Un europarlamentar român desființează programul Noua Casă 2024: „Doar cei bogați pot să își permită acest credit”

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alexandra Marin

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a menționat pe Instagram motivul pentru care programul „Noua Casă 2024” este imposibil pentru orice tânăr. Potrivit politicianului, tinerii care își doresc o casă, dar câștigă minimul pe economie, nu-și vor beneficia de programul „Noua Casă 2024”, prin care statul alocă 60% din valoarea de împrumut.

Imagine articol
Nicu Ștefănuță este de părere că programul „Noua Casă” este făcut pentru cei care au salarii mai mari decât minimul pe economie. Sursa foto: turnulsfatului.ro


În ultimul deceniu, programul „Noua Casă” a fost prezentat ca un sprijin semnificativ pentru tinerii români care își doresc să își achiziționeze o locuință proprie. Cu toate acestea, o postare recentă pe Instagram a lui Nicu Ștefănuță a evidențiat un aspect important, inaccesibilitatea programului pentru majoritatea tinerilor cu venituri medii sau sub-medii, în 2024. Este vorba despre Noua Casă, un program care e menit să ajute tinerii care nu au o locuință proprie.

Programul Noua Casă, doar pentru bogați?

Programul „Noua Casă”, așa cum a fost expus de europarlamentarul Nicu Ștefănuță, garantează până la 60% din valoarea împrumutului pentru achiziționarea unei locuințe. Cu toate acestea, condițiile stringent impuse de program au fost aduse în prim-planul atenției, limitând practic accesul tinerilor cu venituri medii sau mai mici la această oportunitate.

Prin programul Noua Casă, Guvernul îți garantează până la 60 la sută din valoarea împrumutului ca să îți cumperi o locuință. Uite care sunt condițiile:

1. Pragul este de sub 70K Euro pentru o casă veche, între 70K euro și 119K Euro pentru o casă nouă.

2. Aplicantul nu trebuie să dețină o locuință la momentul aplicării. Problema cea mai mare: doar cei bogați pot să își permită acest credit”, a spus acesta în postarea pe care a făcut-o pe Instagram.

Conform informațiilor furnizate, pragul maxim pentru achiziționarea unei case vechi este sub 70.000 de euro, iar pentru una nouă, între 70.000 și 119.000 de euro. Printre condiții se numără și faptul că aplicantul nu trebuie să dețină o locuință în momentul aplicării.

Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Galerie imagini 1 / 3

Unul dintre obstacolele majore: salariul minim necesar pentru a obține acest împrumut

Cu toate acestea, unul dintre obstacolele majore este reprezentat de salariul minim necesar pentru a obține acest împrumut, fapt evidențiat printr-un exemplu concret. Luând în calcul un apartament de 70.000 de euro, un tânăr cu un salariu mediu în România, situat în jurul valorii de 3.500-4.000 de lei net, se confruntă cu o problemă majoră. Deși îndeplinește toate celelalte condiții, salariul său este sub pragul minim cerut de 5.407 de lei net pentru suma solicitată.

Această discrepanță între cerințele financiare și veniturile majorității tinerilor creează un paradox: programul care ar trebui să îi ajute cei din clasa de mijloc devine, de fapt, inaccesibil pentru aceștia. Nicu Ștefănuță explică faptul că, doar aproximativ 17% din angajații români câștigă un minim de 1.000 de euro lunar, iar aceasta este o cifră semnificativă.

„Nu mă înțelegeți greșit, programul este foarte bun și vine să ajute tinerii cu condiții de creditare accesibile și avantajoase. Dar cui, mai exact, i se adresează acest program? Doar celor 17% cu salarii mari?", subliniază Nicu Ștefănuță în postarea sa. El argumentează că statul trebuie să se îngrijească de locuințe accesibile pentru toți cetățenii, nu doar pentru cei privilegiați.

Programul Prima Casă, în forma sa actuală, ridică întrebări cu privire la echitatea și eficacitatea sa, punând în lumină necesitatea unei abordări mai atente la nevoile diverse ale populației.

Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Galerie imagini 1 / 6


Programul „Noua Casă 2024”, plafon de un 1 miliard de lei

Potrivit Ministerului de Finanțe, programul „Noua Casă” a ajutat la stabilizarea pieței imobiliare și a pieței creditelor ipotecare.

„Principalul argument pentru care programul continuă și în 2024 este efectul generat: o mână de ajutor celor care își doresc să-și clădească propriul cămin, să-și scrie propria poveste. Prin alocarea pentru anul 2024 a unui nou plafon al garanţiilor în valoare de 1 miliard lei transmitem un mesaj de continuitate, susținere și consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor. Noua Casă a dus la creșterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă și îmbunătățind calitatea vieții pentru mulți români. Sigur că sunt importante și beneficiile conexe, cum sunt atragerea de investiții private în sectorul imobiliar și îmbunătățirea aspectului și a calității zonelor urbane”, a declarat ministrul Marcel Boloș, se arată pe site-ul Ministerului de Finanțe.

În anul 2023, Ministerul de Finanțe a anunțat că au fost acordate în total 1.940 garanţii în valoare totală de 245.743.854 lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485.518.906 lei. Printre cei care au accesat creditul „Noua Casă” au fost români cu vârste cuprinse între 26 și 35 ani.

Majoritatea oamenilor au optat pentru apartamente între 50-100 m2, cu prețuri între 50.000 – 100.000 euro.

Dacă aveți întrebări și curiozități cu privire la programul „Noua Casă”, puteți accesa site-ul Ministerului de Finanțe, unde puteți găsi informații utile.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine