Forțele ucrainene avansează 30 km în interiorul teritoriului rus

Publicat:
4 minute
Autor: Redacția

Trupele ucrainene au avansat până la 30 de kilometri în interiorul teritoriului rus, potrivit Moscovei. Aceasta marchează cea mai profundă și semnificativă incursiune de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Ministerul rus al Apărării a raportat că forțele sale s-au angajat în lupte cu trupele ucrainene în apropierea satelor Tolpino și Obșci Kolodez, ambele situate în regiunea Kursk.

Ofensiva, care acum intră în a șasea zi, a determinat Ministerul rus de Externe să acuze Kievul că încearcă să „intimideze populația pașnică a Rusiei”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat operațiunea în timpul discursului său nocturn, declarând că Ucraina duce lupta pe „teritoriul agresorului” pentru a restabili dreptatea și a exercita presiunea necesară. Zelenski a lăudat „războinicii” Ucrainei și a dezvăluit că a discutat operațiunea cu generalul Oleksandr Sirski, comandantul suprem al armatei ucrainene.



Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat agenției de știri AFP că mii de soldați sunt implicați în operațiune, mult mai mulți decât în ​​incursiunea de mici dimensiuni raportată inițial.

Acest atac coordonat în regiunea Kursk reprezintă cea mai mare ofensivă pe teritoriul rus efectuată de forțele convenționale ale Kievului până în prezent.

„Suntem în ofensivă”, a spus oficialul. „Scopul este să întindem pozițiile inamicului, să provocăm pierderi maxime și să destabilizăm situația în Rusia, deoarece ei nu sunt capabili să își protejeze propria graniță.”

Ministerul rus al Apărării a susținut că a „dejucat încercările grupurilor mobile inamice cu vehicule blindate de a pătrunde adânc în teritoriul rus.”

Cu toate acestea, ministerul a recunoscut că forțele ucrainene au penetrat adânc în regiunea de graniță Kursk, angajând trupe rusești în apropierea satelor situate la aproximativ 25-30 de kilometri de graniță.


Videoclipuri care circulă online, verificate de surse precum BBC, par să arate trupele ucrainene capturând așezări în regiunea Kursk.

Imagini au apărut cu soldați care îndepărtează drapelul rus de pe o clădire administrativă din Guevo, un sat situat la aproximativ 3 kilometri în interiorul Rusiei. Scene similare au fost raportate în satele Sverdlikovo și Poroz, în timp ce lupte intense au fost documentate în orașul Sudja, care are aproximativ 5.000 de locuitori.



Forțele ucrainene s-au filmat, de asemenea, în afara unei instalații majore de gaz lângă Sudja, care este crucială pentru tranzitul gazului natural din Rusia către Uniunea Europeană prin Ucraina — un flux care a continuat în ciuda războiului.

Între timp, jurnaliștii din Sumî, care se învecinează cu regiunea Kursk, au observat un flux constant de transportoare blindate și tancuri îndreptându-se spre Rusia, marcate cu insigne triunghiulare albe pentru a le distinge de cele utilizate în Ucraina.

Ca răspuns la ofensiva ucraineană, Rusia a început să construiască noi linii defensive lângă centrala nucleară din Kursk. Imagini satelit analizate de BBC Verify arată linii de tranșee recent construite, unele la doar 8 kilometri de instalație.

Rusia a evacuat 76.000 de persoane din zonele de graniță din regiunea Kursk, unde autoritățile locale au declarat stare de urgență.

Guvernatorul regional interimar, Aleksei Smirnov, a raportat că 15 persoane au fost rănite sâmbătă seara când resturi dintr-o rachetă ucraineană doborâtă au lovit o clădire cu mai multe etaje în capitala regională, Kursk.

Ofensiva din Kursk vine după săptămâni de avansuri rusești în estul Ucrainei, unde forțele rusești au capturat mai multe sate. Unii analiști sugerează că atacul Ucrainei asupra Kursk face parte dintr-un efort de a forța Rusia să redisloce trupe din estul Ucrainei, reducând presiunea asupra apărării ucrainene.

Președintele rus Vladimir Putin a condamnat ofensiva ucraineană ca fiind o „provocare majoră”. În represalii, Moscova a lansat un atac cu rachete asupra Kievului.

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 53 din cele 57 de drone de atac lansate de Rusia, cu rapoarte suplimentare că rachete fabricate în Coreea de Nord au fost, de asemenea, folosite în atac. SUA au acuzat Phenianul că furnizează Rusiei echipamente militare pentru a-și reface stocurile de muniție.


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine