Cum își monitorizează TikTok angajații din SUA pentru politica de eliminare a lucrului de acasă?

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Actualitate.net

Gigantul din social media, TikTok, cunoscut pentru videoclipurile sale scurte și audiența globală, și-a extins acum metodele de supraveghere chiar asupra propriilor angajați. Conform unui raport recent al The New York Times, TikTok a lansat un software intern numit MyRTO, care urmărește cu atenție prezența în birou a angajaților săi.

ilustrație actualitate.net

Politică Strictă de Reîntoarcere la Birou

În octombrie, în contextul în care preocupările legate de coronavirus au început să scadă, TikTok a cerut angajaților săi din SUA să se prezinte la birou cel puțin de trei ori pe săptămână.

Software-ul MyRTO monitorizează atent badge-urile angajaților la intrarea în birou. Orice abateri de la modelul lor prevăzut de prezență declanșează o cerere pentru explicații din partea angajatului.

Un raport anterior a evidențiat faptul că TikTok a amenințat chiar cu concedierea angajaților care nu și-au actualizat adresa de domiciliu pentru a corespunde cu adresa de lucru desemnată în prealabil.

Controversele Anterioare legate de Supraveghere

Aceasta nu este prima dată când compania se confruntă cu controverse legate de supraveghere. TikTok a fost sub lupa publică, mai ales după ce Forbes a raportat că organizația-mamă chineză, ByteDance, intenționa să urmărească americanii folosind date GPS prin intermediul aplicației.

Tendința generală de monitorizare a angajaților

TikTok nu este singura companie în această situație.

Multe companii adoptă instrumente de monitorizare a productivității, în special pentru forța de muncă la distanță sau hibridă. Aceste unelte pot măsura orele active ale unui angajat, pot captura imagini de pe ecran și pot chiar activa senzori pentru a evalua ocuparea birourilor.

Deși mulți lideri corporativi, inclusiv Elon Musk, și-au exprimat rezervele despre munca la distanță - Musk considerând-o "moral greșită", angajații nu ezită să își arate nemulțumirea, fie prin proteste, fie prin demisii. Mulți angajați văd munca de acasă ca un avantaj semnificativ, echivalent cu o majorare salarială.


Este legală monitorizarea angajaților în Europa?

În UE, angajatorii pot monitoriza activitatea angajaților dacă au un interes legitim de afaceri, dar trebuie să respecte dreptul la intimitate și regulamentele GDPR. Astfel:

  • Calculatoarele companiei și activitatea online: Se pot supraveghea dacă angajații sunt informați și cu scopuri strict profesionale.
  • Apăsările de taste și conținutul ecranului: Monitorizarea e permisă, dar poate fi văzută ca invazivă, necesitând consimțământ și o bază solidă.
  • Emailuri și apeluri telefonice: Supravegherea e acceptabilă pentru mesajele de serviciu, cu respectarea vieții private a angajatului și protejarea datelor.
  • Monitorizarea video: Este acceptată în zonele de lucru, dar nu în cele private, cum ar fi toaletele.
  • Dispozitive personale și calculatoare: Monitorizarea se justifică dacă sunt folosite pentru muncă, dar viața privată trebuie respectată.Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine