, decât faptul că municipiul Brașov este un cumpărător de bună credință, nu se pune problema că n-am putea să ne permitem o astfel de investiție, ci că voi merge în Consiliul Local cu această propunere. Ori în Consiliul Local majoritatea este PNL. Chiar dacă eram la începutul mandatului, când încă păreau să colaboreze, le era foarte greu să se împotrivească, au fost vehement împotriva acestei achiziții.

Singurul argument vehiculat fiind: Nu este în Orașul Brașov. Nu te oprește nimeni să faci o astfel de achiziție în proximitate.

Actualitate.net: Deci, din cauza PSD-PNL n-ați reușit să achiziționați fabrica Bod?

Allen Coliban: Da. Și acum, putem să ne dăm seama într-un spectru mai larg, ce înseamnă reindustrializarea pe care o propune PSD-ul. Înseamnă că firmele care gravitează în jurul conducerii PSD pun mâna pe prețuri de nimic, și asta poate să o spună oricine, inclusiv de valorile imobiliare spuneau că pun mâna pe prețuri de nimic pe niște fabrici pe care, după aceea, încearcă să și le dezvolte cu fonduri, dacă se poate, tot de la guvern.

Actualitate.net: Dar ce ați vrut să faceți acolo?

Allen Coliban: În primul rând, v-am spus, avem nevoie de planuri de relocare. Există câteva zone care acum s-au extins, am vorbit de cartierul Bartolomeu și de stația de asfalt de acolo. Mai există o presiune similară pe fosta platformă Tractorul, în spatele mall-ului Coresi și chiar discutând cu o parte dintre investitori, spuneau și ei: "Ne e clar că nu putem să rămânem cu hale aici, într-o zonă în care avem malluri și blocuri și parcuri și școli și că avem nevoie de o perspectivă de dezvoltare.". Orice administrație responsabilă gândește astfel de planuri și oferă astfel de alternative. Asta nu înseamnă că îi constrângem, ci că le dăm o perspectivă și un ajutor.

Pe de altă parte, tot ceea ce înseamnă atragere de investitori în zona metropolitană rezolvă și niște diferențe probleme.

Zona Bod, odată ce fabrica asta de zahăr a intrat în declin, a început să aibă probleme cu șomaj, cu venituri, probleme economice și sociale. Dacă ăsta este rolul nostru ca lideri ai zonei metropolitane, atunci când stăm la masă cu un investitor străin să-i dăm perspective, nu doar legate de municipiu, ci și în arealul proxim. Ori, din Bod până în centru Brașovului faci 10, 15, 20 de minute. Deci nu este departe, este parte a zonei metropolitane pe care ar trebui să o dezvoltăm împreună. Și cred că un astfel de semnal e un semnal bun și pentru investitori. Faptul că administrația locală pune ceva pe masă, altfel există destul de multă speculă de cât ori un investitor își anunță intențiile.

Se vorbea la un moment dat că ar fi vrut să vină Mercedes la Brașov. Și de la 5 euro ajunsese 40 de euro metru pătrat în zona unde intenționau să cumpere teren. Și genul ăsta de speculă sperie foarte mult, pentru că arată instabilitate, lipsă de predictibilitate și totodată o lipsă de ajutor pe care o administrație responsabilă ar trebui să-l ofere.

Actualitate.net: Și iată, Brașovul a devenit unul dintre cele mai scumpe orașe din România, acum. Uitându-mă și pe statisticile din imobiliare, apartamentele sunt foarte scumpe

Allen Coliban: Diferențele nu știu dacă sunt foarte mari, că în acest top variază. Mai e Clujul, în anumite ani, Brașovul.



Actualitate.net: Clujul este în top, Bucureștiul, dar și Brașovul a crescut considerabil. Dar spuneți-mi acum, ce regret aveți, nu știu, ce nu ați făcut și mai voia să faceți?

Allen Coliban: Tot ce am vrut să fac este fie finalizat, fie în derulare. Trebuie acum și am stat să mă gândesc în ce măsură puteam să merge mai repede.

Actualitate.net: Sunt proiectele majore în derulare. Am reușit într-un timp record să finalizăm un parc fotovoltaic, astfel încât din producția asta de energie verde, Brașovul să își scadă din cheltuieli.



Actualitate.net: În urma celor mai câteva zile, au început lucrările pentru parcul acesta.

Allen Coliban: S-au încheiat lucrările în luna iulie-august

Actualitate.net: Nu. Pentru conectare la rețea.

Allen Coliban: Da. S-au făcut testele tehnologice. Așteptăm de la Electrica tot ceea ce înseamnă avizul de branșare la rețea și el va fi funcționat. De ce îmi place să vorbesc despre proiectul ăsta? Pentru că a fost tot o ambiție de a arăta că se poate. Într-un moment în care guvernul, la final de ciclu financiar, în 2022, au zis, uite, eram în noiembrie-decembrie, au zis:"Dacă cine vrea să facă un parc fotovoltaic, vă dăm banii neambursabili, dar trebuie să-l terminați într-un an de zile." Și foarte multe administrații au acuzat că e o nebunie, spuneau: nu poți să te apuci de așa ceva.

Și noi, uite că am reușit. Am reușit să decontăm. Practic, în luna decembrie 2023, aveam stocurile de panouri undeva într-un port în Olanda, confirmate facturile semnate și totul legal a dus la...

Actualitate.net: Câți bani salvați? Câți bani salvați, prin lucru? Că înțeleg 90% din consum ar fi, practic, generat...

Allen Coliban: Cea mai faină paralelă...Economiile astea ne ajută să facem cam o grădiniță mică în fiecare an. Adică, pentru că oamenilor nu le spui sume, dar în momentul în care le spui: "Uite, ce ne lipsește?" Ne lipsesc creșele, ne lipsesc grădinițele (...)

Acum suntem pe o piață a energiei care fluctuează foarte mult. Vedem ce impact a avut războiul din Ucraina asupra prețului acesta de energiei, la nivel european. Cât de mult a schimbat mentalități.

În 2020, dacă ziceai de: "Hai să facem un parc fotovoltaic", probabil că ar fi fost mulți care să spună: "Da, de ce să facem asta acum?". După ce a început războiul și au explodat prețurile de energie, a devenit o temă importantă în discursul public reziliența asta energetică și, totodată, independența energetică, pe care nu o judeci doar la nivel de stat, iată, poți să o duci până la nivel de comunitate.

Actualitate.net: Ați făcut destul de multe lucruri bune și, mă rog, care sunt în derulare, dar totuși au fost voci care v-au mai acuzat de lucruri. Cum ar fi, am văzut o petiție, la un moment dat, pentru un teren din Hărman, nu știu despre ce a fost vorba acolo, ca ați fi avut un teren luat ilegal acolo și...

Allen Coliban: Nu, este exact vorba de locul în care am locuit cu...

Actualitate.net: Nu, era o chestie, o petiție chiar legată pe subiectul acesta.

Allen Coliban: În momentul în care am venit cu propunerea de "haideți să facem cel mai mare parc al Brașovului fix în centru orașului, platforma IUS-Lubrifin", am zis: "Uitați, haideți să facem un refren local, să întrebăm brașovenii dacă vor treaba aceasta".

Actualitate.net: Dar nu este o inițiativă luată acum, din cât ai știu, ați mai vorbit și în trecut despre...

Allen Coliban: Da, doar că, de foarte multe ori, la nivel politic, sunt tot felul de...manevre de a bate atenția și de a căuta un ac în carul cu fân.

Actualitate.net: Dar în timpul mandatului de ce s-au stopat lucrurile?

Allen Coliban: Nu s-au stopat. Vă pot spune, deci primul pas necesar pentru a face acest demers, dat fiindcă terenul respectiv e proprietate privată, sunt patru proprietari diferiți pe întreaga platformă, primul pas și uitându-ne, avem exemplu, la Cluj, de pildă, s-au demarat mai multe astfel de parcuri prin exproprieri. Primul pas este studiul de oportunitate la nivelul întregului oraș.

Ca să nu fie vreo discuție care ar putea să reprezinte o vulnerabilitate într-un proces în instanță, că de ce ai avut platforma, de ce nu iei nouă platforma, de ce nu faci parc altundeva.

Studiul ăsta de oportunitate a identificat nevoile de spații verzi pe fiecare cartier în parte și tot cele zonele cele mai fierbinți, cele cu deficitul cel mai mare de spațiu verde pe cap de locuitori.

Ori, această platformă a reieșit ca fiind o prioritate pentru a fi amenajată ca parc. Următorul pas, în condițiile în care planurile urbanistice erau valabile până în 2023, a fost să discutăm cu proprietarii, să încercăm să-i convingem, să ne dea partea respectivă de parc și ei să-și regândească, să-și facă niște dezvoltări rezidențiale în proximitate, dar să avem un parc mare de măcar 9 hectare.

