Recompensă de 1 milion de dolari de la FBI pentru cel mai vânat infractor român

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Nicolae Popescu, hackerul originar din Alexandria, este în vizorul FBI de mai bine de un deceniu. Deși a trecut atâta timp, Popescu a reușit să evite capturarea, transformându-se într-o adevărată umbră pentru forțele de ordine. Cu o recompensă generoasă de 1 milion de euro pe capul său, FBI speră să stimuleze furnizarea de informații care să ducă la arestarea lui.

Cel mai vânat infractor român de către FBI

Acesta este implicat într-o serie de escrocherii online de proporții, care au făcut victime predilect pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Prin folosirea unor site-uri de licitații, grupul coordonat de Popescu a postat anunțuri fictive de vânzare. Acestea promiteau vehicule de lux, yahturi și alte bunuri prețioase. Însă, în realitate, aceste oferte erau pur și simplu momeli pentru potențialii cumpărători. În urma acestor activități, Popescu și grupul său au reușit să acumuleze venituri de peste 3 milioane de dolari, prădând nevinovații care cădeau în capcana lor.

În 2021, un progres major a avut loc când un complice apropiat al lui Popescu, Dumitru Boșogioiu, a fost prins în România. Cu toate acestea, nici arestarea lui Boșogioiu nu a dus la dezvăluirea locației sau a planurilor lui Popescu. Aceasta dovedește loialitatea și secretomania membrilor grupului sau poate teama față de repercusiunile trădării.

E interesant de remarcat că, în ciuda acestui profil criminal de anvergură, cei care l-au cunoscut pe Popescu în trecut au povestit despre un băiat aparent obișnuit. În timpul școlii, Popescu a fost descris ca un elev mediocru, care nu s-a remarcat în mod deosebit. Cu toate acestea, aceasta pare să fie o trăsătură comună între hackeri - mulți dintre cei mai renumiți și eficienți hackeri din lume au avut un profil similar în timpul școlii, ascunzându-și adevăratele talente și intenții.

În 2010, Popescu a avut o apropiere de a fi prins. A fost reținut în România, dar datorită unei neconcordanțe între mandate, a reușit să evadeze, dispărând din raza autorităților într-un interval de doar câteva ore. Această evadare, în conjuncție cu metodele sale sofisticate de escrocherie, subliniază inteligența și resursele pe care le are la dispoziție.

Rumori circulă că Popescu și-a schimbat identitatea, recurgând chiar la chirurgie estetică pentru a-și modifica înfățișarea. Aceasta ar putea fi o explicație pentru capacitatea sa de a evita detectarea atât de mult timp. Oricare ar fi motivele, Nicolae Popescu continuă să reprezinte o enigmă și un vânat de vârf pentru FBI.

Este uimitor cum un individ, dintr-o țară mică precum România, a reușit să creeze atâta agitație în rândul unei agenții atât de puternice precum FBI. Cu toate acestea, cazul lui Nicolae Popescu servește drept un memento al pericolelor și complexităților luptei împotriva infracțiunilor cibernetice în era digitală.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine