Motivul pentru care bărbatul din București a furat sacul cu picioare de om. Detalii importante despre incidentul care a șocat Capitala VIDEO
Într-un incident incredibil care a avut loc la Spitalul Clinic „Dr. Ion Cantacuzino” din București, un bărbat a furat trei picioare amputate dintr-un spațiu destinat deșeurilor medicale. Acesta a dezvăluit motivul pentru care a furat sacul în care erau cele trei picioare de om.
Furtul celor trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino
Potrivit surselor oficiale, bărbatul, despre care s-a aflat ulterior că a sărit gardul spitalului pentru a fura peturi pentru reciclare, a intrat vineri, 12 ianuarie 2025, în incinta unității medicale.
În mod surprinzător, acesta a sustras trei saci din incintă, însă fără să știe ce conțin, susținând că a vrut să recicleze doar deșeurile de plastic. În realitate, în saci erau membre umane amputate. Incidentul a fost descoperit abia luni, 15 ianuarie, când managerul spitalului, Iulian Brezean, a anunțat autoritățile, iar ancheta a fost demarată.
Ancheta în desfășurare și sancțiunile aplicate în cazul furtului de picioare
Autoritățile au început imediat o anchetă, iar bărbatul a fost prins și dus la audieri, fiind acuzat de furt calificat. Poliția Capitalei a transmis că acțiunea penală este sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.
În plus, Spitalul Cantacuzino a fost amendat cu suma de 4.400 de lei de către Direcția de Sănătate Publică București (DSPMB) pentru că nu a securizat corespunzător spațiile de depozitare a deșeurilor periculoase și pentru nereguli în gestionarea acestora.
Deficiențele de securitate și gestionare a deșeurilor
În cadrul anchetei interne s-a descoperit că spațiul unde erau depozitate deșeurile nu era încuiat, iar accesul în incinta spitalului se putea face ușor, inclusiv prin escaladarea gardului.
De asemenea, managerul Iulian Brezean a declarat că în momentul în care bărbatul a furat sacii, în zonă se afla o îngrijitoare, care însă nu a observat furtul. În urma verificărilor, s-a constatat că două membre amputate lipsesc din lada frigorifică destinată deșeurilor anatomopatologice, iar o parte din pachetele dispărute au fost găsite într-o pubelă de deșeuri.
Potrivit Dr. Alexandru Coman, vicepreședinte al Asociației Pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor și medic epidemiolog, gestionarea corectă a deșeurilor medicale este importantă pentru protecția pacienților și a personalului medical. Colectarea și depozitarea acestora trebuie să îndeplinească anumite condiții stricte, iar personalul implicat trebuie să fie bine instruit.
Pe lângă ancheta desfășurată de Poliția Capitalei, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) și Spitalul Cantacuzino, autoritățile au promis măsuri suplimentare pentru a preveni astfel de incidente în viitor. Se așteaptă ca investigațiile să clarifice toate aspectele legate de securitatea unității medicale și gestionarea deșeurilor periculoase.