Project Silica: Stocarea datelor pentru mii de ani în sticlă / cristal
Era digitală a adus cu ea nevoia pentru soluții de depozitare a datelor pe termen lung. Având în vedere că se estimează că umanitatea va produce sute de zettabytes până în 2025, există o căutare intensă pentru alternative la metodele tradiționale de stocare pe medii magnetice. Unul dintre aceste eforturi este Project Silica al Microsoft, care investighează potențialul sticlei de cuarț ca suport de stocare.
Mediile magnetice, utilizate în mod tradițional pentru stocare, au o durată de viață limitată și sunt susceptibile la degradare. Project Silica al Microsoft propune o alternativă: sticla de cuarț. Aceasta promite a fi rezistentă la interferențe electromagnetice și s-ar putea păstra intactă pentru mii de ani.
Project Silica pentru stocarea datelor se bazează pe lasere ultra-rapide, iar citirea datelor se face cu ajutorul unui microscop sensibil la polarizare.
Redefinirea Sistemelor de Stocare
Project Silica nu se concentrează doar pe un nou mediu de stocare, ci și pe redefinirea sistemelor de stocare la scară largă. Asta înseamnă o reconsiderare a componentelor hardware și software pentru a maximiza potențialul stocării pe sticlă.
Project Silica ar putea oferi o capacitate de stocare de până la 7TB pe o bucată de sticlă de dimensiunea unui DVD standard. În termeni practici, asta ar putea însemna stocarea a milioane de melodii sau a mii de filme pe o singură bucată de sticlă
Într-un anunț recent, Microsoft a sugerat că ar putea orienta tehnologia Project Silica spre piața serviciilor de stocare în cloud. Se subliniază diferențele față de metodele tradiționale de stocare, care necesită reînnoirea datelor la fiecare 5-10 ani.
Deși Project Silica oferă un concept promițător, acesta este încă în faza de cercetare și nu este gata pentru implementare comercială. Microsoft speră să folosească această tehnologie în centrele sale de date Azure în viitor.