Unde sunt moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt un simbol al credinței și vindecărilor miraculoase în România, spun ortodocșii. Pelerinajul anual la Catedrala Mitropolitană din Iași adună sute de mii de credincioși din întreaga țară pentru a comemora sfânta ocrotitoare a Moldovei. Moaștele au o istorie bogată, de la Epivat, Tracia, la Iași, și au fost aduse aici cu multă venerație.

Moaștele Sfintei Parascheva de la Iași. Sursa foto: Antena 3
Moaștele Sfintei Parascheva de la Iași. Sursa foto: Antena 3

Pelerinajul anual de la moaștele Sfintei Parascheva

Fiecare an, în al doilea weekend al lunii octombrie, orașul Iași devine locul de întâlnire al sute de mii de pelerini din toată România. Acești credincioși se adună pentru a comemora Sfânta Cuvioasă Parascheva, una dintre cele mai iubite și venerate sfinte în Ortodoxie. Pelerinajul la moaștele sale este unul dintre cele mai importante evenimente religioase din țară.

Puterea vindecătoare a Sfintei Cuvioase Parascheva

Cuvioasa Parascheva este cunoscută pentru minunile și vindecările miraculoase atribuite ei. Oamenii cred că ea poate vindeca cei posedați de lucrul rău și îi ocrotește în timpuri de pericol. De-a lungul istoriei, au existat numeroase relatări despre vindecările miraculoase realizate prin intermediul credinței în Sfânta Parascheva.

Un exemplu notabil datează din al doilea Război Mondial, când Sfânta Parascheva se spune că ar fi apărat Catedrala Mitropolitană din Iași în timpul bombardamentelor. Această poveste a contribuit la consolidarea credinței în puterea sfintei și a crescut numărul credincioșilor care o caută pentru ajutor și vindecare.

Sfânta Vineri - Cuvioasa Parascheva, istoria moaștelor

În popor, Sfânta Cuvioasă Parascheva este adesea numită "Sfânta Vineri". Numele acesta vine de la ziua sa de pomenire, care este pe 14 octombrie. Această dată corespunde cu ziua în care sfânta a trecut la cele veșnice în secolul al XI-lea.

Moaștele Cuvioasei Parascheva au o istorie interesantă și complexă. Ea s-a născut la sfârșitul secolului al X-lea în Epivat, Tracia, aproape de Constantinopol. Părinții săi au fost bogați și credincioși, iar sfânta a trăit o viață sfântă dedicată credinței.

Moaștele cuvioasei Parascheva au fost inițial strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521. Însă în 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și au fost așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru sprijinul financiar oferit de Vasile Lupu Patriarhiei Ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în "Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei" din 1643.

Din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde pot fi venerate și astăzi de către toți credincioșii.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt un simbol al credinței și al puterii vindecătoare în credința ortodoxă română. Pelerinajul anual la Catedrala Mitropolitană din Iași atrage sute de mii de credincioși, iar istoria moaștelor, de la Epivat la Iași, este încărcată de semnificație religioasă și istorică. Sfânta Parascheva rămâne o sursă de inspirație și speranță pentru toți cei care caută ajutorul său.




Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.73
  • CHF 5.35
  • GBP 5.97
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 1°C icon
  • Cluj-Napoca -1°C icon
  • Constanta 2°C icon
  • Iasi -1°C icon
  • Brasov -3°C icon
  • Timisoara 5°C icon
  • Craiova 1°C icon