Și demersul ăsta a fost sortit eșecului pentru că nu s-au înțeles, deși le-am arătat această posibilitate. După care, odată ce PUZ-ul a expirat, planurile urbanistice zonale, am finalizat studiul de fezabilitate și am mers în Consiliul Local pentru aprobarea lui. Multe discuții sunt și: dar cât ne costă un astfel de parc? Și am văzut informații vehiculate că ar fi 150 de milioane de euro. Fals. Total fals. Discutăm despre sume de maxim 10-20 de milioane de euro, care vor rezulta printr-o evaluare detaliată și care vor fi subiectul unei alte aprobări, unei aprobări separate în Consiliul Local.

Deci ce am cerut acum Consiliului Local a fost să aprobe studiul de fezabilitate și în baza lui să demarăm evaluările pentru a putea face după aceea expropiere. Pentru că au fost toate discuțiile astea, am zis: dacă nu vă asumați voi, reprezentanții comunității, o astfel de decizie, hai să întrebăm brașovenii, că ei ne-au dat votul, ei ne-au trimis aici.

Actualitate.net: Dacă dumneavoastră, scuzați-mă, dacă dvs. nu veți fi ales, primul absurd, acum, mai continuați aceste inițiative?

Allen Coliban: Evident, da.

Actualitate.net: Veți lupta în continuare pentru brașoveni?

Allen Coliban: Și e foarte important, astea nu sunt inițiativele mele, doar ale mele, sunt inițiativele noastre. Eu tot ce am pus pe hârtie și tot ce am sintetizat în planul ăsta de dezvoltare, pe care am vorbit cu brașovenii, pe care foarte mulți brașoveni le solicită le cer. Ne-am uitat unde-i deficit, unde sunt cereri și nu avem infrastructura asta. Să finalizez pe ideea cu parcul, a fost o discuție întreagă: haisă facem un referendum. Referendumul, pe legislația actuală, are și foarte mici șanse să întrunească pragul acela de 30% prezență. Și vedem ce se întâmplă și la București. Nicușor, doamnă, a zis: vreau să facem un referendum, îl suprapunem pe alegeri naționale, pentru că atunci sigur vin oamenii la vot și pot să răspundă și la o întrebare în plus.

Am încercat să facem asta la Brașov și de-aia am lansat o petiție să convingem Consiliul că e nevoie de acest referendum. În contrapartită, tot pe o manevră de asta de abaterea atenției sau copilărie, mi se pare, a început o petiție să facem parc pe teren în curtea lui Coliban, la Hărman. Deci, acesta e de fapt curtea mea.

Actualitate.net: Despre petiția aceasta vorbeam

Allen Coliban: Locuiesc într-o curte cu trei familii. Mi se pare absurd gestul acesta. Un gest care arată...

Actualitate.net: Dar știți despre ce vorbesc.

Allen Coliban: Da. Ideea de să facem parc... auzi, vrei să iei dezvoltatorilor imobiliare, vrei să le iei un teren mare, nu eu Coliban, ci municipiul, hai să facem și noi la mișto. Dar nu doar cu terenul acela.

Actualitate.net: Terenul acela este moștenit sau...?

Allen Coliban: Nu, nu, nu. Este un teren al soției mele, mama Petrei Camelia, care are această casă de 15 ani, de nu știu când. E proprietatea ei.

Actualitate.net: Am înțeles. Deci nu este vorba despre o expropiere

Allen Coliban: Nu, nu. Este fix. Casa soției mele cu teren aferet.

Actualitate.net: Dar despre casa din Schei, că și acolo au fost o mare dezbatere și o discuție și așa mai departe, că ați construit ilegal, care e povestea?

Allen Coliban: E o poveste simplă. Este casa în care eu mi-am petrecut majoritatea vacanțelor. Când eram copil, era casa bunicilor mei. O casă pe care, odată ce a devenit a mea și dat fiindcă am două fete, casa respectivă e cu două camere și o bucătărie. Am discutat cu partenera mea cu Camelia să o mansardăm. Ea având deja un pod foarte înalt. Și din 2019-2020 am parcurs toate etapele. Am stat doi ani de zile, în condițiile în care eram deja primar, doi ani de zile am stat pentru avizul de la Cultură.

Nu pentru că ar fi fost ceva ilegal sau forțat în propuneri, ci pentru că dat fiind numele proprietarului, de fiecare dată mai apărea câte o idee: "Aoleu, să nu lăsăm asta, să ne asigurăm că e acoperișul în conformitate cu specificul zonei." Ca după doi ani am obținut și avizul ăsta de la Cultură.

Deci, în niciun caz n-a fost ceea ce putem vedea în politică sau ne așteptăm de la politică, să construiască repede, repede, pe niște acte și cu forțarea legii, că și-a făcut Colibanul în palat.

Cu toate astea, un dezvoltator imobiliar care voia să taie dealurile de sub Belvedere, de la Belvedere, și să facă o mie de apartamente, dezvoltare pe care am reușit împreună cu cetățenii, s-o opresc în 2017.

De atunci, face plângeri penale nu numai mie, și personalul din primărie. Deci, e procesoman omul. Are cu primăria undeva la 100 de procese. Am intrat și eu în tocătorul ăsta al proceselor și al acțiunilor din instanță. Mi-a făcut plângere penală că mi-am dat autorizația singur.

Nu mi-am dat autorizația, nici n-am semnat autorizație de construire mulți ani din mandatul ăsta. Am delegat atribuțiile respective. Că ar fi fost obținută autorizația cu încălcarea legii. Am dovedit și, iată, instanța mi-a dat dreptate, am hotărârea definitivă că e construită în regulă casa aceasta. Și în rest sunt doar manevre de intimidare și de a pune presiune. Pentru că, vă zic, ca primar pe spețe de urbanism, poți să ajungi să plătești penalități dacă cei din sub ordinea ta care sunt responsabili cu întocmirea actelor, întârzie elaborarea lor. Și am avut procese chiar cu acest domn în care îmi cerea 5.000 de euro pe 5 spețe diferite, deci 25.000 de euro, să-i plătesc penalități pentru că a primit cu întârziere un certificat de urbanism. Mă rog, 5 certificate în cazul ăsta. Ori, am explicat tuturor, avem undeva la 700 de spețe în lucru. Și asta am și zis. Să păstrăm ordinea în care intră solicitările să fie similară cu ordinea în care ies, astfel încât să nu mai existe suspiciunile sau să nu mai există costul ăsta al corupției în care ai, știi pe cineva, dosarul tău se rezolvă rapid.

Actualitate.net: Ați fost primar. Care sunt avantajele și dezavantajele? Ce avantaje ați avut ca primar și ce dezavantaje? Deci, dezavantaje, de fapt, am văzut că sunt destule, dar totuși aș vrea să-mi spuneți măcar două, trei din fiecare.

Allen Coliban: Cred că, dacă întreb sincer mai mulți primari, cred că fiecare se va raporta diferit la avantaje.

Pentru că, a fi primar, îți dă o putere foarte mare asupra comunității, asupra felului în care se dezvoltă comunitatea.

Actualitate.net: Dar și o responsabilitate.

Allen Coliban: Evident, dacă ești un om responsabil. Dar puterea asta, mulți primari o folosesc. Sau fiecare primar care e liber, nu e liber, de fapt. Ar trebui să o folosească în interesul comunității, pentru că așa sună și jurământul:"Voi face tot ce stă în puterea și în priceperea mea pentru bine locuitorilor."

Dar, având puterea asta, dacă faci abuz de această putere, poți să devii un semizeu. De altfel, oponentului meu, ei se spunea Zeus. Și ce vedem? Că de prea multe ori în politică, cei care au puterea, creează probleme pentru că apoi, eventual, să le rezolve. Și lumea să le fie recunoscătoare. Eu mi-am folosit puterea asta să dau o nouă direcție de dezvoltare a orașului.

Gândindu-mă la orașul în care mi-ar plăcea să îmbătrânesc, unde mi-ar plăcea să îmi cresc copiii, la ce șanse vor avea copiii noștri peste 10 ani de acum încolo să rămână aici sau nu. Alegerea va fi a lor. Dar măcar să nu plece pentru că nu au perspective.

Am reușit să conving o universitate, în condițiile în care mediul universitar de stat în Brașov este unipolar, e doar Universitatea Transilvania, am reușit să aduc Universitatea Ion Mincu la masă și să îi conving să deschidem un program de master, ca punct de început, pentru studii în domeniul arhitecturii și urbanismului. Să nu mai ne plece elevii bine pregătiți și absolvenți de licee bune, să plece la București să studieze asta, să poată să facă asta la Brașov dacă vor.

Am făcut investițiile legate de educație pentru că fiecare în discurs vorbește despre importanța educației și a sănătății ca pilon de dezvoltare a unei societăți.

Prea puțini politicieni chiar fac ceva. Ori, Brașovul a avut cel mai amplu program de investiții în educație în anii ăștia. Totodată sportul, dar sportul nu doar să plătim niște salarii, ci să dezvoltăm o identitate sportivă a Brașovului și să dăm șansa fiecărui tânăr să practice un sport gratuit.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine