Replica Turnului Eiffel din Slobozia

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Știai că în Slobozia, un orășel din sud-estul României, se ridică o replică a faimosului Turn Eiffel din Paris? Puțini sunt cei care asociază această localitate cu grandiosul monument parizian, dar Slobozia ascunde o poveste plină de controverse și ambiții grandioase.

Turnul Eiffel din Slobozia, România

Replica turnului Eiffel a fost construită în inima Parcului de Vacanță Hermes, alături de o imitație a celebrei ferme Southfork din serialul american „Dallas”.

Ambele au fost proiecte ambițioase ale lui Ilie Alexandru, primul milionar în dolari al României post-decembriste. În anii '90, Ilie Alexandru a decis să aducă o parte din splendoarea Parisului și Texasului în Slobozia, schimbând pentru totdeauna fața orașului.

Turnul Eiffel din România

În spatele măreției structurii de metal se ascunde o poveste controversată.

Construită în 1996, această replică a Turnului Eiffel a fost ridicată fără avizele necesare, ignorându-se orice ține de protecția mediului.

Nostalgicii își amintesc de vremurile în care Parcul Hermes era un loc înfloritor, vizitat de mii de turiști anual, ceea ce a rămas astăzi este doar o amintire palidă a vremurilor trecute.

Drumurile sunt pline de gropi, restaurantele și hotelurile au intrat în declin, iar replicile celor două simboluri mondene stau ca mărturii ale unui trecut efemer.Turnul Eiffel din România și replica Southfork au fost construite de Ilie Alexandru

Ilie Alexandru, născut la 20 august 1952 în Slobozia și decedat la 15 octombrie 2010 în București, a fost un om de afaceri român și unul dintre primii "miliardari de carton" post-revoluționari.

A devenit faimos pentru construcția unei replici a Turnului Eiffel și a vilei familiei Ewing din serialul „Dallas” în Slobozia, ceea ce i-a adus supranumele "J.R. Ewing de România".

Larry Hagman împreună cu Ilie Alexandru și Prințul Paul

Actorul Larry Hagman, cunoscut pentru rolul său ca J.R. Ewing, a vizitat complexul din Slobozia.


Alexandru și-a început afacerile după Revoluție, comercializând produse din Turcia, Grecia și Ungaria.

Investițiile sale, ce au culminat cu crearea Imperiului Hermes, au inclus hoteluri, televizoare și un sat de vacanță.

Între 1994 și 1997, peste 10.000 de turiști vizitau Hermes în fiecare sezon estival. A fost arestat în 1997 și din nou în 2000 pentru înșelăciune și evaziune fiscală, fiind eliberat în 2009.

După condamnări, afacerile sale au intrat în lichidare și Parcul Hermes a ajuns în grija băncilor. S-a stins din viață la vârsta de 58 de ani, din cauza unui accident vascular.Turnul Eiffel din Paris, unul dintre cele mai vizitate monumente din lume

Turnul Eiffel, aflat în inima Parisului, este nu doar un simbol al Franței, ci și unul dintre cele mai vizitate monumente din lume. Ridicat în 1889 ca intrare la Expoziția Universală, turnul a fost conceput de Gustave Eiffel. Deși a fost gândit să fie o structură temporară, dragostea și mândria poporului francez pentru această construcție l-au transformat într-un reper permanent.

Turnul Eiffel - Paris

Unul dintre motivele pentru care Turnul Eiffel atrage anual milioane de vizitatori este viziunea panoramică impresionantă pe care o oferă asupra orașului. De la platformele sale, priveliștea se întinde până la orizont, oferind o imagine de neuitat a Parisului.

Pe lângă frumusețea sa arhitecturală și istoria bogată, Turnul Eiffel reprezintă și inovația și progresul, fiind în vremea sa cea mai înaltă structură artificială din lume. Astăzi, este un mărturisitor al ambiției și visului uman, făcându-l nu doar un punct de atracție pentru turiști, dar și o sursă de inspirație pentru mulți.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

Cât de mult s-a schimbat viața Gianinei Corondan, prezentatoarea cu ochi de cristal Divertisment
Cât de mult s-a schimbat viața Gianinei Corondan, prezentatoarea cu ochi de cristal
120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații Actualitate
120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații
România, ca în Vestul Sălbatic. Tânăr din Baia Mare, împușcat în stradă de un adolescent de 16 ani Actualitate
România, ca în Vestul Sălbatic. Tânăr din Baia Mare, împușcat în stradă de un adolescent de 16 ani
Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat” Actualitate
Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat”
15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual.
Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa Interesant
15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual. Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa
Motivul pentru care emisiunea „În gura presei” a fost scoasă din grila de programe. Reacția lui Mircea Badea: „Atac ilegal și neprovocat” Actualitate
Motivul pentru care emisiunea „În gura presei” a fost scoasă din grila de programe. Reacția lui Mircea Badea: „Atac ilegal și neprovocat”
Kate Middleton, diagnosticată cu o nouă afecțiune, după ce a aflat că suferă de cancer Actualitate
Kate Middleton, diagnosticată cu o nouă afecțiune, după ce a aflat că suferă de cancer
Adevărul despre românul din Tecuci care îi spală mașinile Regelui Charles. Cine este, de fapt, Eugen Tudose: „De la 12 până la 14 ani am trăit fără curent electric” / „În Londra am dormit două săptămâni într-o stație de mijloc de transport”. Exclusiv Actualitate
Adevărul despre românul din Tecuci care îi spală mașinile Regelui Charles. Cine este, de fapt, Eugen Tudose: „De la 12 până la 14 ani am trăit fără curent electric” / „În Londra am dormit două săptămâni într-o stație de mijloc de transport”. Exclusiv
VIDEO Șase morți în urma unor înjunghieri în masă. Un bebeluș de 9 luni și mama lui, tăiați. Liderii din întreaga lume, inclusiv Regele Charles și Papa de la Roma, îngroziți: „A fost un carnagiu” Actualitate
VIDEO Șase morți în urma unor înjunghieri în masă. Un bebeluș de 9 luni și mama lui, tăiați. Liderii din întreaga lume, inclusiv Regele Charles și Papa de la Roma, îngroziți: „A fost un carnagiu”