Statul român redeschide o fabrică veche din 1771. Una dintre cele mai importante uzine din România își deschide porțile: mii de locuri de muncă disponibile

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Una dintre cele mai vechi fabrici din România își redeschide porțile, după ce a stat 13 ani închisă, după insolvența din 2011, însă cumpărată anul acesta de compania de stat Hidroelectrica, lider pe piața românească în producția de energie electrică.

Imagine articol


Se redeschide una dintre cele mai vechi fabrici din România

Uzina Constructoare de Mașini (UCM) Reșița, nefuncțională în ultimii 13 ani, va fi din nou deschisă, a anunțat Marcel Ciolacu, după o vizită oficială de muncă la fabrica din județul Caraș-Severin.

Premierul României a fost însoțit la UCM Reșița de către reprezentanţii companiei de stat Hidroelectrica, printre care Karoly Borbely - CEO & Președinte Directorat, Ianaş Rădoi - COO & Membru Directorat şi Răzvan-Silviu Avram - membru al Consiliului de Supraveghere, alături de administratorii UCMH, Manuela Feder, Aurel Bară şi Sebastian Fârtat.

„Știu că, de la Revoluție încoace, românii au văzut cum multe combinate, multe uzine cu tradiție ale industriei grele românești sunt dezmembrate și vândute la fier vechi. Sau că întră în insolvență, aşa cum s-a întâmplat şi cu Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa, unde am fost astăzi, cea mai veche unitate industrială din România şi una din cele mai vechi din Europa.  

Acest Guvern şi-a asumat că va reindustrializa România, astfel încât să producem mai mult la noi acasă. Astfel, UCM Reșita a intrat acum într-o nouă etapă prin preluarea de către Construcţii Maşini Hidroenergetice, societate deținută în proporție de 100% de o altă perlă a economiei românești, Hidroelectrica SA, cel mai mare producator de energie verde din Romania.

Aşa se face că cea mai importantă unitate a industriei grele românești, care a activat neîntrerupt timp de peste 250 de ani, duce mai departe, cu ajutorul capitalului românesc și al celor peste 440 de angajați, tradiția și experiența românească în producția de utilaje și echipamente industriale.”, a scris Ciolacu pe Facebook.

În martie 2024, Euro Insol, administratorul judiciar al UCM, a anunțat că UCM Reşiţa a fost preluată de Hidroelectrica prin societatea Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice (UCMH).

„Administratorul judiciar Euro Insol anunţă că, la data de 11 martie 2024, a fost semnat Contractul de Vânzare a afacerii UCM Reşiţa S.A către Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice S.R.L., societate ce are ca asociat unic Hidroelectrica S.A. Procedura de vânzare cuprinde toate activele, know how-ul, contractele în derulare, brevetele şi licenţele necesare continuării prestării serviciilor de fabricare, reabilitare şi îmbunătăţire a hidroagregatelor şi echipamentelor auxiliare, la care se adaugă un număr de aproximativ 450 de salariaţi.”, se arată în comunicatul Euro Insol.

Fondată în 1771, UCM Reșița a proiectat, fabricat şi montat peste 90% dintre echipamentele hidroenergetice aflate în exploatarea Hidroelectrica, scrie financialintelligence.ro.

„Această tranzacţie reprezintă încununarea eforturilor depuse de administratorul judiciar împreună cu întregul colectiv din cadrul UCM Reşiţa în această perioadă dificilă a insolvenţei care a depăşit 13 ani de zile. Din fericire a fost salvată cea mai veche unitate industrială din Europa, emblematică pentru România şi esenţială pentru sistemul energetic naţional. Mulţumim pe această cale tuturor angajaţilor UCM Reşiţa pentru buna colaborare. De asemenea, urăm succes Hidroelectrica în continuarea activităţii şi dezvoltarea noii companii. Deşi astfel de tranzacţii sunt foarte puţine pe piaţa insolvenţei din România, ne bucurăm că Euro Insol a coordonat o asemenea procedură, demonstrând încă o dată că avem cunoştinţele şi experienţa necesare să conducem şi să salvăm companii din diverse ramuri ale economiei.”, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.

Transferul de afacere de la Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa (UCMR) către Hidroelectrica (n.red. cel mai mare producător de energie verde din România şi furnor de servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional) s-a realizat în urma unui contract-cadru de 67,9 milioane de lei.

Hidroelectrica are un buget de 1 miliard de lei, în perioada 2024-2028, pentru UCM Reșița.

„Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a acestei ţări investeşte în UCMH, dă o speranţă oamenilor şi activităţii pe care o defăşurăm. După cum foarte bine ştiţi, suntem cea mai mare companie a ţării, 30% din energie este produsă de noi. Aici la UCMH, cea mai veche unitate industrială, fondată în 1771, au fost fabricate 1461 de locomotive cu abur, inclusiv motoare de navă, şi nu în ultimul rând, peste 300 de hidroagregate. Aş vrea să mulţumesc oamenilor pentru că au avut răbdare în cei 13 ani de insolvenţă. Hidroelectrica înseamnă un nou început" - a declarat CEO Hidroelectrica, Karoly Borbely, scrie bursa.ro.

Istoric UCM Reșița, compania românească veche din 1771

UCM Reșița, o companie cu o istorie bogată ce se întinde pe parcursul a peste 250 de ani, a fost fondată în 1771 ca parte a Uzinelor Reșița. De-a lungul timpului, compania a produs o gamă largă de utilaje grele, de la locomotive cu aburi și motoare electrice la armament și turbine hidraulice.

Astăzi, UCM Reșița se concentrează pe producția de hidroagregate, turbine și generatoare, echipamente hidromecanice, piese de schimb pentru motoare diesel și structuri sudate. Compania a fost lider în domeniul său și exportat produsele realizate în fabrică în întreaga lume.

UCM Reșița a fost o companie importantă pentru economia românească, fiind vreme de sute de ani cel mai mare angajator din Reșița și județul Caraș-Severin. Compania a avut mai mulți patroni de-a lungul timpului, printre ultimii fiind compania elvețiană INET AG și de Asociația Salariaților.

Detalii suplimentare:

  • UCM Reșița a fost listată la categoria II a Bursei de Valori București.
  • Compania a fost administrată de omul de afaceri elvețian Beat Corpataux.
  • Compania a fost un lider în domeniul său și exportat produsele sale în întreaga lume.
  • UCM Reșița a fost și este o companie importantă pentru economia românească.

UCM Reșița are o istorie interesantă în ceea ce privește acționarii săi. În decembrie 2003, cu 13,1 milioane de euro, 60,79% din acțiunile societății l-a cumpărat compania elvețiană INET AG și Asociației Salariaților de la APAPS, iar din 18 septembrie 2006, INET AG deține 96,39% din companie, fiind, la vremea respectivă, acționar majoritar, companie administrată de afaceristul elvețian Beat Corpataux, asociat cu Bogdan Buzăianu în compania Energy Holding.

Una dintre cele mai mari controverse în ceea ce privește UCM Reșița este condamnarea afaceristului libanez Said Baaklini, care a cerut restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane de euro după ce UCM Reșița i-a vândut motoare nefuncționale la un preț de 50 de ori mai mare.

În acest dosar, statul roman era păgubit cu 60 de milioane de euro, dacă Libarom Agri ar fi cumpărat doar pe hârtie patru motoare de la UCM Reșița. Firma lui Said Baaklini urma să deconteze ulterior TVA-ul de la statul român.

Tranzacția a fost vizată de foștii directori Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu, care au primit cinci ani de închisoare cu executare.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 3°C icon
  • Cluj-Napoca -0°C icon
  • Constanta 4°C icon
  • Iasi 1°C icon
  • Brasov -1°C icon
  • Timisoara 2°C icon
  • Craiova 2°C icon