Când va fi gata parcul fotovoltaic din Brașov care va acoperi aproape 90% din necesarul de energie electrică din oraș

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Primăria Brașov a demarat în 2023 un proiect care avea ca țintă transformarea Brașovului în capitala verde a României, iar de pe 18 noiembrie au început și lucrările de racordare la rețeaua electrică națională a parcului fotovoltaic din Stupini.

Imagine articol

Brașovul, primul oraș verde din România

Procesul acestui proiect a fost unul complex, mai ales că vorbim despre terenuri care au fost exproprieri de 3.122.580 lei pe parcele private prin care se făcea drumul de acces spre parc.

Parcul fotovoltaic din Stupini va fi funcțional după ce va primi toate avizele de la Distribuitorul de Energie Electrică și se va finaliza branșarea la rețeaua națională.

„Brașovul a fost primul oraș care și-a asumat, în 2021, o țintă ambițioasă: aceea că, până în 2030, vom reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55%, iar până în 2050 vom atinge neutralitatea climatică.

Pentru a realiza aceste obiective, continuăm să implementăm o serie de soluții care ne aduc mai aproape de ele, dar și care constituie un pionierat în domeniu, nu doar la noi în țară, ci și în Europa.

Un astfel de proiect este cel de a amenaja un parc fotovoltaic, în Stupini, care va asigura 90% din energia electrică necesară consumului public. Nu doar că astfel ne dobândim, aproape în totalitate, independența energetică pentru consumul public și reducem cheltuielile cu energia electrică publică, dar facem acest lucru prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, peste 40 de milioane de lei din investiție fiind fonduri asigurate prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Toate aceste proiecte verzi au ca scop transformarea orașului într-unul prietenos cu mediul și, implicit, creșterea calității vieții brașovenilor.”, a precizat fostul primar Allen Coliban, în mai 2024.

Ce plus valoare aduce parcul fotovoltaic brașovenilor? Ei bine, după punerea în funcțiune, parcul fotovoltaic va acoperi 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 de colegii și licee, 16 școli gimnaziale, 29 de grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primărie și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centrale și puncte termice, piețe, parcări multietajate, baze sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.), anunța în iunie 2023 Primăria Brașov.



,,Pentru a putea realiza amploarea acestui proiect, dar și efortul fantastic pentru implementarea lui, o să vă dau câteva cifre: peste 30.000 de panouri, peste 20 de megawați putere produsă și un an de zile de când a apărut oportunitatea aceasta pentru municipiul Brașov. 

Avem undeva la 25% din panouri deja instalate, peste 75 – aproape 80% din suporturile care vor susține aceste panouri sunt deja montate, iar până la finalul lunii iunie ar trebui să finalizăm tot ceea ce ține de instalarea și conectarea acestui parc, urmând să facem după aceea probele tehnologice și branșamentul în rețeaua națională.”,a mai spus Allen Coliban, în 2023.



Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.72
  • CHF 5.32
  • GBP 5.95
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 1°C icon
  • Cluj-Napoca -2°C icon
  • Constanta 8°C icon
  • Iasi 7°C icon
  • Brasov -1°C icon
  • Timisoara 4°C icon
  • Craiova 0°C icon