Taiwan investighează un posibil sabotaj al unui cablu submarin, având China ca principal suspect

2 minute
Publicat:
Autor: Dorin Ionescu

Un cablu de comunicații submarin esențial, situat în largul coastei de nord-est a Taiwanului, a fost grav avariat într-un incident suspect, iar autoritățile indică o navă cargo cu posibile legături cu China drept principal suspect.

Acest nou incident ridică îngrijorări privind securitatea maritimă și se aliniază unui model global de atacuri asupra infrastructurii critice.

Autoritățile taiwaneze au intervenit pe 3 ianuarie, după ce Chunghwa Telecom a raportat perturbări în funcționarea cablului submarin din apropierea Yehliu, New Taipei City. Deși comunicațiile interne nu au fost afectate datorită sistemelor de rezervă, patru nuclee ale cablului au fost deteriorate, conform ABC News.

În urma cercetărilor, oficialii au identificat nava cargo Shunxin-39, înregistrată în Camerun, ca posibil responsabil.

Administrația Gărzii de Coastă (CGA) și Chunghwa Telecom au dat vina pe Shunxin-39, o navă despre care se spune că este deținută de chinezi și înregistrată în Camerun. Foto: via Paza de Coastă din Taiwan
Administrația Gărzii de Coastă (CGA) și Chunghwa Telecom au dat vina pe Shunxin-39, o navă despre care se spune că este deținută de chinezi și înregistrată în Camerun. Foto: via Paza de Coastă din Taiwan

Vasul a fost localizat la aproximativ șapte mile nautice nord de Yehliu la ora 16:40 și somat să se întoarcă în apele din afara portului Keelung pentru investigații suplimentare. D

in cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, oficialii nu au reușit să urce la bord pentru a colecta probe.

Chiar dacă nava este înregistrată sub pavilion străin, autoritățile suspectează că este operată de o companie din Hong Kong, cu legături cu China continentală.

Beijingul nu a oferit încă o reacție oficială, iar Ministerul Afacerilor Externe al Chinei nu a răspuns solicitărilor.

Experții în securitate consideră că incidentul face parte dintr-o strategie mai amplă a Chinei, bazată pe utilizarea tacticilor „zonei gri” – acțiuni clandestine care rămân sub limita unui conflict deschis.

Ho Cheng-hui, directorul organizației taiwaneze Kuma Academy, a declarat că acest caz nu este singular.

„China are un istoric de atacuri asupra infrastructurii Taiwanului pentru a testa reacțiile internaționale,” a spus el pentru Taipei Times.

Cazul a fost transmis Parchetului Districtual, care va analiza răspunderea penală și posibilele compensații pentru daune.


Acest incident reflectă un tipar mai larg de atacuri asupra infrastructurii submarine la nivel global.

În noiembrie 2024, două cabluri de fibră optică din Marea Baltică au fost secționate, iar autoritățile au suspectat nava cargo chineză Yi Peng 3.

În decembrie 2024, Finlanda a deschis o investigație privind avarierea deliberată a cablului Estlink 2 și a patru linii de telecomunicații. Se crede că petrolierul Eagle S, asociat „flotei din umbră” a Rusiei, ar fi tras ancora pe fundul mării, provocând deteriorarea cablurilor.

Aceste atacuri au determinat NATO să promită o monitorizare sporită și măsuri de protecție pentru infrastructura critică din regiunea baltică.


Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.84
  • CHF 5.32
  • GBP 6
  • BGN 2.54
  • RUB 0.04
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 7°C icon
  • Cluj-Napoca 3°C icon
  • Constanta 10°C icon
  • Iasi 6°C icon
  • Brasov 1°C icon
  • Timisoara 13°C icon
  • Craiova 5°C icon