Pe 9 august este pomenit în calendarul ortodox unul dintre cei mai importanți sfinți din creștinism. Ce e bine să faci azi

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alexandra Marin

Apostolul Matia, un sfânt important în religia ortodoxă, s-a numărat printre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. El a fost ales pentru a-l înlocui pe Iuda Iscarioteanul, care a trădat pe Iisus și a murit după trădare. Alegerea lui Matia este menționată în Cartea Faptele Apostolilor (Faptele Apostolilor 1:15-26).

Sfântul apostol Matia
Sfântul apostol Matia


După Înălțarea lui Iisus, apostolii s-au adunat și au decis că este necesar să completeze numărul de doisprezece apostoli, deoarece Iuda Iscarioteanul nu mai era printre ei. Au propus doi candidați, Matia și Iosif Barsaba, zis și Iustus. După ce au făcut rugăciuni și au aruncat sorți, sorțul a căzut pe Matia, care a fost astfel ales să fie apostol.

Informațiile despre activitatea ulterioară a Sfântului Matia sunt limitate și în mare parte bazate pe tradiție și legende. Se crede că a predicat în diverse regiuni, inclusiv în Iudea și în alte părți ale Imperiului Roman. Există tradiții care sugerează că ar fi mers în zone precum Etiopia, Cipru sau până în regiunile din nordul Europei, dar detaliile exacte sunt incerte.

Detaliile despre moartea sa sunt și ele vagi, dar tradiția creștină sugerează că a suferit martiriul pentru credința sa. Astfel că, pentru că a fost silit să se lepede de numele lui Iisus, dar nu a vrut să facă acest lucru, Apostolul Matia a fost ucis cu pietre, la porunca arhiereului Anania. Pentru a nu fi acuzați de romani pentru crimă, după ce a fost omorât, Apostolului Matia i-a fost tăiat capul, lucru care se practica în acea perioadă în cazul celor care erau împotriva Cezarului.

Sfântul Matia este venerat ca sfânt în tradiția creștină, iar ziua sa de sărbătoare în calendarul ortodox este pe 9 august.

Unde se află moaștele Sfântului Matia

Conform tradiției creștine, moaștele Sfântului Apostol Matia au fost aduse la Roma în anul 324 de către împărăteasa Elena. Ulterior, o parte din aceste relicve au fost trimise în Trier, cel mai vechi oraș din Germania, unde au fost descoperite în timpul lucrărilor de restaurare a unei biserici. După această descoperire, moaștele au fost relocate în biserica abatiei benedictine, care a fost redenumită în cinstea Sfântului Apostol Matia. Astăzi, această abatie este un important centru de pelerinaj pentru Biserica Romano-Catolică.

Există două versiuni cu privire la locul morții Sfântului Matia, iar unele documente sugerează că moaștele sale ar fi fost prezente și în regiunea Georgiei moderne. Această variantă ar putea fi posibilă, având în vedere că unii cercetători identifică Etiopia cu estul Georgiei.

În această zi, Biserica face pomenirea și a altor sfinți, inclusiv: Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Fotie, Petru, Leontie și Maria Patrichia, Sfantul Antonin, Cuviosul Psoe, Sfantul Gherman din Alaska.

La noi în țară, există diverse obiceiuri și tradiții care sunt respectate în ziua de sărbătoare pentru a aduce noroc și bunăstare. Multe persoane merg la biserică pentru a participa la slujbele religioase speciale care marchează sărbătoarea.

De asemenea, există obiceiul de a aprinde lumânări sau candele în casă sau la mormintele celor dragi, pentru a aduce lumină și binecuvântare în viața celor care sărbătoresc.

Tot în zi de sărbătoare se pregătesc adesea mâncăruri tradiționale, printre care sarmale, cozonaci și alte preparate specifice.


Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.48
  • CHF 5.29
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 30°C icon
  • Cluj-Napoca 26°C icon
  • Constanta 26°C icon
  • Iasi 26°C icon
  • Brasov 25°C icon
  • Timisoara 18°C icon
  • Craiova 22°C icon